Leder

Debatten om Jakob Martin Strids børnebog viser, at gode bøger også kan have dårligt indhold

’I form med Tapiren!’ bliver kaldt tykfobisk. Men løsningen er ikke at holde sig fra Jakob Martin Strids fantastiske bøger. I stedet bør man som bevidst (op)læser pege på det i dem, der er knap så fantastisk
Fra ’I form med tapiren!’

Fra ’I form med tapiren!’

Jakob Martin Strid/Gyldendal

Kultur
24. oktober 2020

Forfatter og tegner Jakob Martin Strids børnebøger er med rette nogle af landets mest solgte og elskede. Men udgivelsen af hans nye bog er en god anledning til at påpege, at man altid bør forholde sig kritisk til det, man læser. Også det, man elsker at læse sammen med sine børn.

I form med Tapiren! udsættes for hård kritik af aktivister i Politiken, der kalder den tykfobisk. Tapiren er en tilbagevendende bifigur i Jakob Martin Strids univers. Men i I form med Tapiren! er han i fokus, fordi han har grovædt til en fødselsdagsfest, så han er blevet tyk. Han kan ikke følge med de andre, og han kommer til at sidde fast i en kasse: »Evigt og altid er der problemer med den fedtklump!« udbryder krokodillen. Vennerne begynder at presse Tapiren ud i alle mulige geometriske former, så han til sidst får »Perfekt Tapir-form« igen.

Fra ’I form med tapiren!’

Fra ’I form med tapiren!’

Jakob Martin Strid/Gyldendal

Hvis man er lidt tonedøv over for tidens strømninger, kan man da godt sige som Gyldendals forlagschef for Børn og Unge, Lotte Hjortshøj, gør til Politiken: »Bogens tema er ikke vægt, men former.«

Det er rigtigt. Det er en opfindsom, fabulerende, sjov og provokerende bog, som de fleste af Jakob Martin Strids bøger er det. Men denne og de andre er også noget andet end det. De er konforme, som meget børnelitteratur stadig er.

Hos Strid er der ofte ingen figurer af hunkøn, og hvis de er der, så er de for det meste omsorgsfulde eller hekse. Og i denne nye bog er Tapiren altså blevet tyk og dermed for anderledes.

Fra ’I form med tapiren!’

Fra ’I form med tapiren!’

Jakob Martin Strid/Gyldendal

Men løsningen på det er hverken at benægte det, kræve tilbagetrækning af bogen, holde op med at læse Jakob Martin Strids bøger eller gemme sig bag, at det bare er for sjov, måske endda ironisk: På sin facebookside har forfatteren kommenteret kritikken med en satirisk tegning, der slutter med budskabet »Fuck’em if they can’t take a fucking joke

Litteratur afspejler den verden, vi lever i, og vi ændrer den ikke ved at ændre litteraturen. Tykfobi findes begge steder. Det, vi kan gøre, er at pege på den og tro på, at børn godt kan forholde sig kritisk til det, de læser. Tal med børnene om, hvorfor der mon ikke er flere piger med i en bog, og om hvordan piger og drenge beskrives forskelligt. Tal med dem om, hvordan den tykke omtales og behandles, og hvordan det mon føles at læse bogen, hvis man selv er tyk og ikke var ung i 1990’erne, da ironi var sjovt.

Så vil de måske i fremtiden aldrig komme til at skrive en børnebog, der udskammer en tyk. Og i hvert fald bliver vi alle mere bevidste læsere.

Fra ’I form med tapiren!’

Fra ’I form med tapiren!’

Jakob Martin Strid/Gyldendal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ninna Maria Slott Andersen

Pyyyyh.... Hvor bliver de små stakkels poder dog chokerede, når de kommer ud i den virkelige verden og opdager, at der bliver man altså ikke strøget med hårene hele tiden.
Hvordan skal børn dog nogensinde udvikle robusthed og lære, at sige til og fra, lære, at begå sig i den virkelige verden, hvis alt de er oplært med, er indoktrinerende politisk korrekthed og urealistisk velbehag?
Ja for pokker, rigtig mange børnebøger skal læses sammen med en nuancerende og spejlende voksen, og bliver de det, kan børnene til gengæld også få mulighed for dybere erkendelser, lære, forholde sig til virkeligheden og blive bedre til, at begå sig i den, med respekt for sig selv og andre.

