Leder

Vi skal ikke spille mere dansk i radioen, men sprede musikken fra andre lande

De danske grænser er lukkede, og vores berøring med andre mennesker er kraftigt reduceret. Vi har i den situation ikke brug for, at der også trækkes en musikalsk grænsebom ned gennem radioen, som regeringen opfordrer til at spille dansk musik
Vil P4 nu spille mere med Rasmus Seebach? Joy Mogensen synes, det er »superpositivt,« at DR nu har lyttet til kulturministeren og vil spille meget mere danskproduceret musik for at støtte de trængte danske musikere. Lederskribenten er uenig.

Vil P4 nu spille mere med Rasmus Seebach? Joy Mogensen synes, det er »superpositivt,« at DR nu har lyttet til kulturministeren og vil spille meget mere danskproduceret musik for at støtte de trængte danske musikere. Lederskribenten er uenig.

Søren Bidstrup

Kultur
25. marts 2020

Spil dansk, siger kulturminister Joy Mogensen til danske radiostationer.

Og spil noget mindre udenlandsk musik.

Til dr.dk forklarer hun, at det er en opfordring, ikke et krav, og tilføjer, at hun »tror, det vil vinde politisk gehør«. Det er ikke ministerens idé, men et forslag fra musikere ramt af aflyste koncerter, arrangementer og festivaler. De mister indtægter og vil kunne kompenseres gennem rettighedspenge, hvis de bliver spillet mere i radioen.

Stationerne har ifølge ministeren forståelse for ønsket. Omtrent halvdelen af musikken på P3 og P4 er i dag dansk, men DR lover, at de fra onsdag vil spille 80 procent dansk musik på de to bærende musikkanaler. »Det er superpositivt«, siger ministeren. Og det er godt for de musikere, som har fremsat et forståeligt ønske om økonomisk hjælp.

Men er det også superpositivt for os andre?

Vi sidder her lidt i en lille båd, der gynger. Vores grænser er lukkede, og de fleste er isoleret derhjemme. Dagligt har vi nationale pressemøder med sundhedsmyndigheder og ministre, som fortæller os, hvad vi nu skal gøre, og hvad vi ikke må gøre. Og vi ved, at vi risikerer et udgangsforbud, hvis vi ikke efterlever det. 

Langt de fleste lytter og efterlever myndighedspersonernes befalinger. Ikke af lyst, men af frygt for, hvad der kan ske og i solidaritet med dem, det kunne gå ud over. 

Forsamlingsfriheden har vi midlertidigt opgivet, og der er indslag i radioen og på tv, hvor statens autoriteter med mørke stemmer vejleder os om, hvordan vi skal vaske hænder og være sammen med andre mennesker – så lidt som muligt.

Det kan føles som livet i en autoritær stat, men det er demokratisk valgte politikere, som vi kan drage til regnskab. Og vi gør, som vi får besked på, fordi vi kan se fornuften i, at vi skal opgive vores berøring med andre, når smitten spredes gennem berøringer mellem mennesker. Det er rimeligt og solidarisk.

Men er det i en situation, hvor den formynderiske nationalstat får et comeback, »superpositivt« med en musikalsk grænsebom ned gennem radioen?

Nej, vi skal modtage og sprede alt det hen over grænser, som ikke smitter. Og sikre os, at det nationale sammenhold i krisen ikke udvikler en slags nationalromantik. Musikken på vores radio er en måde at minde os om de mange andre fællesskaber, vi også er en del af. Den forbinder os med dem i andre lande, som vi nu er fysisk og geografisk afskåret fra. Ministeren siger, at spil dansk-offensiven »blot er et af de mange tiltag,« hun er i gang med at rulle ud. Lad os se nogle andre tiltag, som hjælper danske musikere.

