Leder

Christiansborg er stadig mere optaget af at redde institutioner end kunstnere

Det er skuffende, at aftalen om hjælpepakken til kulturlivet ikke gør mere for at imødekomme de mange freelancere og selvstændige kunstnere
»Det virker, som om politikerne har overset nogle, som hele tiden har stået lige foran dem: freelancerne,« skriver Rasmus Elmelund i denne leder.

»Det virker, som om politikerne har overset nogle, som hele tiden har stået lige foran dem: freelancerne,« skriver Rasmus Elmelund i denne leder.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Kultur
29. oktober 2020

En lettet kulturminister kunne sent tirsdag aften med ministerkolleger og et bredt politisk flertal bag sig præsentere en udvidelse af coronahjælpepakkerne.

»Med aftalen holder vi hånden under de økonomisk pressede kulturinstitutioner, foreningslivet og idrætsaktørerne,« sagde Joy Mogensen (S) til pressemødet i Erhvervsministeriet.

Konkret afsættes der godt otte mia. kr. til erhverv, hvoraf 450 mio. kr. går til kultur-, idræts- og foreningslivet samt 50 mio. kr. til et såkaldt genstartsteam, som skal udarbejde forslag til, hvordan brancherne kan »udvikle og udfolde sig« under coronakrisen. Der oprettes en ny pulje på 60 mio. kr. til aftenskoler, daghøjskoler og Folkeuniversitetet, og de kriseramte biografer får 15 mio. kr. Og så målrettes 25 mio. kr. til arbejdslegater, som værdigt trængende kunstnere kan søge.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ete Forchhammer

"Aftenskoler, daghøjskoler og Folkeuniversitetet" (hvilket af folkeuniversiteterne?)... fint. MEN hvad med børnenes musikskoler, billedskoler, dans’skoler?
Et langsomt uddøende kulturliv uden nævneværdig tilgang af unge og voksne om nogle år, er det regeringens mål?
Underviserne på div. musiske skoler er oftest kunstnere, men de tæller åbenbart ikke med til kulturlivet, skønt de yder et stort, værdifuldt bidrag til et kulturliv der er levende for alle generationer.

Kenneth Krabat

Man satte en lille administrator til at forvalte Danmarks kunst- og kulturliv.

Så fulgte coronakrisen.

Og enhver måtte håbe, at den lille administrator voksede sig stor af nødvendighed og respekt og forståelse, før det var for sent og flertallet af kunstnere var tvunget fra hus og hjem eller over i understøttelse, hvor de skulle skrive under på ikke at ville forfølge deres sjælevirke, ikke lave kunst.

Og fortsættelse følger.