Leder

Amazon er bogbranchens klimakrise

Det er nemt at udpege Amazon som den store skurk og fjende, men firmaet er blot det perfekte sindbillede af os selv og udtryk for den verden, vi som forbrugere kollektivt har drømt om at få med let adgang til billige bøger fra hele verden – og som de fleste af os jævnligt bidrager til vokser sig endnu større
’Vi kan jo godt beslutte at købe lokalt og økologisk i vores små sunde biotoper, men spørgsmålet er, om det er nok til at bremse den værste magtkoncentration. Alligevel er det det eneste, vi som forbrugere kan gøre,’ skriver litteraturredaktør Peter Nielsen om Amazons indtog i Skandinavien.

’Vi kan jo godt beslutte at købe lokalt og økologisk i vores små sunde biotoper, men spørgsmålet er, om det er nok til at bremse den værste magtkoncentration. Alligevel er det det eneste, vi som forbrugere kan gøre,’ skriver litteraturredaktør Peter Nielsen om Amazons indtog i Skandinavien.

Sajjad HUSSAIN

Kultur
24. august 2020

Det var en af de længst ventede nyheder på bogmarkedet, da det forleden blev afsløret, at den amerikanske e-handelsgigant Amazon i deres globale erobringstogt er nået til Skandinavien.

I første omgang sker landgangen i Sverige til efteråret, hvorfra de enten vil servicere det nordiske marked eller bruge Sverige som springbræt til egentlige indtog i Norge og Danmark.

Når man kigger ud i verden på de steder, hvor Amazon allerede er etableret, er der bestemt grund til at frygte konsekvenserne for de lokale bogmarkeder. Det er skræmmende læsning at studere markedsandele. Allerede i 2017 stod Amazon for 50 procent af alle solgte bøger i USA og omkring 80 procent af alle e-bøger. Nogenlunde de samme tal gør sig gældende i lande som England, Tyskland og Frankrig.

Amazon, der i første kvartal i år havde en omsætning på svimlende 90 milliarder dollar, kan stort set gøre, som det passer dem, og vi ved fra andre lande, at de går aggressivt til værks, når de har udset sig nyt territorium.

Hvis de vil, kan de alene på grund af deres størrelse gennem store prisrabatter udkonkurrere deres konkurrenter og skabe monopollignende tilstande – og dermed smadre fundamentet under det lokale bogmarked og den skrøbelige balance mellem en rent kommerciel logik og hensynet til litterær mangfoldighed.

Lave lønninger, usle arbejdsvilkår og skatteunddragelse i videst muligt omfang i det pågældende land er en afgørende del af deres portefølje.

Amazon er på mange måder alt det værste ved kapitalismen og globaliseringen. I de 20 år, firmaet har eksisteret, er de gået fra udelukkende at sælge bøger til at sælge stort set alle tænkelige dimser. På det seneste er de også gået ind i detailhandlen. De er desuden gået fra at være udelukkende distributør til også at være producent og forlægger.

Derved er Amazon kommet i en dobbeltrolle som distributør for individuelle forhandlere og samtidig som forhandler på den samme platform – det er den dobbeltrolle, EU-Kommissionen med Margrethe Vestager i spidsen er ved at undersøge for konkurrenceforvridning og ulovlig monopoldannelse.

Kommer for sent

Det er åbenlyst, at Amazons ankomst vil skubbe til den udvikling, der går mod butiksdød. Der vil komme færre fysiske boghandler rundt omkring i landet, og det vil især gå ud over dem i de tyndest befolkede områder. Det så vi allerede for nylig med Arnold Busck-koncernens konkurs, hvor kun de mest rentable butikker bagefter blev kørt videre i endnu mere kommercielt regi af Bog & Idé-kæden, mens resten blev lukket.

Det er nemt at udpege Amazon som den store skurk og fjende, men sandheden er, at Amazon blot er det perfekte sindbillede af os selv og udtryk for den verden, vi som forbrugere kollektivt har drømt om at få med let adgang til billige bøger fra hele verden – og som de fleste af os jævnligt bidrager til vokser sig endnu større.

Det er som med klimakrisen. Den er en kraft, som rækker ud over hvert enkelt individ. Ingen vil, at jorden går under, men samtidig bidrager vi hver især og hver dag med at skubbe verden i den retning. Amazon er bogbranchens klimakrise. Vi kan jo godt beslutte at købe lokalt og økologisk i vores små sunde biotoper, men spørgsmålet er, om det er nok til at bremse den værste magtkoncentration.

Alligevel er det det eneste, vi som forbrugere kan gøre.

