Leder

Regeringen vil spare på den kultur i EU, den samtidig siger, er nerven i samfundet

Statsministeren har sagt, at kunsten og kulturen minder os om, hvem vi er, og gør os til bedre mennesker. Alligevel vil Socialdemokratiet spare på de kulturelle støtteordninger i EU
Set i lyset af, at Mette Frederiksen på Facebook midt under coronakrisen skrev »Kunsten, kulturen og åndslivet er nerven«, virker det besynderligt, at regeringen nu – bare få måneder senere – ikke vil kæmpe for, at kulturen får et økonomisk løft via det syvårige EU-budget, der forhandles om i Bruxelles i disse dage.

Set i lyset af, at Mette Frederiksen på Facebook midt under coronakrisen skrev »Kunsten, kulturen og åndslivet er nerven«, virker det besynderligt, at regeringen nu – bare få måneder senere – ikke vil kæmpe for, at kulturen får et økonomisk løft via det syvårige EU-budget, der forhandles om i Bruxelles i disse dage.

Francisco Seco

Kultur
18. juli 2020

»Kunsten, kulturen og åndslivet er nerven,« skrev statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook midt under coronakrisen og nedlukningen af det danske samfund.

Hendes pointe var den, at kunsten og kulturen, ikke mindst i en krisetid, minder os om, hvem vi er, og hjælper os med at blive den bedste udgave af os selv.

Set i det lys virker det besynderligt, at regeringen nu – bare få måneder senere – ikke vil kæmpe for, at kulturen får et økonomisk løft via det syvårige EU-budget, der forhandles om i Bruxelles i disse dage.

EU har gennem de seneste syv år sat 10,5 milliarder kroner af til at støtte kulturlivet i EU-landene. Det beløb vil kommissionen gerne hæve til 11,3 milliarder kroner i de næste syv år, blandt andet for at afhjælpe den vanskelige situation, som coronakrisen har skabt for mange nationale kulturbrancher. Men det synes Socialdemokratiet ikke er en god idé, og det er ikke noget, partiet vil kæmpe for. Faktisk vil man hellere spare på EU’s udgifter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Mads Kjærgård

Det virker ikke besynderligt, sådan er politikerne, de siger et, gør noget andet altid. Det værste er, at man har vænnet sig til det, så man er slet ikke overrasket mere! Det er bare endnu en dag i Danmark!

Torben Lindegaard, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen og Søren Cramer Nielsen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Helt enig Mads. Et andet området hvor man også har lovet, uden at ville holde, er de 2 % til forsvaret. Iøvrigt til stor skuffelse for USA der giver os de sikkerhedsgarantier vi som lilleput-nation har brug for.

Michael Gudnæs

Dette ligger helt i tråd med en FaceBook opdatering fra Zenia Stampe, som jeg læste tidligere i dag. Hun skriver:

Problemet er, at Joy Mogensen er castet til at bestyre kulturpolitikken i en regering, der ikke bare mangler visioner og ambitioner for kulturen, men som også (mis)bruger kulturen i sit eget iscenesatte magtspil: Man viser, at man er folkelig ved at omfavne sport og breddekultur, samtidig med at man dunker de professionelle kunstnere i hovedet.
Indimellem får jeg den tanke, at det måske er en strategi for at dække over den kildne kendsgerning, at stort set alle toppolitikere i det gamle arbejderparti i dag er unge og vellønnede akademikere.
Så konstruerer man til gengæld et falsk billede af en priviligeret og arrogant kulturelite, som man tamper løs på i forsøget på selv at fremstå mere i øjenhøjde med folkedybet. Sagen er bare, at mange i denne såkaldte kulturelite tjener en løn, som en fabriksarbejder ville takke nej til.

Flemming Berger, Eva Kjeldsen, Holger Nielsen, Ete Forchhammer , Steffen Gliese og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

For at kunne kritisere MF for dobbeltmoral - som det sker her - synes jeg først man skylder at sandsynligøre at hun inkluderede EU da hun talte om "samfundet". Det forekommer mig sandsynligt, at hun i konteksten talte om Danmark, og at man som generel regel kan regne med at hun bruger termen nationalt. Hun er trods alt valgt som statsminister for landet, ikke EU-politiker (og selv de danske EU-politikere mener som regel "Danmark" når de taler om samfundet).

De ekstra penge der skal afsættes til EU-kunststøtte skal findes i budgettet et sted, og selv om det langtfra er sikkert at "besparelsen" går til kulturministeriet hvis kunststøtten ikke bliver til noget, så HAR regeringen allerede afsat de der mener skal bruges til kunststøtte - så hvis det bliver til noget i EU, bliver der formodentlig skåret ned på støtte i DK, med henvisning til at der kan søges i EU.

Det forekommer mig lidet troligt at støttepengene skulle blive bedre uddelt af at blive håndteret af eurokrater - formodentlig vil de uddele størstedelen til kunstnere der allerede har en fornuftig eller høj indkomst, og resten til noget fantasiløst "social indignation" lortekunst, som vi har rigeligt af i forvejen, for at indikerere hvor progressive de er.

