Leder

Amerikanske Louise Glück er en fantastisk modtager af Nobelprisen i litteratur

Den amerikanske digter Louise Glück er nok et nyt bekendtskab her i Danmark, men Det Svenske Akademi har gjort det, de har gjort en del gange før krise og ballade, nemlig at pege på noget af det ypperste litteratur
Fredag kl. 13.oo offentliggjorde Mats Malm fra Det Svenske Akademi, at årets modtager af Nobels Litteraturpris er den amerikanske poet Louise Glück.

Fredag kl. 13.oo offentliggjorde Mats Malm fra Det Svenske Akademi, at årets modtager af Nobels Litteraturpris er den amerikanske poet Louise Glück.

Kultur
9. oktober 2020

Efter et år med de største skandaler, der rev Det Svenske Akademi fra hinanden, var det forventet, at Nobelprisen i litteratur sidste år ville gå til en politisk korrekt forfatter, en ikkehvid og ikke-europæisk forfatter og helst en kvinde.

Akademiet gjorde det stik modsatte. Af alle gav de ikke bare prisen til en hvid centraleuropæisk forfatter, men til østrigske Peter Handke.

Det kunne ikke være mere kontroversielt og kastede Akademiet ud i en ny krise. Den krise var bare af en anden karakter end den krise, der nærved havde taget livet af Akademiet. For den gik ind i hjertet af Akademiets arbejde, nemlig at honorere litterær kvalitet og lade den gå forud for eventuelle politiske hensyn.

Peter Handkes nyttige idioti i forhold til den serbiske sag og Milosevic skulle ikke skygge for, at han kunne modtage den største litterære udmærkelse. Når hans forfatterskab vel at mærke havde den høje kvalitet. Det var ikke bare ekstremt modigt af Akademiet, det gav også til trods for den vrede, der blev vendt mod dem, en helt ny prestige og respekt om deres arbejde.

Vejen fremad

Valget sidste år viste, at institutionen er større og ældre end nuet. Det arbejde, der er lagt gennem årene med at sætte sig ind i forfatterskaber, sortere og udvælge de bedste, lever videre, og udvælgelse af kandidater er ikke blot et udslag af litterære modebevægelser og de politiske vinde, der lige nu blæser. Litteraturens arbejde foregår i et andet tempo og er kategorisk noget helt andet, og det er Akademiets adelsmærke igennem årtier at have honoreret den litteratur.

At give årets nobelpris til den amerikanske digter Louise Glück er nok en overraskelse for de fleste, men når man lige har sundet sig og er blevet opdateret på forfatteren, viser det sig som et fantastisk valg. Akademiet har set et stort litterært format, som amerikanerne nok allerede var vidende om, men som vi endnu ikke har set og har til gode. En hurtig læsning afslører, at Louise Glück skriver bekendelseslitteratur, eller autofiktion, der er knaldhård mod sig selv, men samtidig rammer hun en universel tone og et ekko i de fleste af os.

Louise Glück er et sikkert og klassisk valg, og med hende som årets modtager er vi tilbage ved gamle dage. Louise Glück er nok et nyt bekendtskab her i Danmark, men Akademiet har gjort det, de har gjort en del gange før krisen, nemlig troværdigt at pege på virkelig spændende litteratur. Årets prismodtager er et nyt skridt på vejen fremad for Det Svenske Akademi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ole Arne Sejersen

Der er stadig dynamit i akademiet.