Leder

I dansk radio favoriseres en etnisk dansk mand som Christopher over Node og Tessa

Gammeldanske Christopher er 350 gange så populær hos DR’s playliste-udvalg som dansk-kurdiske Node – på trods af at de to kunstnere er næsten lige populære på Spotify. Vi lever i en indelukket musikkultur, der fravælger kvinder og danskere af anden etnisk herkomst. Nye målinger bekræfter det
Den voldsomt populære dansk-kurdiske rapper Node har tidligere kritiseret, at han næsten ikke bliver spillet på DR: 96 afspilninger på DR af hans ti mest spillede sange er det blevet til i hans karriere. Til sammenligning har Christopher over 33.709 afspilninger på DR af sine ti mest spillede sange.

Den voldsomt populære dansk-kurdiske rapper Node har tidligere kritiseret, at han næsten ikke bliver spillet på DR: 96 afspilninger på DR af hans ti mest spillede sange er det blevet til i hans karriere. Til sammenligning har Christopher over 33.709 afspilninger på DR af sine ti mest spillede sange.

Sony Music

2. juli 2020

Musikken er stedet, hvor vi kan opleve andre verdener og tilstande, den kan give indblik i musikeres psyke, verdenssyn, måske endda hverdag. Musiklytning kan være en empatisk handling, og derfor er det ønskeligt, at den er præget af diversitet.

Men det kniber. Det bekræfter nye lister over national afspilning på landsdækkende, lokale og in store-radiokanaler. Tallene dækker ikke alle radiokanaler, men giver et troværdigt overordnet billede. De kommer fra rettighedsorganisationen Gramex, som indsamler penge til musikerne for afspilning af deres indspilninger, ikke kompositionerne. Altså er det sangere og instrumentalister, der her aflønnes for at synge for – eller have spillet med – på radiohits som Christophers »My Heart«, Alphabeats »Shadows«, Nicklas Sahls »Planets«, Lukas Grahams »Love Someone« og Hugo Helmigs »Young Like This.«

Gramex har netop udgivet tallene for 2019, og der er kun én kvinde at finde i top 20, Stine Bramsen fra Alphabeat som nummer 12.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Ole Frank
  • erik pedersen
  • Bjarne Jørgensen
  • Ruba Altawil
  • Bjørn Pedersen
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
ingemaje lange, Ole Frank, erik pedersen, Bjarne Jørgensen, Ruba Altawil, Bjørn Pedersen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Artiklen var væsentlig, hvis brugerne af Spotify var et repræsentativt udsnit af den danske befolkning.

Anders Graae, Inga Rasmussen, Poul Kristensen, Flemming Olsen, Søren Nielsen, Claus Nielsen og Jannick Sørensen anbefalede denne kommentar
Hans Martens

Peter Knap, ja rigtigt, brugerne af spotify udgør ikke et repræsentativt udsnit, derfor er artiklen misvisende da dens konklusioner bygger på et forvrænget grundlag

Inga Rasmussen, Poul Kristensen, Flemming Olsen og Jannick Sørensen anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Men alle jeres bortforklaringer kan ikke forklare det faktum, at DR har et problem, når de så aktivt fravælger alle andre end hvide danske mænd. Øv!

Mette Lund Sørensen, ingemaje lange, Peter Mikkelsen, Ole Frank, David Breuer, Mads Hansen, Bjørn Pedersen, Marie Jensen, Susanne Kaspersen, Rikke Nielsen, erik pedersen, Gert Romme, Ruba Altawil, Eva Schwanenflügel og Ture Nilsson anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Ah, så Christopher er altså 2020's svar på DR's forhold til Nephew? ;-)

"96 afspilninger på DR af hans ti mest spillede sange er det blevet til i hans karriere. Til sammenligning har Christopher over 33.709 afspilninger på DR af sine ti mest spillede sange."

Kendte ikke rigtigt nogle af de tos navne, men en hurtig google søgning nogle af deres sangtitler viser at Nodes sange oftere er på dansk end Christophers. Hvis Nodes sange på dansk er næsten ligeså populære på Spotify som Christophers, så er det vel snarere et tegn på at Node er endnu mere populær i Danmark, eftersom at Christophers sange jo også kan tiltrække et internationalt publikum på musiktjenesten.

"Det er for ringe og for snæversynet, at kvinder og mennesker af anden etnisk herkomst er underrepræsenterede på Danmarks radiostationer – ikke mindst når streamingtal peger på skæv favorisering."

