Leder

Hvem kommer til at følge Jeffrey Epsteins fixer Ghislaine Maxwell i faldet?

Retssagen mod Ghislaine Maxwell sætte fokus på en ubehagelig sandhed: At det sjældent bare er en enkelt mand, der er monstret, men at misbrug ofte har flere medvirkende og endnu flere stiltiende tilskuere
Ifølge The Guardian ventes Ghislaine Maxwells advokater at argumentere for, at hun er beskyttet af en tidligere aftale indgået mellem Epstein og anklagemyndighederne i Florida.

Ifølge The Guardian ventes Ghislaine Maxwells advokater at argumentere for, at hun er beskyttet af en tidligere aftale indgået mellem Epstein og anklagemyndighederne i Florida.

Kultur
7. juli 2020

På billedet ser man den stolte fader Bill Clinton, der følger sin datter Chelsea til alteret i 2010. I baggrunden de glade gæster, herunder en kvinde med kort sort hår: Ghislaine Maxwell. Ven af Clinton-parret, datter af den britiske mediemogul Robert Maxwell, ’veninde’ til nu afdøde Jeffrey Epstein og – ifølge de kvinder, der var så uheldige at støde på hende på deres vej og nu også anklagemyndigheden i New York – hans ’madam’: Hende, der gjorde hans systematiske seksuelle overgreb på purunge piger muligt.

Billedet blev kendt i sidste uge, da Eric Trump, søn af Donald Trump, delte det på Twitter, i anledning af at 56-årige Ghislaine Maxwell efter måneder på flugt, torsdag blev anholdt på et ferieresort i delstaten New Hampshire. Eric Trump hintede til, at Ghislaine Maxwell muligvis ligger inde med belastende oplysninger om, at Bill Clinton ikke blot nød Jeffrey Epsteins selskab på hans privatfly med kælenavnet ’Lolita Express’ på vej til hans private ø, Island of Sin, men også deltog i misbruget af de unge kvinder, der fulgte Jeffrey Epstein på rejserne.

Og det er da også det helt store spørgsmål efter anholdelsen: Hvad finder Ghislaine Maxwell er i hendes juridiske egeninteresse at afsløre, efter at Jeffrey Epstein endte sit eget liv i en fængselscelle sidste sommer, og hun selv nu står over for anklager, der kan give hende op til 35 år bag tremmer?

De seks anklager, herunder en for sex-trafficking, der kan give op til ti års fængsel, går på, at Maxwell i perioden 1994 til 1997 hjalp Epstein med at finde og forberede piger helt ned til 14 år på sex. Maxwell ville tage piger – ofte piger fra splittede familier eller trange økonomiske kår – med på shoppingture og i biografen og ville efterfølgende bede dem massere Epstein, hvorefter voldtægterne fandt sted.

Men inden de nåede så langt, var der en masse ’grooming’-arbejde som Maxwell – ifølge anklageskriftet – stod for: »Maxwell ville forsøge at normalisere det seksuelle misbrug ved blandt andet at diskutere seksuelle emner, tage tøjet af for øjnene af ofrene, være tilstede, mens ofrene var afklædte, og/eller være til stede, mens Epstein udførte seksuelle handlinger med ofret.«

Ifølge The Guardian ventes Maxwells advokater at argumentere for, at hun er beskyttet af en tidligere aftale indgået mellem Epstein og anklagemyndighederne i Florida, samt at sagerne er forældede.

Andre spekulerer i, om de vil argumentere for, at Maxwell er et offer på lige fod med de forurettede kvinder. Hendes mangeårige veninde Laura Goldman udtalte til BBC Radio i weekenden, at Maxwell »er nødt til« at lave en aftale med anklagerne og nu kan gøre det, fordi Epstein er væk. »Hun var altid lidt bange for ham,« sagde Goldman.

Prins Andrew

Tilbage står spørgsmålet: Hvem af de mange magtfulde, kendte mænd, som parret dyrkede omgang med, har grund til at frygte, at den fulde historie kommer for en dag? Hvem trækker Maxwell med i sit fald?

Ikke mindst spekuleres der i, hvad det kan betyder for den britiske prins Andrew, der var en nær ven af Maxwell og Epstein. Den dengang 17-årige Virginia Giuffre har fortalt – blandt andet i den fremragende Netflix-dokumentar Jeffrey Epstein: Filthy Rich – at han tvang hende til sex i Ghislaine Maxwells hus i London. 

Prins Andrew har vedholdende nægtet, at episoden fandt sted og – til helt sikkert stor lettelse i Buckingham Palace – er overgrebet ikke nævnt i anklageskriftet. Det forhindrer dog ikke, at han bliver indkaldt som vidne. »Han bør gå i panik,« udtalte Giuffre til et australsk tv-program i søndags. »Ghislaine er ligeglad med alle andre end Ghislaine.«

Andre navne, der er blevet sat i forbindelse med parret, er producer Harvey Weinstein, skuespilleren Kevin Spacey og den kendte advokat Alan Dershowitz. Og ja, så Bill Clinton og Donald Trump. 

