Leder

Svetlana Aleksijevitj er et af de største og vigtigste forfatterskaber i verden lige nu

At tildele Aleksijevitj Sonningprisen lige nu midt i den kaotiske politiske situation i Hviderusland er en perfekt symbolsk politisk gestus, for landet har lige nu brug for al den støtte, det kan få i kampen mod Lukasjenkos styre
Den hviderussiske forfatter Svetlana Aleksijevitj, der her ses til Louisiana Literature i 2017, står bag et af det største og vigtigste forfatterskaber i dag. Som hendes roman ’Bøn for Tjernobyl’, der er et eksempel på, hvordan store samfundsomvæltende begivenheder for alvor kan blive forstået. Havde det ikke været for denne roman og tv-serien på HBO ’Chernobyl’, der i høj grad baserer sig på hendes arbejde, ville atomkraftulykken på Tjernobyl være godt og grundigt begravet i vores nyere historie.

Den hviderussiske forfatter Svetlana Aleksijevitj, der her ses til Louisiana Literature i 2017, står bag et af det største og vigtigste forfatterskaber i dag. Som hendes roman ’Bøn for Tjernobyl’, der er et eksempel på, hvordan store samfundsomvæltende begivenheder for alvor kan blive forstået. Havde det ikke været for denne roman og tv-serien på HBO ’Chernobyl’, der i høj grad baserer sig på hendes arbejde, ville atomkraftulykken på Tjernobyl være godt og grundigt begravet i vores nyere historie.

Finn Frandsen

Kultur
26. september 2020

Nogle gange er timing alt. Som da det torsdag blev offentliggjort, at Sonningprisen for 2021 går til den hviderussiske forfatter Svetlana Aleksijevitj, der i 2015 også modtog Nobelprisen i Litteratur.

Sonningprisen er Danmarks største kulturpris på én million kroner, og Aleksijevitj kommer således i fornemt selskab med navne som Churchill, filosofferne Hannah Arendt, Agnes Heller og Jürgen Habermas samt forfatterne Günter Grass og Orhan Pamuk.

Prisen rammer lige midt i den hviderussiske frihedskamp, hvor forfatteren spiller en central rolle. Både symbolsk som sit lands moralske stemme og helt konkret som medlem af det såkaldte Koordineringsråd, der efter valget blev nedsat af den hviderussiske opposition, og hvis mål er at koordinere en fredelig og retfærdig magtovertagelse fra den siddende præsident Aleksandr Lukasjenko og få udskrevet et nyt, frit og retfærdigt valg.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Nike Forsander Lorentsen

En film med Svetlana Aleksijevitj kan ses på SVT2 i aften kl. 23:35. Rekommenderes.