Og så bruge radioen til at sprede musikken, ikke smitten fra andre lande.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

- Og når Joy Mogensen nu har fået afsendt det 'superpositive' signal 'spil dansk, spil dansk, spil dansk', så vil kulturministeren måske lige komme i omdrejninger i forhold til de ca 150.000 mennesker, der står til at miste deres tv-signal om en uge?
Der har nu stået det samme i flere dage på siden sortsignal.dk Der arbejdes på det, ellers bare køb noget nyt... Nok ikke så nemt for indeværende, og heller ikke sikkert folk lige har råd og overskud i det hele taget til det.

Steen Bahnsen, Gitte Loeyche, Carsten Mortensen, Torben Arendal, Ole Frank, Bjarne Bisgaard Jensen, Søren Fosberg, Liselotte Paulsen, Hans Larsen, Kim Houmøller og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vi har brug for at sikre danske musikere nogle royaltypenge, når de ikke kan tjene dem på optræden og salg.

Jannick Sørensen, Rasmus Hjarsø Jensen, Torben Arendal, Allan Stampe Kristiansen, Anina Weber og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Katrine Damm, nedlæggelsen af TV-signalet er udsat, iflg pressemeddelelse fra ministeriet dags dato.

Jannick Sørensen, Gitte Loeyche, Dorte Sørensen, Allan Stampe Kristiansen, Anina Weber, Katrine Damm og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Et suk fra sidelinjen: hov, I glemmer P2... musikkanalenernes ophav lever endnu... omend i Skyggen...
Selvfølgelig er det interessant hvis det nu viser sig at man på de to kanaler, P3 og P4, lige så godt kan sende dansk (det gælder vist ikke sproget?) som udenlandsk musik - hvorfor har man så ikke gjort det noget mere før?
Men hvor ville dansk musik, på alle tre kanaler! være idag, hvis ikke man havde været en del af den store verden? Hvis ikke man kunne blive inspireret af udenlandsk musik og af udenlandske musikere - og evt. omvendt?

Marianne Stockmarr, Rolf Andersen, Nike Forsander Lorentsen, Jørgen Mathiasen, Ole Frank, Christian Mondrup, Katrine Damm og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er musik her og der og alle vegne, så man kan få sin lyst styret i alle genrer og på alle tungemål. Her gælder det specifikt om at redde danske musikere. Der er jo den anden lille pointe, at vi jo også har en forpligtelse den anden vej til at bidrage med kultur i alle former til verdens fond af kunstneriske manifestationer.

Viggo Okholm, Torben Arendal, Anina Weber og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Har internet-radio og hvor mange kanaler jeg kan down-loade aner jeg ikke - et par hundrede tusind kanaler?

Jannick Sørensen, Rolf Andersen, Kim Houmøller, Gert Romme, Anina Weber og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hedder det forresten "radio-streaming" ?

ingemaje lange, Anina Weber og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Arne Würgler

DR arbejder tæt sammen med de tre store multinationale musikselsker, spiller deres musik dag ud og ind. De lever overhovedet ikke op til krav om public service om at præsentere den brede, de vitterligt findes i vores musikliv, hjemme og ude. Det gør ingen forskel, at de nu spiller 80% dansk, hvis det bare forsat betyder nogle få hits fra de multinationale musikselskaber, hvad man må forvente med deres brug af centrale playliste, der ikke tillader programmedarbejderne at vælge frit. Hvis man vil hjælpe danske musik, så må det følges op med et krav om, at DR sadler om og præsenterer en langt større bredde i valg at musik og kunstnerne bag.