Nu må den her krænkelsesiver simpelthen stoppe!
Danmark er blevet en karikatur på et Orwellsk mareridt!

Karsten Aaen, Anders Reinholdt, Torben Bruhn Andersen, Kenneth Graakjær, jens christian jacobsen, Ulrik Bjørn Jeppesen, Erik Fleischer, Flemming Olsen, Karin Schwartz, Jacob Mathiasen, Ole Henriksen, Kai Birk Nielsen, Thomas T. Jensen, Kirsten Lindemark, John Hansen, Viggo Okholm og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar

Hvor er det forstemmende at se kommentarer fra mennesker, som helt klart mangler indsigt i, hvor gennemgribende tykfobien er i dag. I Danmark og i andre lande omkring os. Jeg er enig i, at løsningen ikke er at brænde Strids bog, for det bringer aldrig noget godt med sig at brænde bøger, men det ville være dejligt, hvis denne sag kunne få folk til at reflektere lidt over tingene og komme ud over deres egne fordomme om tykke mennesker.

Krænkelsesiver min bare!

ingemaje lange, Anna Regine Irgens Bromann, Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Troels Ken Pedersen, Christine Michelsen, Christel Gruner-Olesen, Mikkel Lambert og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Irene Clausens

Jeg et uenig med Anita Brask når hun skriver at litteraturen blot afspejler verden men ikke ændrer den. Mange bøger, politiske og feministiske , har påvirket og ændret mit liv.

Janus Agerbo, Hanne Ribens, Erik Winberg, Anina Weber, Eva Schwanenflügel og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar

Sjovt eller tragisk at nogen kan have ondt af en bog som denne.
her er humoren så sort og tydelig at selv børn kan se det og jeg er ret sikker på at hans bøger ikke skaber "dårlige" og mobbende børn Det kommer helt andre steder fra.
I min opfattelse af mennesket og dets påvirkning af børn, så er det ikke det vi siger, men de tvi gør, som sætter sig dybest. Og ja der er nuancer også her
Men prøv lige at se alle reklamerne af børn og voksne uanset køn! Hvordan er modellerne? Bare til eftertanke..

Karsten Aaen, Jan Fritsbøger, Ulrik Bjørn Jeppesen, Erik Fleischer, Ninna Maria Slott Andersen, Torben Bruhn Andersen og John Hansen anbefalede denne kommentar

Sjovt eller tragisk at nogen kan have ondt af en bog som denne.
her er humoren så sort og tydelig at selv børn kan se det og jeg er ret sikker på at hans bøger ikke skaber "dårlige" og mobbende børn Det kommer helt andre steder fra.
I min opfattelse af mennesket og dets påvirkning af børn, så er det ikke det vi siger, men de tvi gør, som sætter sig dybest. Og ja der er nuancer også her
Men prøv lige at se alle reklamerne af børn og voksne uanset køn! Hvordan er modellerne? Bare til eftertanke..

Karsten Aaen, Carl Chr Søndergård og John Hansen anbefalede denne kommentar

Skal vi ikke uddanne folk i konsekvenserne ved uhæmmet kalorieindtag? Det kan da ikke passe at vi ikke må tale om vægttab som en vej til bedre sundhed fordi nogen så kobler det til at man hader dem?

Karsten Aaen, Carl Chr Søndergård, Janus Agerbo, Therese Hagen, Ulrik Bjørn Jeppesen, Erik Fleischer, Ninna Maria Slott Andersen, Flemming Olsen, Ole Henriksen, Torben Bruhn Andersen, Thomas T. Jensen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Maria Lipke

Grundene til at folk 'tager på', som det så uhensynsfuldt beskrives, er jo ikke at de har spist for megen kage til en fødselsdag, eller at de i det hele taget elsker mad.

