Leder

Amerikanske Louise Glück er en fantastisk modtager af Nobelprisen i litteratur

Den amerikanske digter Louise Glück er nok et nyt bekendtskab her i Danmark, men Det Svenske Akademi har gjort det, de har gjort en del gange før krise og ballade, nemlig at pege på noget af det ypperste litteratur
Fredag kl. 13.oo offentliggjorde Mats Malm fra Det Svenske Akademi, at årets modtager af Nobels Litteraturpris er den amerikanske poet Louise Glück.

Fredag kl. 13.oo offentliggjorde Mats Malm fra Det Svenske Akademi, at årets modtager af Nobels Litteraturpris er den amerikanske poet Louise Glück.

Kultur
9. oktober 2020

Efter et år med de største skandaler, der rev Det Svenske Akademi fra hinanden, var det forventet, at Nobelprisen i litteratur sidste år ville gå til en politisk korrekt forfatter, en ikkehvid og ikke-europæisk forfatter og helst en kvinde.

Akademiet gjorde det stik modsatte. Af alle gav de ikke bare prisen til en hvid centraleuropæisk forfatter, men til østrigske Peter Handke.

Det kunne ikke være mere kontroversielt og kastede Akademiet ud i en ny krise. Den krise var bare af en anden karakter end den krise, der nærved havde taget livet af Akademiet. For den gik ind i hjertet af Akademiets arbejde, nemlig at honorere litterær kvalitet og lade den gå forud for eventuelle politiske hensyn.

Peter Handkes nyttige idioti i forhold til den serbiske sag og Milosevic skulle ikke skygge for, at han kunne modtage den største litterære udmærkelse. Når hans forfatterskab vel at mærke havde den høje kvalitet. Det var ikke bare ekstremt modigt af Akademiet, det gav også til trods for den vrede, der blev vendt mod dem, en helt ny prestige og respekt om deres arbejde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ole Arne Sejersen

Der er stadig dynamit i akademiet.