Kirsten Andersen, Helle Degnbol, Steen Bahnsen, Marianne Stockmarr, Carsten Munk, ingemaje lange, Simon Hansen, Mogens Holme, Torben Arendal, Suste Bonnen, Ete Forchhammer , Estermarie Mandelquist, Kai Birk Nielsen, Hans Larsen, Allan Stampe Kristiansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Søren Fosberg, Christian Mondrup, Tina Peirano, Anina Weber, Steffen Gliese og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Arne Würgler

DR arbejder tæt sammen med de tre store multinationale musikselsker, spiller deres musik dag ud og ind. De lever overhovedet ikke op til krav om public service om at præsentere den brede, der vitterligt findes i vores musikliv, hjemme og ude. Det gør ingen forskel for de mange danske kunstnere, at de nu spiller 80% dansk, hvis det bare forsat betyder, at de spille nogle få hits fra de multinationale musikselskaber, hvad man må forvente med deres brug af centrale playliste, der ikke tillader programmedarbejderne at vælge frit. Hvis man vil hjælpe danske musik, så må det følges op med et krav om, at DR sadler om og præsenterer en langt større bredde i valg at musik og kunstnerne bag.

Torben Arendal, Steen Bahnsen og Anker Heegaard anbefalede denne kommentar

Men er det grundlæggende ikke en anden diskussion, DK er et lille land og et lille sprogområde, hvor hvis vi vil have et sprudlende kunstliv, også det, der ikke (nødvendigvis) kan tjene sig selv ind, så vil der selvsagt altid være brug for støtte - kulturpolitik.

På mig kommer det her bare til at virke så indeklemt, spil dansk... så skal det hele nok ordne sig...

Pandemien såvel som klimaet er gobal.

Steen Bahnsen, Ete Forchhammer og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar

Suk;) - global...

Steffen Gliese

Katrine Damm, mht til tv-signalet:
"Op til 150.000 danskere stod til at miste tv-signalet d. 31. marts, hvis ikke de havde nået at anskaffe sig det rigtige modtageudstyr. Efter planen skulle DR og Boxer nemlig begynde at sende antenne-tv på nogle nye signaler og lukke ned for de nuværende. Det skyldes, at tv-frekvenserne skal stilles til rådighed for mobilselskaber for at forbedre dækningen med mobilt bredbånd særligt i yderområderne.

Nu har Kulturministeriet sammen med Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet fundet en løsning, så lukningen af antenne-tv-signalerne kan udskydes til 2. juni. De berørte mobilselskaber har accepteret at vente med at tage tv-frekvenserne i brug indtil 2. juni 2020, ligesom DR og Boxer har accepteret at udskyde overgangen til de nye signaler indtil da.

Kulturminister Joy Mogensen siger:
”Jeg er meget glad for den store velvilje i branchen til at udskyde lukningen af antenne-tv-signalerne, så der ikke er nogen, der oplever, at deres fjernsyn går i sort ved udgangen af marts. Tv'et er for mange – særligt ældre – den væsentligste kilde til information og underholdning, og vi skal passe ekstra godt på vores ældre i denne tid.

Jeg vil nu hurtigst muligt fremsætte forslag til ændring af radio- og fjernsynsloven, der giver den fornødne hjemmel til at udskyde lukningen. Teleselskaberne er gået med til at udskyde til 2. juni, og jeg vil samtidig kraftigt opfordre alle antenne-tv-seere til i den mellemliggende tid at undersøge, om de kan blive berørt af lukningen, fx ved at gå ind på www.sortsignal.dk."

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen siger:
”Jeg er utrolig glad for, at vi sammen med mobilselskaberne har fundet en fælles løsning, som sikrer, at alle danskere fortsat har tv-signal og adgang til vigtige informationer under Coronakrisen. Mobilselskaberne har udvist stor fleksibilitet og handlekraft i denne alvorlige situation. Det har været afgørende for, at vi nu kan stemme for en hasteændring af loven, så lukningen af tv-signalet udskydes.”

Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, siger:
”Frekvenserne er en vigtig ressource for teleselskabernes arbejde med at fremtidssikre de danske mobilnet. Men lige nu står Danmark i en helt ekstraordinær situation, hvor det er afgørende, at ingen mister muligheden for at følge med i nyhedsstrømmen. Derfor er vi glade for, at vi gennem en konstruktiv dialog med myndighederne har kunne bidrage til at finde en løsning for de berørte tv-seere.”