Holger Nielsen, Vibeke Hansen og Erik Jensen anbefalede denne kommentar

Tilbage til EU-forhandlingerne. Egentlig drejer de sig, for Mette Frederiksen, nok ikke om penge.

Kulturen er egentlig den medfødte og indlærte baggrund, der styrere vores visioner og beslutninger. Og da europas forskellige folk har haft forskellige muligheder gennem tiderne, har de forskellige kulturer, der kan være svære at forstå for udenforkommende.

Men det nuværende såkaldte socialdemokrati i Danmark forstår sig ikke folkelig kultur. For kultur kan ikke måles og optimeres på en matematisk funktion. Det kan sport, som det nuværende socialdemokratiet ser ude til at elske.

Desuden drejer det sig om det danske socialdemokratis "behov" for kontrol med, hvordan EU-midler kan og skal anvendes. Og den eksistere ikke, hvis man blot giver pengene til de forskellige nationer med deres forskellige kulturopfattelse.

Holger Nielsen, Ete Forchhammer , Nike Forsander Lorentsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Kunsten forholder sig til æstetiske problemer (opgaver og spørgsmål), det gør håndboldspillere ikke. I reglen gør bryggeriarbejdere heller ikke, og det er åbenbart et uoverstigeligt problem for regeringspartiet.
https://www.dr.dk/radio/p1/p1-debat/p1-debat-2020-07-17

Programmet bekræfter til gengæld, at der fortsat er mennesker i Danmark, som overhovedet ved, hvad en tusindårig europæisk tradition består i, og som endda argumenterer med begreber som dannelse og oplysning.

Til alt held for Europas borgere er der på kontinentalt plan ikke bare en indsigt i kunstens essens, mens også politikere som ved, hvad der er. De ser ikke nogen god grund til at blande et fodboldstadion ind i fordelingen af nobelpriser i litteratur eller i betingelserne for at en europæisk film- og tv-produktion kan finde sted. Enkelte af dem er endda kommet så højt op i helikopteren, at de kan få øje på, hvad den tilsvarende amerikanske aktivitet har betydet.
Det vil nok blive udslagsgivende for det europæiske kulturbudget.

Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

"Den europæiske kulturstøtte er med til at sikre, at alle lande i EU, ikke kun Danmark, har et levende kunst- og kulturmiljø."
Nej, man sikrer intet levende kunst- og kulturmiljø med mindre end 60 mill. til hver af de andre 24 lande, hvoraf mange er betydeligt større end Danmark.
Der er uheldigvis langt større problemer i EU end kulturstøtte.

Ete Forchhammer

Suk, suk og atter suk. Igen igen... pludselig betyder det intet hvad lande omkring os, lande der ellers gerne sammenlignes med, gør, for her er vi jo åh så danske, forskansede bag idrætshallens beskyttende mure.
Måske det største suk lyder over at der kan råbes så galt det skal være “hun har ikke noget Tøj paa” uden at det ændrer en disse...

Eva Schwanenflügel, Gert Romme og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Peder Hansen

Når Danmark giver to kroner til EU, kommer der en krone tilbage. Når det drejer sig om kultur, så bliver de penge nok taget fra Kulturministeriet, da det næppe er folkepensionisterne, der skal betale. Hvis EU nu giver støtte til distribution af film, så må den danske støtte vel helt naturligt blive mindre ligesom det er sket med egnspolitikken. Den danske kulturpolitik kan vi så alligevel få en politisk debat om, hvor syn på kulturpolitik kommer frem, og politikere må stå til ansvar for deres syn på politikken, og det kan få konsekvenser for dem. Hvordan vil man tilsvarende få debat om det rimelige i, at den franske debutantfilm Les Misérables af Ladj LY fik 5,52 mio. kr. i støtte fra EU’s MEDIA til distribution og Pedra Almodóvars Pain and Gloty blot godt 2 mio. kr. og den britiske-irske samproduktion The Favourite af Yorgos Lanthimos kun 373.000 kr. til udvikling, mens Marco Bellocchio fik 5,3 mio. kr. til både udvikling og distribution af The Traitor? Hvordan vil nogen få en politisk diskussion af kriterierne for tildelingerne, når det er Media, der vurderer, hvem der skal have penge?
MEDIA’s budget fik et voldsomt løft det forrige syvårs rammebudget for EU. Nu skal det have et løft igen – altså flytning af penge og opgaver fra national kultur til europæisk. Kan Information og Monggaard forklare, hvordan MEDIA’s forskellige kriterier bliver efterlevet, og hvor han vil forsøge at få dem ændret og nogle draget til ansvar, hvis han er uenig, ja så vil jeg læse det med interesse. Det er nemt at kritisere og få debat om den danske kulturpolitik og stille krav om ændringer. Har Monggaard et bud på, hvordan han kan skabe ændringer i den europæiske?