Leder

Sagen om Feras Fayyad viser, at krænkelser stadig bliver tolereret, hvis krænkeren er værdifuld

Sexchikaneanklager mod dokumentarfilminstruktøren Feras Fayyad bekræfter billedet af, at problemet ikke bare er dem, der begår chikanen, men også omgivelsernes tolerance af den
En forhenværende assistent på produktionsselskabet Danish Documentary ved navn Emilia Moth trådte i onsdags frem i Ekstra Bladet og fortalte, at Feras Fayyad havde udsat hende for seksuel chikane i forbindelse med arbejdet.

En forhenværende assistent på produktionsselskabet Danish Documentary ved navn Emilia Moth trådte i onsdags frem i Ekstra Bladet og fortalte, at Feras Fayyad havde udsat hende for seksuel chikane i forbindelse med arbejdet.

THOMAS LOHNES

Kultur
5. oktober 2020

Filmbranchen har – som så mange andre brancher – ikke bare et problem med seksuelt krænkende adfærd, men også et problem med, hvordan man håndterer den. Det viser en ny sexchikanesag, der har den prisbelønnede dokumentarfilminstruktør Feras Fayyad i centrum.

En forhenværende assistent på produktionsselskabet Danish Documentary ved navn Emilia Moth trådte i onsdags frem i Ekstra Bladet og fortalte, at Feras Fayyad havde udsat hende for seksuel chikane i forbindelse med arbejdet.

Gennem længere tid havde Feras Fayyad ifølge Emilia Moth gjort tilnærmelser, og da han til en fredagsbar underholdt selskabet med, at han tænkte på hende, når han onanerede, bad hun ham om at stoppe. Feras Fayyad blev ifølge Emilia Moth sur og mente, hun burde undskylde over for ham. Til deres fælles kolleger sagde han, at Emilia Moth ikke var til at stole på, og i tiden efter følte hun sig frosset ude og hetzet af ham og andre.

Et par dage efter fredagsbaren fortalte Emilia Moth sin øverste leder, Sigrid Dyekjær, om episoden. Ifølge Emilia Moth slog Sigrid Dyekjær det hen med, at Feras Fayyad fandt hende tiltrækkende, og sagde, at hun måtte regne med, at den slags sker i filmbranchen.

Det samme gjorde en anden chef fra produktionsselskabet, Kirstine Barfoed, og Emilia Moth valgte kort efter at stoppe i firmaet. Til den afsluttende samtale kritiserede Emilia Moth ledelsens håndtering af sagen og fik angiveligt at vide af Sigrid Dyekjær, at det nu var hende, der var en krænker.

Det er lige præcis sådan, anklager om sexchikane ikke skal håndteres. Man skal ikke forvente af sine medarbejdere, at de bærer over med konstant seksualisering. Man bør i stedet bede eventuelle chikanører styre sig eller finde et andet sted at arbejde.

For skamfuldt

Anderledes resolut reagerede ledelsen af EBS International Documentary Festival i Sydkorea i 2017, da en af festivalens kvindelige ansatte fortalte, at Feras Fayyad havde opført sig grænseoverskridende.

Det skete i forbindelse med, at hun tog imod ham på festivalen, hvor han skulle tale om sin film Sidste mænd i Aleppo, spiste frokost med ham og indkvarterede ham på hans hotelværelse.

Festivalledelsen konfronterede Feras Fayyad med anklagerne, som han afviste. Knap et døgn efter ankomsten blev Feras Fayyad sendt hjem igen. Der blev ikke gået videre med sagen, da den kvindelige ansatte ikke ville stå frem, fordi det var for skamfuldt.

Feras Fayyads daværende produktionsselskab, Larm Film, fik en mail fra festivalen, som de videresendte til DR og Filminstituttet (DFI), der havde støttet filmen økonomisk. DR vil ikke udtale sig om mailen, og DFI’s direktør, Claus Ladegaard, så ingen grund til at gøre noget, og det har ikke haft noget at sige for DFI’s støtte til Feras Fayyads næste film, The Cave

Sigrid Dyekjær har ikke kunnet eller villet sige meget mere om sagen, end at den er ulykkelig for alle parter, at hun ville ønske, de havde håndteret sagen bedre, og at de dengang fik ekstern konsulenthjælp. Feras Fayyad har sendt Emilia Moth en undskyldning i en instagrambesked.

En alarmerende tolerance

Et grotesk træk ved den nye sag fra Danish Documentary er, at Sigrid Dyekjær selv er bannerfører for et opgør med seksuelle krænkelser i arbejdslivet. Sigrid Dyekjær var i 2018 med til at stifte foreningen #MeToo to #WeDo, der blandt andet har udgivet en ganske fornuftig guide til, hvordan man som arbejdsgiver håndterer sexchikane.

