Leder

Berlinalen er et godt sted at starte med kønsneutrale skuespilpriser

Det er ikke nødvendigvis udelukkende godt for ligestillingen mellem kønnene, at filmfestivalen Berlinalen slår priserne for bedste mandlige skuespiller og bedste kvindelige skuespiller sammen. Men det er helt sikkert relevant at gøre forsøget
Spørgsmålet om kønnede priskategorier er symptomatisk for ligestillingsdebatter generelt. Der er stort set aldrig noget, der er entydigt godt og gavnligt.

Spørgsmålet om kønnede priskategorier er symptomatisk for ligestillingsdebatter generelt. Der er stort set aldrig noget, der er entydigt godt og gavnligt.

Fabrizio Bensch

Kultur
28. august 2020

Berlinalen, som er en af Europas største filmfestivaler, dropper som de første prisuddelere i filmbranchen at kønsopdele priserne for bedste skuespil. Siden 1956 er der blevet uddelt Sølvbjørne, som festivalen kalder sine priser, for bedste mandlige hovedrolle, bedste kvindelige hovedrolle, bedste mandlige birolle og bedste kvindelige birolle. Når Sølvbjørnene til festivalen i februar igen skal uddeles, er de fire skuespilpriser skåret ned til to: bedste hovedrolle og bedste birolle.

Hovedrolle- og birolleindehaverne af alle køn i de ca. 20 film, der deltager i hovedkonkurrencen, vil altså fremover blive vejet op imod hinanden, akkurat ligesom instruktører og manuskriptforfattere bliver sammenlignet med alle andre instruktører og manuskriptforfattere uden skelen til kønsidentitet. På den måde er der tale om en ligestilling af de forskellige faggrupper, Berlinalen hylder. Festivaldirektørerne Mariette Rissenbeek og Carlo Chatrian tror på, at beslutningen vil sende et signal om »en mere kønssensitiv bevidsthed i filmindustrien«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Malou Lauridsen

Det er på en side fremsynet men vi ved vel allesammen godt at nu begynder folk at tælle kønsfordeling, seksuel orientering og etnisk oprindelse ind i alt.

Hvis der er “for mange“ mænd der vinder de næste år, folk af europæisk afstamning eller forholdsvist mange heteroseksuelle vindere har vi balladen.... forudser jeg i hvert fald. Vi ved jo alle sammen godt hvad det ideologisk acceptable udfald er for rigtigt mange mennesker.

“Vi ved jo alle sammen godt hvad det ideologisk acceptable udfald er for rigtigt mange mennesker.“ Det afhænger vel af hvilken ideologi disse mennesker bekender sig til. Følger man den historiske tendens i uddelingen af kønsneutrale priser (som F.eks bedste instruktør) vil prisen for bedste skuespiller nok gå til en mand mere end 50% af gangene, så det svarer lidt til at man ikke lægger de to priser sammen, men bare afskaffer kvindernes pris.

Malou Lauridsen

“så det svarer lidt til at man ikke lægger de to priser sammen, men bare afskaffer kvindernes pris.”

Det ved vi vist godt begge to ikke kommer til at ske i de tider vi lever i nu. Der vil blive talt diverse køn og kønsidentiteter og helt sikkert “race” ind i det.

Dorte Sørensen

Ja sammenlægningen kan ses som en besparelse. Men hvorfor ikke se den som et ligestillings tiltag - Det vil det dog først blive den dag , der er en mere lige fordeling af hovedroller mellem mænd og kvinder.
Hvis kvinderne fik flere hovedroller i store gode film så er det virkelig et godt forslag.

En ide: va mæ at gøre det modsatte? Uden den ringeste fagkundskab: god skuespilkunst er, for mig, når kunstneren lykkes skabe illusionen at han/hun Er den rolle han/hun spiller. Når jeg ser ”Dirty Harry” tror jeg at Clintan ER Dirty Harry, og ikke nogen der spiller en rolle. Ydermere tror jeg at en mand har større forudsætninger at opdage en ev. falskhed i en mands rollespil end i en kvindes. Det samme gælder racer. En anledning til at filmen ”Crazy Rich Asians” – med rette – vist ikke nåede våres biografer, kan ha været at den er kultur specifik. Jeg fattede først filmen efter at ha set den, tredje gang, med en kinesisk veninde. Så jeg ville foreslå at gå modsat: kvinde roller bedømmes af en kvinde jury, mande rolle af en mande jury, en kineserrolle, af en kinesisk jury: mange flere priser i accept af forskelligheder – ikke denne one-seize-fit-all.