Leder

Med Arnold Buscks konkurs er en grundpille i den danske bogbranche borte

Boghandlerkæden Arnold Buscks konkurs rammer ikke kun de fysiske boghandler, men hele det sårbare litterære kredsløb og bredden af litteratur og dens udbredelse i hele landet
Med Arnold Busck er en traditionsrig og vigtig institution i dansk kulturliv afgået ved døden, og bogkøbere rundt omkring i hele landet mister et fysisk sted at gå hen, når den litterære horisont skal opdateres og udvides, skriver litteraturredaktør Peter Nielsen. Her ses butikken på Købmagergade.

Med Arnold Busck er en traditionsrig og vigtig institution i dansk kulturliv afgået ved døden, og bogkøbere rundt omkring i hele landet mister et fysisk sted at gå hen, når den litterære horisont skal opdateres og udvides, skriver litteraturredaktør Peter Nielsen. Her ses butikken på Købmagergade.

Joachim Adrian

Kultur
28. april 2020

Det er en sorgens dag for den danske bogverden. Boghandlerkæden Arnold Busck har mandag indgivet begæring om konkurs.

Danmarks ældste boghandlerkæde, grundlagt i 1896, lukker alle sine 29 butikker rundt omkring i landet, herunder også den lille unikke boghandel Børnenes Boghandel i København.

»Likviditeten er sluppet op. Så kort kan det siges. COVID-19-nedlukningen har gjort det umuligt at holde virksomheden kørende«, skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Det var ikke helt uventet, der har i nogen tid, og længe før COVID-19, gået rygter om dårlig økonomi som følge af faldende bogsalg. De seneste ugers nedlukning har kun gjort slemt værre og fået en udvikling til at accelerere.

Det er en trist nyhed af flere grunde.

Med Arnold Busck er en traditionsrig og vigtig institution i dansk kulturliv afgået ved døden, og bogkøbere rundt omkring i hele landet mister et fysisk sted at gå hen, når den litterære horisont skal opdateres og udvides.

Men det er også trist, fordi boghandlerkæden har spillet en afgørende rolle mellem på den ene side de små og uafhængige boghandler og bogcafeer med et bredt udvalg af kvalitetslitteratur og på den anden de kommercielle boghandlerkæder som Bog & Idé og supermarkederne, der ikke føler den mindste forpligtelse på et bredt sortiment i form af litterær mangfoldighed, men udelukkende køber ind efter, hvad der sælger i paller.

En grundpille

Arnold Busck har i 124 år formået en vanskelig balancegang mellem et hurtigt og umiddelbart kommercielt hensyn og et fremtidssikrende ønske om at præsentere et bredt udvalg af litteratur.

På den måde har de også været et udstillingsvindue for meget forskellig litteratur og holdt hånden under en bogbranche, som har fået det tiltagende svært, ikke mindst med stigende vækst i de ikkefysiske bogformater som især lydbøger.

Med Arnold Buscks konkurs er en grundpille i den danske bogbranche borte. Den rammer ikke kun de fysiske butikker, men hele det sårbare litterære kredsløb af forfatter, forlag og boghandel. Og den vil ramme bredden af litteratur og dens udbredelse i hele landet.

Vi kan ikke bremse den udvikling, der er i gang, kun håbe, at der rundt omkring i hele Danmark er tilstrækkeligt med entusiaster med kapital, der tør prøve at fylde det hul, som Arnold Busck efterlader.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Til sidst var det svært at undgå spørgsmålet om følelse af afmagt overfor det kvælertag, der er blevet taget på fysiske butikker. Hvem har trykket på den knap ? Fysiske bøger der forsvinder i antal, er ikke en historie der bør gentage sig.

Susanne Kaspersen, Rune Stilling, Per Torbensen, Gitte Loeyche, Jens Winther, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Bruhn Andersen, Christel Gruner-Olesen, Herdis Weins, Heidi Larsen, Lise Lotte Rahbek og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Mikael Højgaard

Tychsen. Det kommer heldigvis aldrig til at ske

Måske var det denne her covid-19-krise, der endeligt, og lidt hurtigere end ellers tog livet :( af den her omtalte boghandlerkæde; fakta er desværre også det her:

"Arnold Busck omsatte sidste år for 317 millioner kroner og havde omkring 250 medarbejdere i 29 butikker. Boghandlerkæden havde et underskud på 14,3 millioner kroner og en gæld på små 63 millioner kroner."

og det her:

"Kombinationen af et fejlslagent it-projekt, der sidste år gav Arnold Busck et underskud på over 14 millioner kroner, og nedlukningen som følge af coronapandemien har kastet den gamle boghandel ud i en konkurs."

Underforstået, at hvis vi ikke havde haft den covid-19-krise, så kunne det godt være, at Arnold Buscks boghandler rundt om i landet kunnet have overleve i måske 8-10 måneder mere, måske 1½- 2 år mere! - nu kom døden :( for den her boghandlerkæde bare hurtigere end den ellers ville have gjort :( på grund af underskuddet på 14 millioner, og en gæld på 63 millioner danske kr. På et tidspunkt ville banken nok sagt NEJ alligevel - og det temmelig højt....

desværre

:(

Jan Nielsen, Christian Skoubye, David Zennaro, Mogens Holme og Anker Nielsen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

@ J. Tychsen og Jens Winther

Arnold Busck er helt uvidende om, at det er Mette Frederiksen's
skyld, at de har indgivet begæring om konkurs.

Dorte Sørensen

Ja Arnold Busck var i modvind før COVID-19-nedlukningen. Mon ikke de blå/sorte regeringer 's lov om bogsalg i supermarkerne ikke også har haft en indflydelse.
Det virker mærkeligt når der tales så meget om hvor vigtig kultur er for landet, Så skærers der politisk i boghandlernes mulighed for at kunne sælge de smalle udgivelser , når politikkerne har taget borghandlernes fortjeneste ved salg af de populære bøger.

Karsten Aaen, Susanne Kaspersen, Kenneth Jacobsen, David Zennaro, Irene HESSELLUND og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

@ dorte sørensen hvorfor skal man ikke frit ha lov til at sælge en vare som man vil? er man facist fordi man mener at nettet er et bedre sted for nicheprodukter som bøger. med et meget lavt oplagstal faktum er at Arnold Busck ikke fulgte med tiden. og at målgruppen af kunder var så lille, at man ikke kunne berettige og ha så dyre adresser og sælge sit produkt fra, at man ikke kunne økonomisk berettige, at organisationen var så tung, ja matas, har også problemer og det er et generelt problem for ALLE fysiske butikker, da en net butik bare har meget færre, omkostninger, ja ofte også et mindre varelager som der så betyder en mindre kapital binding. hvilket er problemet med fysiske butikker, der så ovenikøbet bor på dyre adresser med høje lønudgifter.

information konkluderede nej der er da ikke behov for borgerløn i danmark nærmest ironisk samme dag som Arnold Busk lukkede alle sine butikker i Danmark. for dette her højpandede besserwisser medie, nægter og følge med tiden. mens man autoritetstro siger når arbejderbevægelsens erhvervsråd siger at velfærdssystemet er fint så er det fint.

Vågn op..... om få år er hovedgaderne tomme for butikker,. ja om få år vil AI ha drejet halsen på alt psudoarbejde og nedlagt nærmest alle bullsshit jobs. hvorfor jo denne her skrækkelige "facist". forholder sig til til simple markedsøkonomiske realiteter. renten er i minus, hvilket betyder at banker og forsikringsselskaber er direkte truet på deres indtjening ja invistore kræver afkast, og fysiske butikker giver bare ikke afkast.

jeg bor der ude hvor kragerne har vendt. i det såkaldte "udkantsdanmark" hvor bog butikken lukkede for længe siden. hvor vi har lært og købe de nødvendige ting på nettet. og jeg kan kun sige velkommen til vores verden..... for det er den verden der bliver verden........ mens højpandet naivitet forestiller sig en verden der ikke er verden. ja jeg er hård, men den behandling vi fik af storbyen gør dig hård og nådesløs da vi hade problemer for mange år siden. livet går videre, og man tilpasser sig virkeligheden.....her kære storbyfolk er der en tude kiks.

Kenneth Jacobsen

Javel. De hårde realiteter er nu også, at internettet er en såre ringe erstatning for det at kunne gå ind i en boghandler og bladre i en bog, og derved med sanserne vurdere om den bog er sagen. Her er internettet en død sild til sammenligning. At Arnold Busck (som boghandler betragtet) lukker, er et skridt udi den intellektuelle forarmelse, der har været i gang ganske længe. Sørgeligt.

Kim Houmøller, Herdis Weins og Lili Kress anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Martin Sørensrn:
Jeg bor også i udkantsdanmark (men ikke så langt ud at kragerne er vendt).

Jeg ønsker at bevare butikkerne i mit nærområde for at bevare en form for liv, og der udover kan jeg godt lide at handle i fysiske butikker, så derfor handler jeg i dem.

Hvis ingen handler i dem, så er det klart at de ikke overlever. Men det er altså ingen naturlov. Som så meget andet her i livet, så får man hvad man betaler for.

Karsten Aaen, Herdis Weins og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er to sider af det med bøgerne: det er fantastisk, at man ikke skal vente i månedsvis på bøger fra udlandet, og det er fantastisk, at man kan gå ind i sin boghandel og finde et sortiment bestående af en meget stor del af det, der udgives (og ellers skaffes det fra dag til dag).
Men det er da også fantastisk, at folk, der af den ene eller anden grund er afhængige af lydbøger eller elektronisk opløsning, kan finde det på nettet, når behovet viser sig.

Mads Kjærgård

Mange hjælpepakker bliver aldrig udbetalt. Det er jo bare et "velkommen til virkeligheden," til folk, der ikke normalt er i forbindelse med den. Eller den del af virkeligheden! Fidusen er, at så kan man overføre pengene til andre hjælpepakker og så sælge det til vælgerne. Og jo, jeg kender til puljer/hjæpepakker, hvor de aldrig har udbetalt, så meget som en krone. Kriterierne for at modtage støtte var simpelthen for kringlede og svære at imødekomme. Men som det siges: "En by uden boghandel er ingen by." Men er Arnold Busk ikke en af de sidste? Ikke gode, men sidste?

Steffen Gliese

Mads Kjærgaard, Bog og Idé er vist endnu mere udbredt.

Martin Sørensen

@Thomas Andersen

Vi sider her på digital udgaven af en gammel avis, hvor man før ville ha rykket lige så meget på næsen af dette fernomen. aviser på nettet i en ikke fysisk form ... Fnys sagte kultur eliten med et aldrig aldrig aldrig.

Jeg vil bare tørt konstatere at bøger i digital form bliver lige så normale og læse som aviserne er det nu. Ja handel på nettet bliver normen bortset fra få dagligvare .

Mens man om få år vil fnyse over at man dog kunne være så naiv og være modstander af ubetinget basis indkomst. I en verden med hovedsalig automatisering som det der er normen. Dette er hvad jeg forundes over at lederne i går i information afviste at man skulle ha borgerløn i Danmark så højpandet kadagorisk på samme dag som Arnold Busck boghandel lukker der er ikke en chokerende naivitet overfor den virkelighed som vi lever i.

At man nu for et år siden smed sit højpandet håndklæde i ringen og dage fra Arnold Busck side ok er det nethandel i vil ha så er det nethandel der skal til. Undskyld men det er et fravær af rettidig omhu med omkring 10-15 år.

Og svaret til at information stædigt holdte fast i papir udgaven ( aviserne har så stadig lidt problemer med at forstå verden som den er inklusiv dette medie)

Analog romantikken er ganske enkelt selvmord..

Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Mikael Højgaard

sjovt at alle de statssky liberale erhverv, lige pludselig falder på knæ for pludseligt at føle sig snydt som mange af dem har snydt på skattebilletten. bare en observation og stille perspektivering.

Mikael Højgaard

Martin Sørensen
pas på med at dømme fysiske bøger. mange er stadig i omløb flere hundrede år efter udgivelsesdatoen rent forfattermæssigt. desuden er det dokumenteret at fysiske bøger lærer og fastholder børn og unge væsentlig bedre. vil personlig aldrig røre en udgivelse der kun kommer på Ebog. LPer er moderne igen og fysiske bøger er absolut IKKE udkonkurreret.

Jørgen Refshauge, Karsten Aaen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Martin Sørensen,

Tror nu ikke at det kun er analog romantik der gør sig gældende for forbrugerne, og det var den vinkel jeg gerne ville have med i betragtning.
Man har et valg som forbruger, for vores indkøb gør faktisk en forskel.

Helt fair at du gerne vil købe rigtig meget ind over nettet, men så skal du heller ikke brokke dig over at ting lukker i din by. Lige som folk der handler i storcentre, heller ikke skal brokke sig over at deres bys butikker drejer nøglen om.

At nethandlen går fremad handler mindst ligeså meget om bekvemmelighed og muligheden for et kæmpe udvalg. Samt hvor langt man har til et pakke udleveringssted.

Og heh ja, den digitale avisudgave. Nu er jeg så ikke abonnent hverken det ene eller andet sted pt, men jeg vil til enhver tid foretrække at læse papiudgaven. Og sådan har jeg det også med bøger.

Men jeg har nu også altid været for gammel for min krop :)

Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Mikael Højgaard anbefalede denne kommentar

Den gamle boghandler gik konkurs på grund af dårlig ledelse og ikke pgra de generelle forhold for branchen. Læs her hvad Tom Ahlberg let har gravet frem:
- Jeg har ikke tilstrækkeligt konkret viden om Arnold Busck til at vurdere årsagerne til den ærgerlige konkurs.
I forhold til de mange hurtige "analyser" der kan læses rundt omkring, synes jeg der er et par ting, der er værd at bemærke:

- Fra 2001 til 2020 er andelen af solgte bøger i fysiske boghandlere faldet fra 60% til 53,5%. Det er et fald (over 19 år) - men egentligt ikke voldsomt og sikkert ikke væsentligt anderledes end mange andre brancher. Den almindelige påstand om at det digitale salg har slået Arnold Busck omkuld kan altså ikke begrundes med dette.
- Arnold Buscks seneste fem års regnskaber har givet (14/15) +4, (15/16) +4, (16/17) +17, (17/18) -2, (18/19) -14. Det er jo tydeligt, at det it-projekt, som gik galt og kostede 14 mio. kr., gav det store underskud i 18/19. Ellers har driften jo set fornuftig ud.
- Arnold Busck havde ved udgangen af sidste regnskabsår likvide beholdninger på 1,1 mio. kr. Det er altså ganske lidt for en virksomhed med en omsætning på 350 mio. kr.
- Af det store overskud på 17 mio. kr. i 17/18 valgte virksomheden at udbetale et ekstraordinært udbytte på 14 mio. kr. Det kan næppe kaldes rettidig omhu, når man efterfølgende taber et tilsvarende beløb på en it-investering.

Jeg tror man skal analysere Arnold Buscks konkurs konkret for denne virksomhed og passe seriøst på med makroanalyser som hævder at det skyldes amazon eller digitale lydbøger. Der sælges stadig masser af fysiske bøger - og der er stadig overlevende boghandlere.