Det er kun sidstnævnte kriterie, der er relevant. Kvinder "repræsenterer" halvdelen af den danske befolkning. Er halvdelen af musikken der bliver spillet i radionen, sunget af kvinder? Produceret af kvinder? Og hvis musik fra etniske minoriteter skal være repræsentativ i dansk radio, skal den udgøre ca. 8-10% (?) af afspilningslisten? Ok. Hvad så hvis den musikalske talentmasser er højere, lad os sige 25%, blandt etniske minoriteter? Uff, så risikerer man jo at afspilningen bliver "overrepræsentativ", åh nej, dog! *suk*

Fri os fra "repræsentation", tak. Ja til ligestilling og nej til det der velmenende men perfomative "mangfoldigheds"-teater. Er din musik god, eller bare populær? Så skal den spilles på P3.

Anina Weber, Flemming Olsen, Claus Nielsen, Thomas T. Jensen og Morten Simonsen anbefalede denne kommentar

David Zennaro. Der er ikke på nogen måde tale om en bortforklaring. Det væsentlige i min kommentar er, at Spotify er en betalingstjeneste og ikke kan betragtes som repræsentativ for DR's lyttere. Jeg hører ikke selv musik på DR, og som Bjørn Pedersen kender jeg ingen af de nævnte musikere. Den eneste grund til jeg blander mig er statistisk misbrug, der ikke bør finde upåtalt sted i nyhedsmedierne, og da især ikke i Information.
Jeg er ikke i tvivl om, at DR har et problem, jeg mener også, at Spotify har problemer med af nogle kunstnere og deres betaling.
Selv har jeg en del problemer. Et af dem er misbrug af statistik.

Finn Thøgersen, Poul Kristensen, Anina Weber, Flemming Olsen, Søren Nielsen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
niels astrup

Jamen - SELVFØLGELIG skal f.eks. DR ikke spille kurdiske kunstnere. Det er jo kulturel appropriation og hører ingen steder hjemme.

Finn Thøgersen, Poul Kristensen, Bjørn Ahrensbach, Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Flemming Olsen og Jannick Sørensen anbefalede denne kommentar
Jens Christian Jensen

Hvis man har problemer med at finde håret i suppen, kan man jo altid påstå at man i hvert fald har set et. Gerne krydret med en "ekspert" der har lavet en undersøgelse om at al suppe produktion ikke kan lade sig gøre uden at der kommer hår i suppen - tilsigtede eller utilsigtede.

Bent Nørgaard, Flemming Olsen og Jannick Sørensen anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Haha, jeg hører heller ikke hverken DR eller Spotify, for jeg hører kun musik, når jeg gør det, og så foretrækker jeg langt at høre og se det i real reality. Men virkelig mange mennesker, som hører musik det ene sted, gør det formodentlig også det andet. Så derfor er sammenligningen ikke helt irrelevant.

Thomas Andersen

Heh. Nu kan jeg ikke læse artiklen, men at sammenligne Christopher og Tessa er da fuldstændig vanvittigt!

Christopher kan man jo høre på p4 i eftermiddagsflødebollesegmentet, mens Tessa vist er lidt for meget "in your face" til den kategori.

Og for dem, der ikke kender hende, så er hun lidt i samme boldgade som Suspekt. Og for dem der heller ikke kender dem, så er det nok også meget godt.

Lad os bare sige at de ikke liiiiige passer til mine fordomme om hvad en typisk læser af Information hører af musik :)

Poul Kristensen, Flemming Olsen og Jannick Sørensen anbefalede denne kommentar
Anders Henriksen

Dansk radio favoriserer lort over musik. Autotune, pis, computergenereret støj og skrigeballoner M/K over ægte evner. "Musikken" i dansk radio er værdiløs for enhver musikelsker.

Bjørn Pedersen

Jeg synes at DR skal spille noget med Slayer... der spiller coversange fra Velvet Underground og Vivaldi. Og værterne må ikke være en dag under 40... de unge i dag ved jo ikke noget om god musik. 8-)

Niels Kristian Skjødt, H Nyboe, Jesper Frimann Ljungberg, Jannick Sørensen og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar
Peter Mikkelsen

DR's musik har i mange år været styret af en lille klike, der næsten udelukkende spiller den musik, de af den ene eller anden grund selv kan lide. Med Nephew som det mest grelle eksempel. Hvor jeg dog savner Mylle, som, dengang jeg var ung, spillede alt det nye musik lige fra Jimi Hendrix til Birthe Kjær.