Et par timer efter at Eric Trump havde tweetet sin stikpille til Bill Clinton, var opslaget pludselig væk. Det kan hænge sammen med, at Twitter på det tidspunkt var blevet ramt af en bølge af fotos af Donald Trump i selskab med både Epstein og Ghislaine Maxwell. Som en Twitterbruger skrev: »Are you sure you wanna go down this road, Eric?«

Måske deltog nogle, måske så de bare noget, men valgte at tie. Uanset udfaldet af retssagen og uanset hvem der lige nu har grund til panik, så står det vigtigste tilbage: At der faktisk bliver en retssag. Det betyder, at de kvinder, der blev berøvet muligheden for at fortælle deres historie, da Jeffery Epstein endte sig liv, nu får en ny mulighed. Og så kan retssagen sætte spot på en ubehagelig sandhed: At det sjældent bare er en enkelt mand, der er monstret, men at misbrug ofte har flere medvirkende og endnu flere stiltiende tilskuere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anna-Lene Riber

Mon ikke det er bedst at skrive om den rigtige britiske prins? Jeg husker det som Andrew ikke Edward. Tænker han ikke vil bryde sig om at blive trukket ind i sin storebrors belastende situation.

Holger Nielsen, Alvin Jensen, Ib Christensen, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, peter hanke, Maj-Britt Kent Hansen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

Prince Andrew kan sagtens få sig juridiske problemer på halsen -
ud over de PR-problemer, han p.t. har.

Sovereign immunity gælder kun for den engelske dronning, så Prince Andrew kan derfor teoretisk set godt ende op som anklaget i en kriminalsag; men ....

Her til lands ville det aldrig kunne ske.

Regentens person er fredshellig -
og Dronningens familie står kun til ansvar overfor Dronningen.

Så vidt vides, er det kun færdselsloven, som de danske prinser ikke gider overholde; men det er altså deres eget frie valg, om de beslutter sig for at overholde eller ikke overholde alle de andre love.

Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Claus Nielsen, Jan Jensen og Lars Eriksson anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Bill Clinton, Alan Dershowitz, Kevin Spacey, Chris Tucker, Naomi Campbell, Donald Trump, Prins Andrew..... Listen er lang og fyldt med sværvægtere. Der er en grund til, at han ikke skulle overleve.

Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Arne Lund, Claus Nielsen, Karsten Aaen, Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

En ting jeg har fæstet mig ved er, at Epstein skulle være være blevet milliardær på "rådgivning".
Det er et ret abstrakt begreb rådgivning. Er det brugt som skjul for hvad der ikke kunne stå på fakturaen?
Og er kunne det mon være det samme med meget andet betalt "rådgivning"?

En anden ting jeg er spændt på er om sagen mon atter strander på et nyt "selvmord"

Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Alvin Jensen, Søren Ferling og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

De amerikanske myndigheder har netop givet Deutsche Bank en bøde på $150 mill. for at have vasket Epsteins penge hvide.

Deutsche Bank var også dybt involveret i sidste finanskrise.

Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Arne Lund, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Torben Lindegaard og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Spørgsmålet vil osse være om hun vil overleve i fængslet ?

Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Arne Lund, Alvin Jensen og Søren Ferling anbefalede denne kommentar
Jørgen Larsen

arhmmm, hun er ikke dømt endnu jfr. overskriften - altså kun af folkedomstolen.

Holger Nielsen, Bent Nørgaard og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Jan Jensen 07. juli, 2020 - 18:01

Jeg læste en artikel i New York Times om Deutsche Banks bøde i Epstein engagementet.

https://www.nytimes.com/2020/07/07/business/jeffrey-epstein-deutsche-ban...

Det værste er, at Danske Bank, Estland bliver nævt i artiklen -
sammen med FBME Bank, Tanzania !!

Deutsche Bank har også fået en bøde for de engagementer !!

Man burde tvinge Danske Bank til at skifte navn, så vi ikke alle sammen bliver tilsmudset, når bankens svindelnumre bliver afsløret.

uffe hellum, Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Arendal, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Anders Reinholdt, Ib Christensen og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen
Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Det kunne da være forfriskende, hvis hun overgiver sig og kan fortælle en masse historier, som kan bringe lys over en mørk sag. En sag, som kan belyse, hvilket syn den mest magt fulde dekadente overklasse virkelig har på os almindelige mennesker. Jeg tror faktisk det er langt være end man tør forstille sig det. For alt kan købes for penge. Alt.

Men det kan for alvor vise nødvendigheden af en fornyet fransk revolution. De rigestes formuer bør inddrages til det almene vel. Det er det almenes hårde arbejde, som har gjort det muligt at de få har kunnet rage alt til sig. Ikke grundet deres dygtighed. Men deres grundet deres hæmningsløse grænseløshed.

Holger Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Torben Arendal, Eva Schwanenflügel og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Det her er ren deja-vu. Magtens mænd og kvinder har altid taget for sig af retterne, brugt deres urørlighed til at gøre hvad menigmand ville blive dømt for. Franske solkonger, romerske magthavere fra Nero til Berlusconi osv. osv. I 60'erne var der affæren med Christine Keeler og den engelske krigsminister. De Sades beskrivelser opdateret er vel Epsteins "festligheder".
Det er kun i Norden vore magthavere holder sig på måtten, og tager hjem til familien efter arbejdstids ophør?

Holger Nielsen, Ib Christensen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar