Leder

Vi fejrer Hegels 250-års fødselsdag for at se fremad og finde fornuften i virkeligheden

På Information fejrer vi i dag Hegels 250-årsfødselsdag, fordi hans tænkning giver en enestående og inspirerende forståelse for de konflikter og modsætninger, som moderne samfund bliver ved med at udvikle
Kultur
27. august 2020
På Information fejrer vi i dag Hegels 250-årsfødselsdag, fordi hans tænkning giver en enestående og inspirerende forståelse for de konflikter og modsætninger, som moderne samfund bliver ved med at udvikle, skriver Rune Lykkeberg på lederplads.

På Information fejrer vi i dag Hegels 250-årsfødselsdag, fordi hans tænkning giver en enestående og inspirerende forståelse for de konflikter og modsætninger, som moderne samfund bliver ved med at udvikle, skriver Rune Lykkeberg på lederplads.

The Granger Collection

For et par år siden blev den tyrkiske forfatter Orhan Pamuk spurgt til konflikten mellem hans politiske aktivisme og hans romaner. Politisk er Pamuk radikal kritiker af den islamistiske præsident Recep Tayyip Erdogan, men i hans romaner fremstår udviklingen af den politiske islamisme som en naturlig udvikling i Tyrkiet.

Det, han bekæmper i den diskuterende offentlighed, skaber han således forståelse og endda sympati for i sin litteratur. Pamuk svarede med en henvisning til den tyske filosof Georg Wilhelm Friedrich Hegel, som vi hen over sommeren har hyldet i en stor artikelserie, og som i dag fylder 250 år:

»Hegel sagde, at alt virkeligt er rationelt, og alt rationelt er virkeligt. Selvfølgelig forstår man det. Intet er mystisk, det hele kan forstås.«

Det lyder enten frygteligt banalt, hvis det skulle betyde, at man altid skal prøve at forstå sit samfund, eller meningsløst, hvis det skulle betyde, at fornuften altid vinder i virkeligheden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ib Jørgensen

Rune Lykkeberg siger: "Vi vil have politisk frihed til at være en del af et: »vi gør«" Den frihed får vi først når vi har sagt farvel til kapitalismen. Fordi kapitalisme er uforenelig med demokrati.

Jeg ser frem til at den næste filosof, der bliver hyldet er Georg Henrik von Wright. Det kan give god mening alene af den grund, at han med bogen 'Myten om Fremskridtet' fuldstændig fejer Hegels jubeloptimisme af banen. 'Jubeloptimisme' bl.a. fordi vores fremskridt består i at få afviklet alt liv på kloden. Det kunne vi måske godt være foruden. En pointe som Hegel fuldstændig har overset.

Søren Kristensen

Hvem siger tingene skal være forenelige? Jeg mener livet er fuld af modsætninger, så hvorfor skulle politisk filosofi, i den udstrækning det finder anvendelse, ikke også være det? Et godt eksempel, der ganske vist ligger uden for den politiske sfære, er salatdressing, der sædvanligvis består af olie og eddike, som heller ikke er umiddelbart forenlige størrelser. Så mon ikke det i virkeligheden når det kommer til politik, lidt ligesom med salatdressing, drejer sig om at dossere balanceret mellem demokrati og kapitalisme? I øjeblikket er tingene måske lidt sure til den kapitalistiske side, men så må vi jo bare tilsætte lidt mere demokrati.

Lad os se tilbage på Hegel for at se frem, foreslår Judith Butler. Well, det blev også foreslået af hegelianeren Francis Fukuyama dengang han mente, at Irak-invasionen ville befordre en demokratisk udvikling i området.
Hegel inspirerede mange fascister. Et fortrængt eksempel er den italienske filosof Giovanni Gentile (1871-1944), som var både Mussolinis chef-ideolog og hegelianer om en hals.