Leder

Lad os lære af ’Borte med blæsten’, ’Venner’ og Mark Twain – ikke forbyde dem

Buddene på, hvad vi skal stille op med fortiden, er mange og forskellige, og det nytter ikke pr. automatik at afvise hvad som helst med det samme glidebaneargument
HBO har ikke bortcensureret filmen ’Borte med blæsten’, men fjernet den ned fra streamingplatformen midlertidigt for at republicere den med supplerende materiale. Det er en afgørende forskel.

HBO har ikke bortcensureret filmen ’Borte med blæsten’, men fjernet den ned fra streamingplatformen midlertidigt for at republicere den med supplerende materiale. Det er en afgørende forskel.

Gabriel Bouys

15. juni 2020

Uroen i USA efter mordet på George Floyd har spredt sig til streamingtjenesterne og blandt andet medført, at Borte med blæsten p.t. ikke er tilgængelig på den amerikanske tjeneste HBO Max.

Filmen har været omstridt, fra det øjeblik det blev besluttet at filmatisere Margaret Mitchells roman af samme navn på grund af dens harmoniske fremstilling af livet på Sydstaternes plantager og dens stereotype fremstillinger af slaver som enten servile tjenestefolk eller farlige bortløbne.

Og så, skriver The New York Times, faldt det heller ikke i 1939 i alles smag at filmatisere en bog, hvori Ku Klux Klan betegnes som en »tragisk nødvendighed«.

Det er en alvorlig sag at fjerne et værk og derfor helt på sin plads at være på vagt. Men det kan med fordel gøres på et oplyst grundlag. Det har ikke hidtil præget debatten herhjemme. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Katrine Damm
  • Jonathan Larsen
  • Erik Karlsen
  • Peter Beck-Lauritzen
  • David Zennaro
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Kurt Nielsen
  • John Scheibelein
  • Poul Anker Sørensen
  • Troels Ken Pedersen
Katrine Damm, Jonathan Larsen, Erik Karlsen, Peter Beck-Lauritzen, David Zennaro, Maj-Britt Kent Hansen, Kurt Nielsen, John Scheibelein, Poul Anker Sørensen og Troels Ken Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ete Forchhammer

Måtte øvrige medier formidle samme budskab!

Karsten Lundsby, Bent Nørgaard, Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen, Gitte Loeyche og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Marianne Ljungberg

Ja! Hvis vi ikke forstår hvad der står i ovenstående leder, forstår vi ikke noget som helst.

Henrik Ljungberg

Karsten Lundsby, Peter Beck-Lauritzen, Holger Nielsen og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Hvad med onkel Toms hytte? Hvad med alle de tyske "sort-hvid film" (i dobbelt betydning) fra 1933 til 1945?
Hold nu op! Der vil altid være historier eller kultur, som nogen ikke kan lide. Alt skal finde en balance og BLM kan afbalancere noget af fortidens ubalance, men at fjerne disse, ville være idioti!

Steen Uffe Hansen, Bent Nørgaard, Erik Fuglsang, Karsten Lundsby, jens christian jacobsen, René Arestrup, Jonathan Larsen, Birte Pedersen og Ole jakob Dueholm Bech anbefalede denne kommentar
Margrethe Hoff Mittet

Dialog er det bedste i verden
Det skaber forståelse, tankevirksomhed og en "forholden sig" til andres holdninger og endte opfattelser.

Steen Uffe Hansen, Karsten Lundsby og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Margrethe Hoff Mittet

Dialog er det bedste i verden.
Det skaber forståelse, tankevirksomhed og en "forholden sig" til andres holdninger - og ændre opfattelser.

Anders Sørensen

Måske vi skulle holde nazisme-uge på dansk TV. Så kunne vi forlyste os med propaganda i historiens navn, for vi ved jo alle, at det blot er historie. Og vi må ALDRIG glemme den. Derfor skal vi mindst en uge om året tvinges til ikke at glemme. Vel at mærke ikke ved at blive oplyst, men ved - ufiltreret- at blive udsat for propaganda.

Ville det virke? Lige en uge med Hitler eller Stalin, uden historisk kontekst?