Fakta
Lukningen af antennesignalerne sker på baggrund af en bred politisk aftale om en vækstplan for digitalisering i Danmark, som blev indgået mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti i februar 2015. Et af elementerne i planen er, at 700 MHz frekvensbåndet, der i dag benyttes til udsendelse af antenne tv, fra april 2020 i stedet skal anvendes til mobilt bredbånd (5G). Det har Danmark forpligtet sig internationalt på skal ske senest d. 30 juni 2020.

Lukningen af antennesignalet medfører, at en række husstande ikke vil kunne modtage tv-signal på deres eksisterende apparater. Kulturministeriet har estimeret, at omkring 150.000 danskere risikerer at blive berørt. Kulturministeriet har stået for en kampagne, som skal informere antenne-tv-seere om overgangen til det nye tv-signal. Læs mere om kampagnen her: www.sortsignal.dk."

Dorte Sørensen, Anina Weber og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Tak tak Steffen Gliese, såmænd (nu) klar over, men det er faktisk kun få uger siden, den ting tilflød mig, og jeg synes nu egentlig, at jeg sådan følger nogenlunde med, det var så svipset.
- Og så gik 'Corona-halløjet' i gang...
Men det bliver selvfølgelig rigtig smart og så må man jo bare se at få købt, købe, købe, købe noget nyt, hvis tv ikke virker... Hvis man kan finde pengene.

Bjarne Bisgaard Jensen, Anina Weber og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Hvorfor ikke bare give musikerne nogle penge og så iøvrigt lade DR koncentrere sig om at producere programmer med fokus på kvalitet og alsidighed. Gerne med stor dækning af den danske musikscene hvis den har noget at byde på. Men jeg gider da ikke høre musik bare fordi det det hjælper danske musikere økonomisk. Det er en perversion af den skatteyderbetalte radio at programmerne skal fungere som socialhjælp for musikerne.

Steen Bahnsen, erik pedersen, Klaus Lundahl Engelholt, Ete Forchhammer og Ole Frank anbefalede denne kommentar

"Udlandsk" er jo en joke. 90% af playlisten på lokalradioerne er ren amerikansk. Der er ikke meget kulturudveksling over anglopop.

Rolf Andersen, Sarah Schein, Torben Arendal, Ete Forchhammer , Steffen Gliese og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, Søren Fosberg, for den fungerer ikke som socialhjælp for musikerne, men som oplysning om det, der rører sig i det danske kunstneriske miljø. Det er faktisk den første forpligtelse - især i en verden, hvor man har rigelig adgang til at gæste andre landes musikscener, så meget som man lyster.

Steffen Gliese

- Om ikke andet, Katrine Damm, kan du jo altid se det på nettet.

Dorte Sørensen

Men det kan godt virke voldsomt - at skulle skifte et TV ud fra før 2012 - var det ikke året - når "vi" for ikke så længe siden skulle skifte TV mv. pga. dikaliseringen. Burde politikerne og andre gode folk ikke kunne ha' forudset det dengang og fået producenterne til at lave produktionen så de kunne omstilles og ikke bare skulle smides ud. Det virker ikke særligt bæredygtigt.

Erik Fuglsang

Faktisk var Morten Messerschmidt - mig bekendt - den første til at foreslå eller pålægge DR at skrue op for dansk musik i radioen, jf. nærmere
https://www.altinget.dk/artikel/morten-messerschmidt-til-kulturminister-...