Bortset fra let adgang til billigere bøger er der ikke meget at glæde sig over ved Amazons ankomst. Men når nu det uundgåelige sker, er der også grund til begrænset optimisme. Som Jakob Kvist, tidligere kreativ direktør i forlaget People’s Press, udtalte tidligere på ugen, så kommer Amazon sent.

De danske forlag har været igennem en afgørende digitalisering, og det er kendt viden, at væksten lige nu især ligger i e-bøger og lydbøger. I de fleste større forlagshuse er man godt forberedt. Flere har nået at etablere egne streamingtjenester og andre stærke digitale strategier. Dertil kommer, at både Adlibris og Saxo har etableret sig som stærke netboghandlere i Norden.

Det er den samme optimisme, man hører, når man taler med forlagscheferne for de tre største danske forlag, Gyldendal, Lindhardt & Ringhof og Politikens Forlag.

Resten afhænger af solidariteten de store forlag imellem og de priser, de i fællesskab vil tilbyde Amazon. Men mest af alt handler det om vores egen ageren som forbrugere og vilje til at modstå den lette fristelse, det er at købe sine bøger gennem Amazon.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

Og fortæl hele din familie og omgangskreds, at der skal de ikke bryde sig om at handle, for så !!!
Men virker det ?

Ete Forchhammer

Det gør det en del hurtigere at søge noget på nettet at springe Amazon over...

Steen Bahnsen

Sidst jeg købte ad den vej, måtte jeg returnere varen - efterfølgende, og jeg måtte selv bede om at min betaling blev behørigt returneret, lykkedes det mig aldrig at trænge igennem det panser de har sat op omkring sig - jeg fik aldrig refunderet min betaling på henved kr. 600. De blev simpelthen stjålet! At komme i kontakt med dem (digitalt) er muligt, men så sættes der så mange barrierer op, at man, efter utallige forsøg på seriøs kommunikation og en masse, masse tid, er tvunget ud i opgivelse. De dækker sig bag at ville sikre sig, at man er den rigtige person til det retmæssige tilgodehavende, men bliver aldrig tilfredse med det indlysende logiske bevisomfang - der er altid noget der mangler! Tyv tror jo at tyv stjæler! Jeg vil naturligvis aldrig handle med dette firma mere - aldrig!

Per Torbensen, Erik Boye, Olaf Tehrani, Torben K L Jensen, David Zennaro, Niels-Simon Larsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Det er for mig fuldstændig uforståeligt at det skal være så svært at lade være med at handle på Amazon.
Monopoler dræber al diversitet, da de kun handler om at tjene penge, og gør absolut at for at optimere indtjeningen. Fx. ved ikke at føre varer som ikke er storsællerter.
De presser alle udgifter i bund, som fx. lønninger til de ansatte. De forurener fordi deres varer overimbaleres og sendes over lange afstande.
Deres varer er kun billige fordi de, i deres jagt på profit, er fuldstændig hensynsløse i deres forretningsmetoder.
Alle de vare de fører kan man få andre steder i sit nærområde. Prisen vil her være højere, fordi de mindre forhandlere opfører sig modsat monopolerne.
Så handel lokalt i de små forretninger og lad være med at være så skavtmikkelagtige.

Steen Bahnsen, Per Torbensen, Dagmar Holdensen, Ejvind Larsen, Niels-Simon Larsen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Ned med Amazon.
Amazon go home.

Ib Jørgensen

Jeg har købt bøger på Amazon i mere end 20 år, så jeg er medskyldig (men i hvad?).
Men prøv lige denne tilgang: vi lever i en kapitalistisk kultur. I den er underholdning, tidsfordriv, virkelighedsflugt m.m. blevet en integreret del af det økonomiske kredsløb. Tænk bøger, musik, koncerter, teater, restaurationsbesøg, udlandsrejser, nu sidst til Mars! Hvad nu hvis summen af alt det er, at vi ikke kan se virkeligheden? Det er korrekt, at vi ikke kan undvære kulturen. De første mennesker slog på trommer ved bålet om aftenen, efter endt dagsjagt. I første omgang (måske) for at holde mørket og de truende farer derude på afstand. Men hvis de havde siddet og nydt trommerne så længe, at de ikke kunne nå at fange til føden, så ville de ikke have overlevet. For megen 'kultur' er ikke nødvendigvis af det gode. Måske skriver, producerer og læser vi for mange bøger?

David Zennaro

Men faktisk er der ikke ret meget diversitet i den danske detailhandel. Prøv at kigge efter næste gang - det er de samme (føde)varer i alle butikker, og der er ikke mange forskellige af vælge mellem af de forskellige varer.

Da jeg var barn i 60'erne og 70'erne, var det sjovt at komme en tur sydpå, fordi der var nye is i hvert land. Nu er de de samme overalt i Europa. Det samme gælder for tøj - der er vel 5-6 kæder, som står for 90% af alt tøjsalg.