Der er mange tilsætningsstoffer, der er blevet problematiserede i den industrielle fremstilling af mad, hvor især de fattigste kun har råd til at købe det værste skodmad.

Der er skjult sukker, fedt og salt i utrolig mange varer, der bliver anprist som sunde.
Tag blot de såkaldte 'energibarer'.

I industrialiserede lande, hvor arbejderne er working poor, er der ikke megen tid til madlavning, når 70% af tiden bruges på at slave til en løn, der ikke kan føde en familie.

Her købes 'convenience food', industrifremstillet junkfood, i USA tilsat det populære 'corn syrup', der er mistænkt for at give folk diabetes.
Lobbyister medvirker til at tilsætningsstoffer ikke underlægges kontrol.

Desuden handler det om genetisk disposition, ofte koblet med slankekure, der for hver gang øger risikoen for vægtforøgelse.

"Fedme rammer samfundets svageste"
https://videnskab.dk/forskerzonen/krop-sundhed/fedme-rammer-samfundets-s...

Karsten Aaen, Carsten Munk, ingemaje lange, Anina Weber, Mathias Petersen og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Selvfølgelig påvirker børnebøger børn.

I Astrid Lindgrens bøger handlede det om at forstå nuancerne og ironisere over voksenverdenens fordømmelser af de, der ikke passede ind i de firkantede kasser.

Det samme gjorde sig gældende for den hedengangne Ungdomsredaktion på DR.

Nu fyldes børnebøgerne med fordomme og læs-let løsninger.

Karsten Aaen, Anina Weber, Mathias Petersen, H.C. (Hans Christian) Ebbe og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar

Der er slet ingen videnskabelige beviser der siger at kalorier er uvæsentlige i forhold til at tage på. I så fald vil jeg meget gerne læse det igennem.

At mediepåvirkning og psykologi spiller ind ved vi. Men det er jo i forhold til kropsidealer og overreklamering af usunde madvaner. Mediepåvirkning i sig selv forøger ingens vægt. Det er altså stadig indtag af kalorier der gør det og nu må lige pointere at sund mad er billig mad for forarbejdning af fødevarer og tilsætning af alt muligt fordyrer madvarerne. Det er altså ikke rigtigt at fattige mennesker kun kan spise usund mad, det er direkte forkert. Grøntsager, frugt, rugbrød, ris og andre simple fødevarer er markant billigere end usunde fødevarer generelt og dramatisk billigere når man regner næringsværdi per brugt krone ind i det.

Du gør folk med sundhedsproblemer på grund af overvægt en bjørnetjeneste ved at skrive kalorier ud af videnskaben. Det burde du faktisk lade være med.

Karsten Aaen, Carl Chr Søndergård, Ole Henriksen, Mads Jakobsen, jens christian jacobsen, Therese Hagen, Ulrik Bjørn Jeppesen, Erik Fleischer og Flemming Olsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Maria Lipke

Selvfølgelig har kalorier indvirkning på vægten, det forholder du dig dog ikke til når det handler om fastfood eller lignende.

Du er også ligeglad med slankekure og deres eftervirkninger, der kan vise sig ret grelle, som fx spiseforstyrrelser og hensigt til selvmord.

Eva Schwanenflügel

PS. 'Ulla Nygaard'

Ulrik Bjørn Jeppesen

Er input større end output, tager man på - og omvendt.
Benægter man det, er man inputresistent. Men det betyder ikke, at man taber sig. Tværtimod.

Ninna Maria Slott Andersen, Carl Chr Søndergård og Jesper Pedersen anbefalede denne kommentar

Tykfobi ? En mærkelig måde at skabe begreber på. Er det sidste udfald fra det identitetsforvirrede mindretalsdiktatur ?

Er det altsammen et produkt af samfundets nikotinfobi ? Efter vi trak nikotinen ud af hverdagen, er alle blevet så snerpede, så fordomsfulde og krigeriske.

Tag dog en 18mg/e-smøg og slap af.