Ete Forchhammer

Erik Fuglsang, hvis så, fratager det ikke en forpligtelsen til at tænke over sammenhæng, motiver, konsekvenser heraf og spørgsmålet om hvorfor denne interesse ikke allerede for længst har givet sig udslag i modstand mod partifællen Alex Ahrendtsens (Georg Metz:"den talende amagerhylde") hærgen og ødelæggelser, da han havde kronede dage i selskab med Mette Bock.
Som fjernsynsfri og -fremmed kan jeg trøste dem der åbenbart om føje tid får problemer med at se TV, at fx avislæsning, bl.a. netaviser som Zetland og Altinget, sagtens kan bidrage til at overfylde ens døgn... min karantæne bli'r fx ikke værre af at jeg kun har hørt og læst om påbudene og ikke også set dem bli' givet. Blot til orientering og måske lidt overvejelse om det er rimeligt at TV fylder SÅ meget i mediebilledet? Dækker det mon over noget, der fortjente mere plads og opmærksomhed? Variation?

Søren Fosberg

Steffen: du har jo slet ikke fattet hvad ministeren og musikerne siger, nemlig at de er økonomisk trængt pga krisen i samfundet og at DR derfor skal fyldes med dansk musik for at hjælpe musikerne økonomisk.

DR har en forpligtelse til at oplyse om hvad der sker i dansk musikliv. Det har jeg det fint med. Hvorfor skal det erstattes med en social forpligtelse? Det har man vel socialministeren til.

Steffen Gliese

Den sociale forpligtelse, Søren Fosberg, gælder dem, der har brug for hjælp til at have en tilstrækkelig indtægt; det er der ikke tale om, der er tale om, at musikerne netop hjælpes til en indtægt - som de i øvrigt burde have været sikret i højere grad tidligere på et musikmarked, der er radikalt forandret af digitaliseringen: man kan høre al slags musik alle steder, når man lyster, dog især amerikansk, men kun hvis den bliver spillet. Her har vi i for høj grad været tilbageholdende med at udbrede dansk musik - i en verden, hvor vi er de eneste, der i noget videre omfang primært har en interesse i det.
Og selvfølgelig er det de danske kulturinstitutioners første opgave at understøtte danske kunstnere, det har det altid været, det er derfor, de overhovedet giver mening.

Daniel Joelsen

At spille mere af en slags musik for at fylde lommerne på en bestemt gruppe er noget udemokratisk og elitært. Og hvad med de kunstnere der ikke spiller? Jeg er enig med at vi generelt ser og hører for meget udenlandsk stof. Men faktisk har kunstnerne vores allesammens opmærksomhed nu, hvor vi sider hjemme og “keder” os. Netflix kører på højt tryk og komikere får 50.000 tilhængere på Instagram i løbet af en uges tid. Hvad med lidt online selvpromotion og underholdning. Folk er desperate efter nyt stof. Der er mange muligheder.

Jens Christian Jensen

Må jeg foreslå at vi sætter "Always look at the bright side of life" på og venter med at høre "Se Venedig og dø" indtil at den får sin oprindelige mening tilbage.

Signe Svendsen

Men jeg forstår ikke helt Rune Lykkeberg; er det et DF spøgelse, du har fået øje på? At en nationalromantisk bølge ligefrem skulle skylle indover vores lille land, pga nogle ugers radio med 30% mere dansk musik. Er det ikke at overdrive omstændighederne? Og hvorfor er det ikke ok at bryde med den vante procedure hos vores alle sammens radio, hvor det i langt højere grad er de multinationale selskaber, der har adgang til fladen? De her undtagelsestider åbner for at langt flere forskellige (danske) navne, kan blive spillet i radioen. Måske kunne det på sigt åbne for en ny måde at gøre det på. Hva'be'har?! Gevinsten kunne blive diversitet og demokrati.
Og så lige "for the record"; det er et fåtal danske artister, der ligefrem fylder lommerne pga airplay. Det er for de fleste et lille tilskud til indtægten, - og nu den eneste indtægt, de fleste har.

Thorkel Hyllested

Sloganet. Køb dansk! resulterer i en réel bekymring for at havne i den nationalromantiske grøft. men mon DR´s ændring af musikudbudet overhovedet kan ses på danskernes samlede forbrug af syntetisk musik? Arne Würgler har en pointe, når han skriver, at spillelisternes tyranni skal fjernes, hvis en kulturminister med visioner skal lægge navn til. Alletiders mulighed for at prioritere mangfoldighed og vækstlag.