»Gør det klart for alle – for eksempel i forbindelse med ansættelser eller arbejdsmiljødrøftelser – at man er en god kollega, hvis man træder frem, såfremt man oplever eller er vidende om, at grænser overskrides på arbejdspladsen,« lyder en af guidens opfordringer.

Meget tyder på, at Sigrid Dyekjærs antisexistiske indsats er mere af navn end af gavn. Godt en måned før episoden udtalte hun sig til en artikel om #WeDo-initiativet i netmediet Kulturmonitor.

»Vi var trætte af alt det der klynkeri med, at den og den har klappet mig på røven. Vi ville lave en bevægelse, som får folk til at tale sammen, for vi mener, at det er via kommunikation, at man skaber ændringer.«

Sigrid Dyekjær har givetvis ret i, at kommunikation er vejen frem, men det er helt åbenlyst et dårligt udgangspunkt for den samtale, Dyekjær efterlyser, hvis man som udgangspunkt er træt af snak om sexchikane og opfatter det som klynkeri.

Den indstilling er en del af problemet, ikke en del af løsningen. Og problemet begrænser sig ikke til en enkelt person. Tværtimod tyder sagen på en alarmerende tolerance over for krænkelser begået af folk, der er mere værdifulde for firmaet end dem, de krænker. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

Sigrid Dyekjær, Kirstine Barfoed, DR og Filminstituttet direktør, Claus Ladegaard, så ingen grund til at gøre noget.
De skulle alle skamme sig !

Stella Nielsen, Carsten Wienholtz, Estermarie Mandelquist, Steen Obel, Susanne Kaspersen, Nette Skov, Eva Schwanenflügel, Birgitte Johansen, Liselotte Paulsen, Henriette Bøhne, Gitte Loeyche, Kurt Nielsen, Steffen Gliese, Birgit Kraft, David Zennaro, Freddie Vindberg og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Poul Anker Sørensen 04. oktober, 2020 - 23:41

Du kan have ret i, at de alle burde skamme sig -
og Lone Nikolajsens konklusion i lederen - "Money talks" - er bare spot on; men ....

Der står ikke ét ord i lederen, som ikke kunne læses ganske gratis i Ekstabladet i onsdags

Freddie Vindberg

Som så mange andre steder - en utilstrækkelig ledelse!

Eva Schwanenflügel, Birgitte Johansen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Kjeld Pedersen

Selvfølgelig gjorde Dyekjær, Barfoed og andre ikke noget. Man slagter da ikke egen guldkalv.
Så ville man ikke blive fotograferet ved de store arrangementer i sit fineste skrud.
Drop eventuelle statstilskud til de nævnte institutioner.

J J DM, Steen Obel, Hanne Ribens, Nike Forsander Lorentsen, Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Kurt Nielsen og Anne Schøtt anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Vi er i færd med de personlige vidnedsbyrd om sexisme, overgreb og krænkelser. Respekt. Tiden kommer, hvor vi tager fat på de strukturelle, systemiske forhold, der gør det muligt at mænd lever med at nedgøre og underminere kvinder. Det handler om magt og hierarki dvs. manglen på ligeværdighed i hverdagen og festen på arbejdspladserne, tænkemåder og handlinger
som er skjulte - til vi siger fra og står frem. Og bakker op om dem der gør.

Ruth Sørensen, Stella Nielsen, Estermarie Mandelquist, Steen Obel, Hanne Ribens, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Birgitte Johansen, Kurt Nielsen, Peter Mikkelsen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Der skete heller ikke noget med Ålen, som endda førte sig frem i højt humør med at have gjort det. Så her er der nok flere sager gemt i skabet.

Hvornår fatter samfundet og journalister, at krænkelser opstår af en magtforskel. Det sker alle steder. Fra børnehjem, i skolen, kirken, uddannelser og på arbejdspladsen. Eneste måde at vise at man forstår det, er at sikre politiker for at sådant kan blive stoppet. Og det skal ikke foregå eller undersøges af pågældende sted, men af uvildige.

Ruth Sørensen, Carsten Wienholtz, Anders Sørensen, Estermarie Mandelquist, Kjeld Pedersen, Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Dobbeltmoral er dobbelt så godt, synes at være filosofien.

Dybt pinligt.

Nike Forsander Lorentsen

Kommer i tanke om hvad USA tidligere udenrigsminister Madeleine Albright sagde om kvinder som ikke støtter op om andre kvinder. 'Det findes et specielt sted i helvete for den slags kvinder'.

Ruth Sørensen, Herdis Weins, Steen Obel, Hanne Ribens og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar