Leder

Mette Frederiksen burde takke de gamle medier for deres dækning af krænkelser og sexchikane

Pressens minister har ret i, at sociale medier som Jodel ikke skal afgøre #MeToo-sager. Men hun burde takke de traditionelle medier som Jyllands-Posten og Berlingske for deres dækning af navngivne krænkere på Rådhuset og i DR
Det sociale medie Jodel har selvfølgelig ansvar for at slå ned på injurierende rygter. Men med redelig undersøgende journalistik kan rygter blive til vidnesbyrd, der kan møde presseetiske krav om dokumentation og forelæggelse, og som kan styre i retning af strukturændringer, skriver Rasmus Elmelund i denne leder.

Det sociale medie Jodel har selvfølgelig ansvar for at slå ned på injurierende rygter. Men med redelig undersøgende journalistik kan rygter blive til vidnesbyrd, der kan møde presseetiske krav om dokumentation og forelæggelse, og som kan styre i retning af strukturændringer, skriver Rasmus Elmelund i denne leder.

Katrine Bælum & Dalva Skov

Kultur
21. oktober 2020

#MeToo-bevægelsen var næppe nået særlig langt, hvis ikke det var for internettet. Selve dens navn er jo et hashtag, der kun giver mening på sociale medier, og som man kan klikke på for at læse relaterede opslag. Det virale aspekt var indbygget fra start.

Bevægelsen har været båret frem af vidnesbyrd, hvor navngivne personer står frem og siger fra over for ikkenavngivne krænkere for at pege på et strukturelt problem. Det kræver mod og kan have store konsekvenser.

Men bevægelsen har også medført en ny kultur for anonym sladder, ikke mindst på det sociale medie Jodel, som vi beskrev i en artikel fredag. Her sker det modsatte: Ikkenavngivne personer sætter navn på påståede krænkere. Måske fordi de ved noget, måske fordi de har et hævnmotiv, måske fordi de bare keder sig. Det kræver hverken mod eller har konsekvenser.

Anonyme rygter kan sætte skub i afsløringer, men de kan også være giftige. For når først rygtet er ude, er det ude. Og der er ikke langt fra rygter til injurier.

Frank Jensen og Mads Aagaard Danielsens navne florerede længe på Jodel, men overborgmesteren og Shitstorm-værten blev ikke fældet af anonym sladder. De blev fældet af modige ofre, der turde stå frem, og af dygtige journalister fra henholdsvis Jyllands-Posten og Berlingske, der forvaltede ofrenes mod professionelt.

Anonymitet skaber udfordringer

Jodels anonymitet er internettet i sin essens, og det stiller os over for en væsentlig udfordring: Hvad gør vi med de løse rygter? Et væsentligt svar er: journalistik.

De injurierende rygter har Jodel selvfølgelig ansvar for at slå ned på. Men med redelig undersøgende journalistik kan rygter blive til vidnesbyrd, der kan møde presseetiske krav om dokumentation og forelæggelse, og som kan styre i retning af strukturændringer.

Efter Frank Jensens fald gik pressens minister, Mette Frederiksen, på Facebook. Her skrev hun, at #MeToo-bevægelsen har igangsat en »vigtig og nødvendig« diskussion. Samtidig understregede hun, at det ikke skal være »mediernes fremstilling, der afgør udkommet af en sag« og appellerede til, at andre personsager afklares i »et professionelt rum«.

Mette Frederiksen har ret i, at sociale medier som Jodel ikke skal afgøre #MeToo-sager.

Til gengæld bør hun takke de traditionelle medier for at have faciliteret et professionelt rum for, at sager som den om Frank Jensen og den om Mads Aagaard Danielsen har kunnet blive fortalt ordentligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Velkommen til anonyme anklager mod navngivne personer og afskaffelsen af retssikkerheden og injurielovgivning.

Når den første kønsfælle kommer i møllen kommer alle undskyldningerne helt sikkert frem. “Ah sådan mente hun det nok ikke“, “Det var også bare sjov”, “Hun skal da ikke miste sit arbejde af den grund”, “Han følte sig nok ikke truet og hvis han gjorde burde han mande sig op” osv. osv.

Kulturen er helt sikkert usund, undervurdér ikke at begge køn har en rolle i det.

Finn Thøgersen, Ole Frank, Steen K Petersen, Lisbeth Glud, Niels Johannesen, Rolf Andersen, Per Torbensen, Helle Walther og Kjeld Pedersen anbefalede denne kommentar

Magt har som bekendt en grim og trist tendens til at korrumpere Ulla Nygaard, så jo, kvinder kan også misbruge magt, er der nogen, der har postuleret det modsatte?

Marianne Jespersen, Jørgen Vogelius, Erik Winberg, Gitte Loeyche, Carsten Munk, David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Ulla Nygaard, vi har jo allerede haft en sag, der blev håndteret til punkt og prikke, hvor en navngiven aktør og tidligere politiker, Christian Friis Bach, håndterede anklagerne imod sig professionelt og overbevisende.
Hvad der er brug for, hvis øvelsen skal lykkes, er en åbenhed overfor det faktum, at man i kraft af en usund hierarkisk kultur og beruselse i magtfølelse kan have begået overgreb, man bare, måske, har opfattet som en naturlig følge af hakkeordenen. Til gengæld kan man næppe sige, at den ikke betød noget for ham, da han forøvede den: overgrebet, der for mange virker småt, har jo alle mulige implikationer imellem to mennesker, når den ene blotter sit begær og mod forventning afvises.
Så er der lagt en gift i relationen, der gør det svært for den, der fik en hyggelig eller alvorlig samtale ødelagt, og for den, der måske kun halvt har været til stede i den, allerede i gang med at overveje et forsøg på forførelse.

Anina Weber, Lisbeth Glud, Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

Ups, der manglede et komma:

Magt har som bekendt en grim og trist tendens til at korrumpere, Ulla Nygaard, så...
Beklager.

Gitte Loeyche, Eva Schwanenflügel og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

Mette Frederiksen burde takke de gamle medier for deres dækning af krænkelser og sexchikane. Ja, naturligvis da. Men mon ikke Mette Frederiksen i sin nytårstale nok skal huske denne sag.
Måske synes Mette Frederiksen endda, at hun allerede har takket. Nok har hun ikke med navns nævnelse takket Information, Jyllands-Posten og Berlingske. Men hun har gjort noget fantastisk for de enkelte medarbejdere på de nævnte aviser, herunder artiklens forfatter, Rasmus Elmelund: Alle, der gennem et langt liv har passet deres arbejde dag ud og dag ind og på den måde gjort deres samfundsmæssige pligt og bidraget til fællesskabet og samfundets velstand kan nu uden videre få pension efter 42 år på arbejdsmarkedet. Så noget har hun gjort.
Hvad angår aviserne: Hvad statsministeren har forsømt, gør jeg gerne godt igen: Tak fordi I i denne har gjort jeres arbejde. Rigtig mange tak.
Men hvorfor, Rasmus Elmelund, skal statsministeren så ikke takke jer hver eneste dag. Eller er det virkelig en så usædvanlig begivenhed, at pressen gør sit arbejde godt, at det fortjener statsministeriel bevågenhed? - Det er der dog ellers mange andre der gør til daglig – ja, langt de fleste vil jeg endda tro. Men naturligvis, når pressen også har gjort det - så tak!

Thomas Tanghus

Har du læst artiklen, Søren Dahl?

> Samtidig understregede hun, at det ikke skal være »mediernes fremstilling, der afgør udkommet af en sag«

Det er vel kun naturligt, at gøre opmærksom på, at medierne faktisk generelt(!) har opført sig sobert, og ikke stået i spidsen for en folkedomstol.

Søren Kristensen

Jodel skal ties ihjel og dem der tager "tjenesten" alvorligt er selv ude om det.

René Arestrup

@Kjeld Pedersen
Ja, præcis. Men udgangspunktet er jo, at alle kvinder er renfærdige og moralsk uangribelige (...). De intrigerer aldrig, de er aldrig forsmåede, de lider ikke af magtsyge, de lyver aldrig, de sladrer aldrig og de er, som udgangspunkt, aseksuelle væsener, uden interesse i seksuel opmærksomhed. Det forekommer end ikke at de kan være psykologisk forstyrrede. Ergo er en hvilken som helst anklage fra en hvilken som helst kvinde moralsk valid og fuldstændig renset for andre motiver end den naturlige indignation over at være blevet krænket.

Anders Reinholdt, Mads Jakobsen, Flemming Berger, jens christian jacobsen, Steen K Petersen, Lisbeth Glud, René Tholander og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Mænd der begår overgreb, skal naturligvis komme til fornuft og drages til ansvar. Det ikke OK på nogen måder. Men den offentlige udskamning, hvor det ene efter den anden føres til skafottet - for at her at skulle begræde sine synder eller møde anklagerne om at have "sager" - med begrundelser om: at så kan andre tage ved lære - er efter min mening modbydelige og uhyggelig. Og i sin karakter minder det om begrundelsen for andre offentlige afstraffelse metoder, og hvor der konkret lige mangler skiltet om halsen, eller at journalisterne har sten i hånden. Sæt fokus på kulturen og ikke offentlig på individet - det høre til i juridiske fora eller i Hr-afdelingen. Lige nu er vi ved at ende der, hvor at udskamningen er mere krængende end det som personen anklages for. Det er hverken nødvendigt eller rimeligt.

Anders Reinholdt, Carl Chr Søndergård, Steen K Petersen, Ulla Nygaard, Marianne Jespersen og Lisbeth Glud anbefalede denne kommentar

Thomas Tanghus: Jeg har større forventninger til medierne end du. Jeg har en helt klar forventning om at medierne - ligesom lang de fleste mennesker her i landet - opfører sig sobert, og ikke stået i spidsen for folkedomstole. Det burde ikke være så usædvanligt, at pressen gør sit arbejde ordentlig og sobert, at det fortjener statsministeriel bevågenhed.

Hvornår begynder medierne at kigge indad på deres egne sager, for jeg har svært ved at tro, at der ikke kan findes lignende sager, ligesom det helt sikkert gør ALLE andre steder i samfundet, hvor man er afhængige af hinanden

Dorte Sørensen

Medier glem nu ikke de politiske sager.
Fx. kom det frem i P1's Orientering i går, at børnene der blev flyttet fra Sjælsmark til Avnstrup for at give børnene bedre vilkår . MEN det er ikke sket - fx. familierne skal stadig stå i kø for at få den af centret lavede mad , osv.... Ja tilbud til de lovede køkkenfaciliteter er slet ikke sendt ud - der er ikke sket noget udover at familierne er flyttet længere væk fra alting.

Jeppe Lindholm

Der tegner sig et billede af et "sterilt" forhold mellem mænd og kvinder i Danmark for fremtiden. Det bliver trist at være ung og føle begær fremover.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/debatindlaeg/laeser-hvorfor-skal-en-fl...

Måske de gamle konservative og deres kønsopdeling slet ikke var så skidt endda?

Jeg får det indtryk af at feministerne på venstrefløjen i dag er ved at overtage den holdning.