Stig Nielsen

Anders Henriksen. Ja, der er en del dårlig musik i dansk radio. Jeg kan heller ikke li’ autotune og skrigeballoner, men at sige at musikken i dansk radio er værdiløs for enhver musikelsker – det er jeg uenig i. Man skal bare lede lidt!!

Må jeg anbefale et par stykker:

På DR P2 er der mange gode programmer. Jeg er specielt begejstret for det fremragende program ’Natsværmeren’, der sendes hver aften kl. 22-24. Værternes evne til at sammensætte et program med klassisk musik og andre genrer er helt i top. Man kan lytte til tidligere udsendelser her: https://www.dr.dk/radio/p2/natsvaermeren

Radio208, der sender fra Ishøj på AM 1440 kHz, har masser af kvalitetsmusik fra 60erne, 70erne og begyndelsen af 80erne. Fra Skousen & Ingemann, Røde Mor og Lost Kids til Doors, Jimi Hendrix og Stranglers. Kan høres her: http://radio.garden/listen/radio-208/JhdGV04A

En anden dansk station er World Music Radio, der sender tropisk verdensmusik – især reggae, salsa, afrobeat og brasiliansk musik. Halvdelen af musikken er i øvrigt med kvindelige kunstnere. Kan høres her: http://radio.garden/listen/world-music-radio/g27WAsrY

Der er også The Lake Radio fra København med spændende, udfordrende og meget blandet og ukendt musik … og lyde: Lyt her: http://radio.garden/listen/the-lake-radio/QcinTH2H

Radio.garden er i øvrigt et fint sted at finde radiostationer fra ikke bare Danmark – men hele verden.

DR P6 Beat er heller ikke tosset. Jeg har tidligere lyttet meget til dem, men synes dog, at de er blevet dårligere på det sidste. Jeg kan i stedet anbefale BBC Radio 6 Music: http://radio.garden/listen/bbc-radio-6-music/sPUw6n5C

Bare lige :-)

Anina Weber, Thomas Andersen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Peter Mikkelsen,

Det har jo også noget at gøre med at de forskellige stationer er blevet "opdelt" i hvilken slags musik de spiller. Og at værterne har en playliste, de skal følge.

Meget enig i at man før havde større diversitet på de forskellige kanaler. Jeg har f.eks. hørt utrolig meget giro413 (selvom det slet ikke er "min" musikstil), da det blev sendt før sport på 3’eren. Nu er man "tvunget" til at finde den kanal der primært sender den slags musik, man kan lide at høre.

PS. Til dem der var unge i 90’erne, så kan jeg varmt anbefale "de rigtige 90’ere" på p6 beat - det er alt andet end eurodance!

Mette Lund Sørensen

Supervigtigt for ligestilling og mangfoldighed at få tal på en masse ting og se med nye øjne på fortolkninger af disse tal. Information har også en opgave i at "walk the talk" - for eksempel er jeres nytårsquiz ikke ligefrem mangfoldig på køn - både mht emner (overrepræsentation af traditionelle "mandeinteresseområder" som sport, men ikke meget om emner (nogle) kvinder måske ved mere om...) på spørgsmål og svarmuligheder - lidt som optagelsesprøven på journalisthøjskolen plejede at være/er...? Det kan I gøre bedre! Både med musik og så meget andet, handler det vel om at få os alle lidt ud af vores snævre cirkler og blive eksponeret for andre tanker, anden musik så vi kan påskønne diversiteten....

@ Thomas Andersen, 04. juli, 2020 - 19:16 : "Peter Mikkelsen, Det har jo også noget at gøre med at de forskellige stationer er blevet "opdelt" i hvilken slags musik de spiller. Og at værterne har en playliste, de skal følge.(...) Nu er man "tvunget" til at finde den kanal der primært sender den slags musik, man kan lide at høre."

Fakta om DR's radiokanaler: https://www.dr.dk/om-dr/fakta-om-dr/saadan-er-musikken-paa-drs-radiokanaler

Thomas Andersen

De forskellige dr-kanaler
" har en målsætning om at 70 % af kanalens musikstyrede numre ikke bliver spillet på andre DR-kanaler. Dette for at sikre, at de enkelte DR-kanaler altid adskiller sig tydeligt fra hinanden."

70 pct, det var alligevel meget!