Leder

De urørlige: En omstødt dom til Manchester City viser, at pengestærke klubber kan udspille UEFA

Egentlig havde en komité under UEFA dømt fodboldklubben Manchester City til to års udelukkelse fra europæiske klubturneringer og en bøde på 224 millioner kroner. Men nu er dommen blevet annulleret. Sagen viser, at pengestærke klubber desværre er nærmest urørlige
Manchester City får nu alligevel lov til at spille europæisk fodbold.

Manchester City får nu alligevel lov til at spille europæisk fodbold.

Oli Scarff

Kultur
15. juli 2020

Det lignede et begyndende opgør med fodboldens astronomiske pengemagt, da Manchester City tidligere på året blev udelukket fra europæiske klubturneringer i to år og fik en bøde på 30 millioner euro (224 millioner kroner) for brud på Financial Fair Play-reglerne.

De finansielle spilleregler skal sikre, at fodboldklubber ikke bruger flere penge, end de tjener, og efter en årelang efterforskning af Manchester Citys forhold kunne Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA) dømme rigmandsklubben for at »overdrive sponsorindtægter i regnskaberne« og undlade »at samarbejde i efterforskningen« ifølge en uafhængig komité under UEFA.

Der var tale om »alvorlige brud« på Financial Fair Play-reglerne. Men gigantklubben, der er ejet af den olierige Sheikh Mansour, appellerede dommen, og i mandags blev dommen så annulleret.

Det offentliggjorde Den Internationale Sportsdomstol (CAS) med ordene:

»CAS-dommen understreger, at de fleste påståede brud på reglerne (...) enten ikke blev dokumenteret eller faldt for forældelsesfristen.«

Dommen betyder, at Manchester City nu alligevel må deltage i den økonomisk og sportsligt attraktive Champions League de kommende sæsoner, mens klubben slipper med at betale en bøde på ti millioner euro (74 millioner kroner) for ikke at have samarbejdet med efterforskerne. Var klubben blevet udelukket fra Champions League, havde det kostet den op mod 525 millioner kroner, ifølge Forbes

Finansielle dopinglæger

Sagen og dens udfald er et vidnesbyrd om, at pengemagten stadig regerer i moderne fodbold.

I Frankrig fik Paris Saint-Germain for et år siden ligeledes lukket en efterforskning af finansielt fusk, og det tyder på, pengestærke klubber gerne strækker sig for at omgå Financial Fair Play-reglerne.

Ifølge en læk omtalt i Politiken skrev Manchester Citys formand allerede tilbage i 2014 i en intern mail om den mulige UEFA-bøde, at han hellere ville »spendere 30 millioner på de 50 bedste advokater i verden for at sagsøge dem de næste ti år«.

Det, der tidligere på året måske lignede et gryende opgør med fodboldens finansielle dopinglæger, har med den annullerede dom mandag i stedet efterladt fodboldfans over hele verden med en følelse af, at fodboldens domstol er blevet udspillet af fodboldens finansielle bagmænd. 

Det er potentielt ødelæggende for glæden ved at følge spillet og den ukuelige tro på, at selv små hold kan skabe den store overraskelse. Det er på tide, at UEFA laver en minutiøs gennemgang af regelsættet – ikke på banen, men uden for kridtstregerne – så fodboldfans ikke efterlades med en fornemmelse af, at klubber som City er urørlige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her