Steffen Gliese

Og må jeg foreslå, at man sætter de af DRs medarbejdere, der har et forhold til musik, til hver at lave to timers udsendelse på den station, der matcher deres smag bedst - og delagtiggør al folket i kærlighedens grundlag.
Den verden, vi nu lever i, er afhængig af, at vi alle gør det, vi gør unikt bedst i kraft af at være dem, vi er. Andre fylder så andre huller ud med det, de kan særlig godt.

Her en anbefaling:
Myrkurs nye udgivelse Folkesange: Dét er famne godt!

jeg synes da kulturministerens opfordring er glimrende i denne tid, men som Arne Wurgler nævner,så kører det for ofte på play lister og en bestemt genre de enkelte kanaler imellem.
problematikken her kan blive at skulle opfinde nye play lister og grave i den danske spille kultur og få de navne frem i lyset,som lige nu er trængt. Jeg er blevet så gammel (749 at vi hører p 6 beat og nu har de det så også med at bruge bestemte bands uanset nyere flere gange samme dag.Det er da fint at fokusere mere på dansk produktion frem for amerikansk og engelsk, men det bør så ikke kun være de sikre og etablerede som Peter Sommer og Diezy mis Lizzy.

Kent Nørregaard

Skal jeg nu også til at drikke Jolly Cola og køre Ellert?

Rolf Andersen

@Dorte Sørensen
Hvis du har et gammelt tv-apparat, og du anvender en stue-antenne eller tag-antenne - så skal du ikke købe et nyt tv. Du skal bare have en lille boks, der kan konvertere signalet. Lidt lige som den gang man begyndte at sende på UHF og ikke bare på VHF. Det krævede også en lille boks, der kunne konvertere signalet. Men det er længst glemt tv-historie.

Hvis du får dit tv-signal gennem et stik på væggen og har et abonnement hos You-See (TeleDanmark), Stofa, Telia eller en af de andre tv-signal-udbydere, behøver du ikke gøre noget som helst ;)

Rolf Andersen

... eller for den sags skyld: en velfungerende fællesantenneforening ;)
No worry!

Stop nu denne pseudodebat og lad det ligge! Lad DR spille dansk i stor stil og lad musikerne få deres kodapenge. Dem får de jo om du tænder for radioen eller ej. Og stream hvis du vil høre noget andet. Det gør bl.a jeg :)

Rolf Andersen

Det er i hvert fald slut med Bach, Beethoven og Beatles ... FØJ!
Vi skal KUN lytte til Seebach, Birthe Kjær og Carl Nielsen ... JAAH, hvor er vi gode nationalister ;)

Rolf Andersen

... og vi skal i øvrigt KUN producere Corona-relateret udstyr til det danske marked. Så må dem i de varme lande klare sig selv ;)

PS: Var lige i den lokale Lidl i dag i det gode vejr og fik købt lidt tysk-produceret håndsprit - Og bare rolig: kun én lille flaske, så der også er til alle jer andre ...

Erik Fuglsang

Ete Forchhammer
25. marts, 2020 - 07:41
Mit eneste ærinde med at nævne Morten Messerschmidt var blot at sige, at han tilsyneladende tidligere end Joy Mogensen kom på ideen med at skrue op dansk musik i DR. Og jeg ser sådan på det, at æres den, som æres bør.

Jeg forholder mig ikke - i denne sammenhæng - til mit syn på DFs kulturpolitik, men kan da som replik til dit indlæg sige, at jeg ikke sat mig grundigt ind i Alex Ahrendtsens bedrifter som kulturordfører. Hvilke af hans synspunkter er dig så inderligt imod ?

Jeg synes også, at den begavede Georg Metz burde holde sig for god til at bruge øgenavne. Bruger han også øgenavne om venstreorienterede?