Leder

Netflix er tv-revolutionen, der er i færd med at æde sine egne børn

Netflix giver os frihed til at vælge, hvad vi vil se hvornår, men den frihed har en pris – og derfor er det vigtigt, at vi ikke lægger vores kritiske sans på hylden sammen med fjernbetjeningen
Netflix giver os frihed til at vælge, hvad vi vil se hvornår, men den frihed har en pris – og derfor er det vigtigt, at vi ikke lægger vores kritiske sans på hylden sammen med fjernbetjeningen

Sara Houmann Mortensen

Kultur
30. april 2020

Netflix har på forholdsvis få år revolutioneret måden, vi forbruger tv-serier og film på. Streamingtjenesten, der har mere end 160 millioner abonnenter på verdensplan, har givet os friheden til at se, hvad vi har lyst til, hvor og hvornår vi har lyst til det.

De tv-serier og film, der ligger på Netflix – og som der hele tiden produceres nye af – kan ses på tv-apparatet derhjemme i stuen, på tabletten i soveværelset eller på farten på en smartphone.

Det er ikke længere programlæggerne på de traditionelle tv-stationer, for eksempel DR og TV 2, der bestemmer, hvad vi skal se, når vi tænder for fjernsynet. Det bestemmer seerne helt selv – i hvert fald dem, der har lyst – og flow-tv-kanalerne har efter nogen tids fodslæben været nødt til at genopfinde sig selv som public service-medier, der også er streamingtjenester: DR TV og TV 2 Play.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torsten Jacobsen

Det er for kontrære sjæle - som jeg selv - decideret morsomt at læse en bekymring som denne..

Man kan selvfølgelig vælge at antage teksten på dens egne præmisser, og i så fald bliver bekymringen naturligvis vedkommende:

Hvor er det dog i og for sig bekymrende, at snart sagt alle 'almægtige' og 'tillokkende' kræfter ved 'algoritmers' snedige mellemkomst sådan synes at kunne bemægtige sig 'vores' forestillingskraft..vores fantasi..

Det kræver dog ikke mere end blot et overfladisk anfald af dissidens at indse, at samfundet - og dermed vores allesammens liv - er markeret og indhegnet af lignende algoritmer..

Hvor dybt rækker din egen forestilling om, hvad der er 'rigtigt' og hvad der er 'forkert'? Hvad der er 'rimeligt', og hvad der er 'urimeligt'? Hvor kommer sådanne forestillinger fra? præsenteres de måske ligefrem for dig, og, i så fald, af hvem?

I det omfang du gør det, hvordan kan det så egentlig være, at du blot 'gør som alle andre'? Hvem beredte for dig en virkelighed, hvor det mest presserende var at imponere andre med formen på din eksistens? Hvem beredte den virkelighed for dig, hvis ikke dig selv? Og er din tilslutning, din accept, din tilpasning til den allerede forberedte form ikke blot din måde at acceptere en skæbne som en ting blandt andre ting på? Din dybtfølte anerkendelse af din egen 'subjektivitet' er i sidste ende blot en opløsning, en 'ting' blandt andre 'ting'..?

Et til'valg' på en skærm som var denskabt af Netflix..

Mere kunne siges. Meget mere kunne siges. Måske når vi en dag frem til et samfund, hvor det nødvendige siges i skoler, på universiteter, i dagspressen..Hvor vi ikke blot spises af med akolytter, der dag efter dag messer det samme igen og igen... Mennesker forblændet af deres egen skygge..

Men indtil den dag kommer....NED MED NETFLIX!!!!!

Christian De Thurah

Artiklen understreger vigtigheden af kritisk sans over for streamingtjenesterne. Men denne kritiske sans er vel vigtig, uanset om man ser Netflix, DR eller TV2?

Maj-Britt Kent Hansen

Tænk, hvis Netflix' politik var at fatte sig i korthed, f.eks. inden for 1-2 timer og ikke gøre så mange af programmerne - fiktion- såvel som dokumentargenrerne - til serier bestående af utallige afsnit.

Ut. har aldrig set noget på Netflix, og kan dermed konstatere, at det ikke er noget man er tvunget til.

Vi giver dem guld og de belønner os med brød. Det er den samme historie med Netflix som med Google, Facebook, Amazons og alskens oprindeligt idealistiske, nonprofittære, men nu altædende, parasittære, hermetisk lukkede og algoritme-afgudsdyrkende overvågningsvirksomheder. Og deres vej fra at være en frigørende demokratisk kraft henimod denne intensive maskinlæringsstyrede adfærds og bevidstheds-udvinding,-styring og -automatisering er belagt med den fineste asfalt.