Leder

Tag på CPH:DOX online, hvis du vil sikre dig, at verden er andet end Netflix efter krisen

Køb kunst, plader, teatergavekort, og køb billetter til en onlinefilmfestival. For under coronakrisen skal du huske at forbruge den kultur, du ønsker også skal findes på den anden side
Hvis vi udelukkende ser Netflix og andre streamingtjenester i vores coronaisolation, giver vi magten til giganterne og udsulter de kulturelle alternativer. Derfor skal du tage på CPH:DOX hjemme fra stuen – du kunne f.eks. se ’Oliver Sacks: His Own Life’ om den sympatiske neurolog Oliver Sacks. 

Hvis vi udelukkende ser Netflix og andre streamingtjenester i vores coronaisolation, giver vi magten til giganterne og udsulter de kulturelle alternativer. Derfor skal du tage på CPH:DOX hjemme fra stuen – du kunne f.eks. se ’Oliver Sacks: His Own Life’ om den sympatiske neurolog Oliver Sacks. 

Fra filmen.

Kultur
17. marts 2020

I denne uge begynder en af de vigtigste og mest fremsynede festivaler på dansk jord: CPH:DOX. Det gør den til trods for, at alt hvad vi forbinder med en filmfestival, er praktisk umuligt at stable på benene under coronakrisen: Ingen internationale gæster kan komme til landet. Ingen fester, paneldebatter og koncerter kan afholdes.

Og – ikke mindst – alle landets biografer er lukkede og slukkede. Det er ikke her, vi kan samles om filmmediet, der ellers er med til at ryste os sammen, danne os, kvalificere diskussioner, involvere os følelsesmæssigt i andre og i andet.

Trods alt det åbner CPH:DOX tirsdag. Fordi holdet bag festivalen på kort tid har fået indhentet rettigheder til at vise en lang række af programmets film alligevel, nu som streaming. De har fået et billetsystem op at køre, så publikum kan betale festivalen og filmkunstnerne.

En resolut direktør

»Det SKAL lykkes. Jeg nægter at gå konkurs,« udtalte festivalens direktør, Tine Fischer, i Politiken.

Og det kan det faktisk, lykkes, hvis altså alle danske filmelskere accepterer, at en festivaloplevelse i år må være noget andet. At det faktisk er smukt, at festivalens film nu kan nå hele landet, og at det er betydningsfuldt at betale penge for.

For hvis vi udelukkende går i isolationshi med amerikanske streamingtjenester, så giver vi dem mere magt og udsulter de kulturelle alternativer. Så bliver det Netflix’ algoritmer, der bestemmer, hvad der bliver tilgængeligt for kommende generationer.

Endnu står det ikke klart, hvordan regeringen har tænkt sig at hjælpe kulturlivet efter den styrtblødning, som landets teatre, museer, biografer, festivaler, koncertsteder med flere oplever i disse dage og i de kommende uger. Fredericia Teater er netop erklæret konkurs. Endnu aner ingen, om vi – når vi igen kan kramme – kommer til at gå en verden i møde uden Roskilde Festival, Museum Jorn, Vendsyssel Teater eller uden Vester Vov Vov. Eller uden en festival som DOX.

Det minder os om, at vi ikke kan tage det kulturliv, vi har, for givet. Til gengæld kan vi selv gøre en smule.

Så betal for en filmfestival online. Og vid, at det er nu – hvis du har pengene – at du skal købe det kunstværk, du har gået og luret på. At det er nu, du skal købe danske digtsamlinger og plader, bestille gavekort til landets teatre og invitere nogen med til lykkelig genforening i de bløde sæder postcorona. Invester i den kultur, du ønsker også skal findes på den anden side af krisen.

Ellers mister det samfund, vi skal genstarte, et uundværligt fælles refleksionsrum og vigtig dannelse. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Katrine Hornstrup Yde

Der er masser af små selvstændige erhvervsdrivende, der ikke er omfattet af regeringens hjælpeprogrammer - og som næppe heller nogensinde bliver omfattet.

En selvstændig erhvervsdrivende - detailhandler, håndværker, service .... - skal helt lukke sin virksomhed og sløjfe momsnummeret for at kunne få dagpenge eller kontanthjælp.
Dagpengene gives efter en venteperiode på 3 uger.

Det er bare ærgelig at hver film har en begrænsning på 1000 billetter. Håber næsten det ikke bliver for populært, selvom det ikke burde være nødvendigt.

Steffen Gliese

Jeg er sikker på, der kommer en ordning for de små erhvervsdrivende i dag - de får heldigvis denne gang en opmærksomhed, som det tidligere har været svært at mobilisere, men som nettet muliggør.

Torben Lindegaard

@Steffen Gliese 17. marts, 2020 - 09:58

Problemet er enkeltmandsvirksomhederne, der ikke har nogen ansatte, så tilskuddene til at fastholde medarbejdere gælder ikke for dem - der er i forvejen ingen medarbejdere at fastholde.

Alle momspligtige virksomheder får tilbud om at udskyde momsbetalingen og betalingen af B-skat -
det er bare en narresut - hvis der ikke er en indtjening, så er der jo heller ingen moms at afregne eller skat at betale.

Jan Fritsbøger

jamen det er da langt vigtigere at beskytte storkapitalen imod stagnerende indtjening end at beskytte selvstændige individer som forsøger at forsørge sig selv med egen virksomhed,
for de store spillere er jo vigtige for "økonomien" mens de små uden videre kan erstattes af nye, så det er klart at fokus må være økonomiens trivsel frem for menneskers trivsel,
den store bundlinie kan altså ikke tage sociale hensyn, så små svage virksomheder må ofres så de store ikke får tab. vi skulle jo nødig komme ud i socialistisk prioritering hvor mennesker er vigtigere end profit, det kunne jo gå ud over økonomien.
ironi kan ikke udelukkes her.