Eller skulle vi mon blive lidt mere afslappede i vores forhold til historie,l så vi rent faktisk godt kan fjerne ting fra skærmen, uden at det blev set som et direkte angreb på den der "frie verden", som vi har skabt ikke mindst gennem rimelig censur?

Steffen Gliese, Henning Kjær, Mathias Stigsgaard og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Michael Gudnæs

Hvis de unge er blevet så historieløse, at de ikke er i stand til at genkende en historisk kontekst uden forklaringer, så har vi efter min mening større problemer end et par støvede film på en hylde.

Men det er altså ikke virkeligheden for de unge, jeg kender fra mit eget liv.

Bjørn Pedersen, Bent Nørgaard, Christian De Thurah, Birte Pedersen, Ole jakob Dueholm Bech og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Michael Gudnæs, hvad er så problemet med at forklare den historiske kontekst? Mange kender den, andre gør ikke. Det tror jeg kommer nærmere sandheden end din anekdotiske argumentation om de unge fra dit liv.

Er folk så historisk bevidste, at de kan tage alt med et historisk gran salt, fordi de kender kontekst? Eller er de så højrøvede i deres historiske bevidsthed, at de regner med, at alt kan stå uden forklaring, fordi de selv forstår?

Torben K L Jensen

Hvis man ikke lærer af historien bliver man historieløs eller sagt på en anden måde - en medalje kan umuligt være en medalje uden en bagside.

Karsten Lundsby, Bent Nørgaard, Peter Beck-Lauritzen og René Arestrup anbefalede denne kommentar
Jørn Pedersen

Nu har vi genne et par generationer kritiseret de såkaldt kommunistiske lande for at omskrive historien, så den passer ind i den politiske ideologi. Nu vil Vesten gøre det samme.
Uanset, hvorledes vi bærer os ad, så kan vi ikke slette fortiden, der vil altid være med os. Men vi kan måske lære af historien, selv om det ser ud til at være meget vanskeligt. Menneskene gentager det samme dumheder i en uendelighed.
Nu vil USA og Rusland igen kæmpe om at have den største og farligste militærmaskine. Til hvilken nytte - ingen. Men det bruger en masse ressourcer, der i stede skulle anvendes til at færre mennesker lider. Blot et lille eksempel!

Hanne Ribens, Søren Fosberg, Karsten Lundsby, Bent Nørgaard, Peter Beck-Lauritzen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Her forsøger man så at relativisere historieomskrivningen, og det er blot næste trin på den slagne vej mod 1984.

Læs/genlæs George Orwell inden du brænder Den afrikansk Farm af på tyvetyvernes kulturbål i bruset fra den globale identitetsforvirrede orgastiske resonans.

Steen Uffe Hansen, Anina Weber, Søren Fosberg, Mads Kjærgård, Karsten Lundsby, Bent Nørgaard, René Arestrup og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Hvis boomerbørnebørnenes historieløshed bunder i skolesvigt, ligger der en stor opgave foran uddannerne. Det giver ingen mening, at filmfremviseren skal pådrages den opgave.

Kom boomerne hinanden så meget ved, at de brød historiekæden i opdragelsen af den nu ansvarshavende generation ?

That's not ok boomers.

Ole Falstoft

Huckleberry Finn er fortællingen om solidaritet mellem mennesker på tværs af race og kultur. Man skyder sig selv i foden, hvis man vil forbyde den bog i antiracismens navn fordi det 'forbudte' ord 'nigger' optræder

Steen Uffe Hansen, Anina Weber, Steffen Gliese, Søren Fosberg, Erik Fuglsang, Karsten Lundsby, Bent Nørgaard, René Arestrup, Peter Beck-Lauritzen, jens christian jacobsen og Christian De Thurah anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Det er et målrettet forsøg på at gøre os historieløse (læs: Dummere).

Vores historie er én lang fortælling om ubehageligheder, der alle har at gøre med menneskelig storhedsvanvid, grådighed, afstumpethed og ignorance.

Nu er der så en flok moralske helligrøve, som, på aldeles patroniserende vis, mener at vide, at vi har bedst af ikke at vide - at historien så at sige skal slettes, fordi vi nu har nået et nyt civilisations-niveau, hvor storhedsvanvid, grådighed, afstumpethed og ignorance ikke længere forekommer....