Per Torbensen, Tina Peirano, Ebbe Overbye, Jørgen Larsen og Per Christiansen anbefalede denne kommentar
Jørgen Larsen

Modsætningen mellem den private ejendomsret og produktivkræfternes samfundsmæssige karakter er drivkræften for alle sociale og økonomiske forandringer. Eller som Marx så poetisk udtrykte det:

"En samfundsformation går aldrig til grunde, før alle de produktivkræfter er udviklet, som den er vid nok til at rumme, og nye højere produktionsforhold træder aldrig i stedet, før de materielle eksistensbetingelser for dem er fostret i det gamle samfunds skød."

Man er naturligvis velkommen til at stille sig i vejen for Amazon, EU m.m. hvis man virkelig tror, at det vil forandre noget som helst.

I denne måned har jeg brugt ca. 600 kroner hos Amazon i England, de to af dem kom fra Amazon selv, den sidste fra en lille Engelsk boghandel der sælger igennem Amazon.
I sidste måned brugte jeg ca. 800 hos Politikens Boghallen - man kan godt bruge begge dele. Jeg holder meget af at komme i en rigtig boghandel også. mest for de gode snakke man som regel får med boghanderen - Jeg har endnu ikke været hos den "nye" Arnold Busk i Købmagergade, den skal naturligvis tjekkes ud - men Amazon er hulens svær at hamle op med - opdagede dem da jeg for nogle år siden opholdt mig en lille Sydthailandsk by i længere tid - fra bestillingen til levering med Thailand Post fra Kentucky USA en uges tid - der blev jeg altså lidt imponeret....

Jeg har handlet i Amazon, når det jeg har søgt, slet ikke var til at få i Danmark.

Jeg synes Amazon er god vedr. bogsalg, for det er virkelig ikke alle bøger der er til at få i danske butikker, eller gennem danske webhandlere.

DVS der udgives altså litteratur der er et must -også -, uden for Danmark. Men om det ligger i Sverige eller USA er mig underordnet, for jeg bruger kun Amzon når det ikke kan fås andre steder.

Niels-Simon Larsen

Jeg kan ikke tro, at folk her har læst de seneste artikler om Amazon.

Altså, det er lige skarpt nok at sammenligne Amazon med klimakrisen. Det er faktisk ikke i orden. Amazon er ikke en kraft som naturen, men kan i hvert fald i teorien tæmmes af menneskers love og regler. Og sammenligningen er ikke proportionel.

Desuden synes jeg at artiklen er meget bog-fokuseret. Amazon er et altædende monster, der æder alt fra bøger, til cykelstyr, til makrel i tomat. Det er altså ikke kun en fare for boghandlere, men for gågader og supermarkedskæder i hele landet.

Bo Bjerregaard Rasmussen

Det er næppe Amazons bogsalg, der har bidraget til klimaforværring. Der er vel ikke mange andre, der har gjort mere for a fremme salg af e-bøger og lydbøger. Jeg er storforbruger af bøger og jeg er meget glad for, at Amazon har gjort det muligt for mig at få de nyeste bøger indenfor alle genrer leveret til min kindle indenfor få sekunder. Sidste gang jeg var i en dansk boghandel, måtte jeg konstatere, at personalet ikke vidste ret meget udover bestsellerlister og bøger, der havde være på markedet i adskillige år.

Godt at så mange støtter op om de store spillere på markedet

Jørgen Larsen

@Mads Lundby - fuldstændigt korrekt, og .......? Før supermarkeds-kæderne var der masser af små detailhandlende, som måtte lide butiksdøden. Før de mange små detailhandlende var der mange gadesælgere og markedspladser, som måtte bukke under.

I min optik er det fuldstændigt absurd at forestille sig, at man kan stoppe den udvikling som Amazon er UDTRYK for - informationsteknologi, automatisering, kapitalkoncentration m.m. Det vil med 100% sikkerhed ikke lykkes.

Amazon er først og fremmest en handelsplatform, hvis dominerende position betyder at de kan kontroller og presse en lang række leverandøre. Hvis man endelig skulle forestille sig et alternativ, så måtte det da være en offentlig kontrolleret handelsplatform, som kan tilbyde det samme som Amazon. Men på fair og lige vilkår. Men selv det vil altså ikke rede de så detailhandlende.

Jørgen Larsen

Kuk i den sidste sætning, der skulle selvfølgelig stå:

"Men selv det vil altså ikke redde de detailhandlende"

Lad mig dertil tilføje, at vi har adgang til præcis de samme værktøjer som Amazon - vi skal blot have en national / europæisk vilje til en løsning, der IKKE er baseret på privat kapitalistisk kontrol.