Flemming Berger, Søren Fosberg, Erik Fuglsang, Karsten Lundsby, Bent Nørgaard, Peter Beck-Lauritzen og Christian De Thurah anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

Jeg har ikke set “Venner”, men principielt kan jeg ikke se noget galt i at lave en historie om en gruppe unge, hvide mennesker. Sådanne grupper skal nok findes derude et sted. Og lige sådan kan der laves udmærkede historier om grupper, der udelukkende består af sorte. Det har fx filminstruktøren Spike Lee vist, uden at der mig bekendt har været nogen, der hidsede sig særligt op i den anledning.
Hvorfor skulle de også det?

Steen Uffe Hansen, Steffen Gliese, Erik Fuglsang, Karsten Lundsby og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

'Det er ikke alt, der er værd at bevare, vi må være bedre til at rydde op'

Hvilken floskel Steffen.

Flemming Berger, Flemming Olsen og Søren Nielsen anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Vi skal være vagtsomme overfor enhver form for kommissariat, hvor de korrekte tænkemåder eliminerer og ekskluderer afvigere. Før i tiden var de fleste kommissariater tæt forbundne til diverse stater, nationale myndigheder og lokale sladrecentraler - nu er det så i diverse netbaserede 'sociale medier', at de korrekte tryner de ukorrekte.

arne tørsleff, Søren Fosberg og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

von Sperling argumenterer fint for sin sag, men det stiller dog en række krav til dem der skriver disse "kontekst-info-bokse" der skal poppe op når man vil se et stykke racistisk/marginaliserende filmkunst. F.eks. hvor stor en mængde kontekst vurdere man at seeren har brug for? Vurderer man at seeren absolut intet ved om den historiske og kulturelle kontekst filmen er skabt i? Henviser man til bøger, hjemmesider, eller blot søgeord man kan benytte for at lære mere om f.eks. "Venner"-skaberens begrundelse for kun sjældent at bruge sorte skuespillere eller forklaring på hvorfor "Borte med blæsten" portrætterer slaverne så underkuede?

HBO er en kanal med primært amerikanske seere og serier omkring amerikansk kultur. Det amerikanske uddannelsessystem er ikke verdens bedste når det kommer til deres elevers geografi og historieviden, særligt fordi geografi ikke er obligatorisk og at man ikke kan forstå historie uden at forstå geografi. I dén kontekst, giver det mening at lave sådanne faktabokse. Personligt betragter jeg det lidt som at blive talt ned til, og ser mig ikke just som målgruppen da jeg udemærket er klar over at folk i dag ikke tænkede, talte eller troede som de gør i dag. Men det er jo noget man kan spole væk fra, akkurat ligesom de fleste spoler forbi intro-sekvensen på deres favoritserier på Netflix eller HBO.

Jeg har svært ved at se sådanne "kontekstbokse" som et særligt farligt udtryk for at "omskrive" kulturarven. Det gør man jo hele tiden ved at artikulere, forstå og forklare kulturarven på en ny måde. Museer i dag forklarer jo heller ikke fortiden til deres gæster på samme måde som de gjorde for 70 år siden, eller som historiebøger gjorde for 100 år siden. Hvis en museumsmontre dog følte det nødvendigt at skrive i en montre med et sværd, hvad et "sværd" er for noget og at den brugtes som et våben til at hugge eller stikke nogen ned med, ville jeg rulle med øjnene over at det museum fandt det nødvendigt at komme med sådan en indlysende oplysning.

Det der kan bekymre mig er dermed at netop den slags overhovedet kan blive, eller føles, nødvendigt. Sådanne faktabokse der forklarer historiske/kulturelle/sociale kontekster er dermed en overfladisk symptombehandling. I mangel af bedre, er det nok bedre end ingenting - altså hvor ingenting er seerens komplette uvidenhed om kontekst såfremt seerene overvejende vurderes at være uvidende.

Det er ikke et farligt skridt på vej mod "1984" tilstande, men det kan godt føles som et skridt på vej mod "Idiocracy".