Leder

Nu hvor nedskæringerne er stoppet, skal DR for alvor markere, hvorfor de er her

DR går fri for yderligere nedskæring. Nu skal de overbevise endnu flere om, hvorfor de er vigtige. Det kræver mere oprydning i ledelseslag, mere åbenhed, færre buzzwords, og at de træder frem og i karakter – også i forhold til politisk pression
»Med den nuværende politiske medvind er der først og fremmest behov for, at DR åbner langt mere op over for omverdenen og går i åben og fordomsfri dialog i stedet for at operere ud fra en vognborgsmentalitet, hvor hele omverdenen ses som fjender,« skriver Lasse Jensen.

»Med den nuværende politiske medvind er der først og fremmest behov for, at DR åbner langt mere op over for omverdenen og går i åben og fordomsfri dialog i stedet for at operere ud fra en vognborgsmentalitet, hvor hele omverdenen ses som fjender,« skriver Lasse Jensen.

Jens Dresling

Kultur
8. december 2020

Det er først og fremmest en glædelig nyhed, at den nye finanslov stopper anden fase af den borgerlige regerings og DF’s massive nedskæring af DR.

Første fases nedskæring på mere end 420 millioner kroner betød nedlægning af tv-kanaler og lille reduktion i indholdsproduktionen, men den medførte primært en tiltrængt slankning af DR’s administration. Der blev skåret ind til benet. Hvis den nu aflyste anden omgang på omkring 260 millioner kroner årligt fra 2022 rent faktisk var blevet gennemført, ville det derimod have betydet omfattende og blodige fyringsrunder og en voldsom nedskæring af indhold. Vinderen er ikke DR, men seerne, lytterne og netbrugerne.

Den samlede nedskæring af DR-budgettet ender altså nu på en lille halv milliard eller anslået 12-13 procent – næsten på linje med den grønthøster, som i de foregående år ramte en bred vifte af andre offentlige kulturinstitutioner. Det svarer nogenlunde til den nedskæring, som DR’s daværende bestyrelsesformand Michael Christiansen selv foreslog engang.

Politisk er den borgerlige regerings og ikke mindst Dansk Folkepartis straffeaktion imod DR tilbage i marts 2018 nu afløst af en lidt mindre redningsaktion fra Socialdemokratiet og dets støttepartier. Interessant og en anelse faretruende er det, at begge aktioner fandt sted i Finansministeriet – ikke som et led i de medie- og licensforhandlinger, der indtil 2018 var kulturministerens og medieordførernes gebet.

Med afskaffelsen af licensen og indførelse af ren skattefinansiering af public service-medierne DR og TV 2-regionerne, Radio4 og Radio Loud er public service-medierne rykket ud af kulturen og ind i finansen med de åbenbare risici for øget politisk styring, som det indebærer.

I Finland og Sverige er medieskatten trukket ud af de årlige finanslovforhandlinger for at sikre stabilitet og et minimum af politisk indblanding. Det samme ser ud til at ske i Norge, men herhjemme valgte det daværende spinkle borgerlige flertal den rene finanslovsfinansiering. Måske er tiden inde til at revurdere og debattere, om ikke Danmark bør følge i det svenske og finske spor? Det kunne være et emne i de medieforhandlinger, som finder sted næste år.

Modstand

DR lavede i efteråret 2019 en kalkuleret gamble, da man offentliggjorde en strategiplan, som forudsatte, at anden runde af besparelserne ville blive sløjfet. Strategiplanen indeholder alle de dertilhørende buzzwords om demokrati, dansk kultur og fællesskab, men det er først og fremmest en plan om tunge investeringer i en digital fremtid, hvor flow-tv og -radio skal erstattes af tilgængeligt og tilpasset streamingindhold. Et eksempel er P1’s dagaktuelle podcast Genstart, der tydeligvis har krævet en stor investering, men til gengæld er blevet en solid succes. Attraktivt digitalt indhold koster penge.

Det, som Jyllands-Postens lederskribent mandag udokumenteret kalder en »belønning« til DR »for ofte at agere villig mikrofonholder for statsminister Mette Frederiksen« og en tak »for indsatsen til den socialdemokratiske mediemaskine«, er ikke en gave, der med et slag åbner op for nye og tiltrængte investeringer i kritisk graverjournalistik eller styrker DR’s eksisterende muskler på andre områder. Den forhindrer bare en yderligere svækkelse.

Det betyder til gengæld ikke, at DR bare skal fortsætte, som om intet var hændt. Internt er der for eksempel fortsat problemer med kommandovejene, hvor mange medarbejdere føler, at de ikke ved, hvem af de stadig mange chefer, der er den rigtige chef. DR skal fortsætte med at revidere den kommercielt inspirerede seertalsfiksering, som tiden er ved at løbe fra. Og med den nuværende politiske medvind er der først og fremmest behov for, at DR åbner langt mere op over for omverdenen og går i åben og fordomsfri dialog i stedet for at operere ud fra en vognborgsmentalitet, hvor hele omverdenen ses som fjender.

Det kræver mere åbenhed, færre buzzwords og – som forbilledet BBC – at træde frem og træde i karakter – også i forhold til politisk pression. DR vil altid have modstandere – politiske såvel som de medier, der ser hele DR-konstruktionen som en statslig, konkurrenceforvridende modstander. Hele ideen med en offentlig public service-virksomhed er faktisk at give befolkningen et bredt og ikkekommercielt, balanceret alternativ til de private medier. Nu er muligheden til stede, hvor DR for alvor – både i programmer og i sin strategi – skal overbevise endnu flere om, hvorfor DR er vigtig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja, - nu har jeg været rundt i den meget lille dansk-provinsielle sløjfe og er rykket over på BBC..

Kim Folke Knudsen, Thomas Tanghus, Gitte Loeyche, Klaus Kristensen, kjeld hougaard og Jeppe Lindholm anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg håber på DR's genopstandelse.
Vi kan ikke lave egen sprog- og kulturudvikling på fremmedsproglige medier.

jørgen djørup, Kim Folke Knudsen, Thomas Tanghus, Katrine Damm, Birte Pedersen, Steffen Gliese, Espen Bøgh, Benta Victoria Gunnlögsson og Jeppe Lindholm anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

@Jens Dresling
Det er ikke kønt at se på de styrtende linjer i billedet. Hvis I ikke har tid til at rette linjerne op, så brug en optik, som gengiver bygningen, som den er bygget: Med lodrette linjer. Det andet ligner noget amatører tager med hjem fra deres ferierejser.

@Jørgen Mathiasen - Forhold dig til emnet!

Den kommercielle presse og Verden vil til alle tider forsøge at stække DR.
Det ligger i en liberals DNA at kommercialliserer alt som kommercialliseres kan.
Det er bl.a. derfor at klima, dyr, planter fanden og hans pumpestok går en fæl fremtid i møde.

Men jeg ser frem til atter at få lidt journalistik, med kant og fordybelse. Jeg har nogle gevaldige huller omkring origami og hvordan man får et arbejde.

Jørgen Mathiasen

@Houmøller
Det er for det første ikke noget, der angår dig, men redaktøren. For det andet er det emnet. Fotoet er naturligvis en stillingtagen til DR.

Jeg kan bare gentage, at jeg synes, at DR har fundet frem til et langt bedre og mere relevant indhold i kraft af besparelserne, så jeg håber sandelig, at det er den vej, de fortsætter ad.

Jeg har såmænd bare en drøm om, at DR vil begynde at behandle seerne som et videnshungrende, politisk interesseret, undersøgende publikum, fremfor at betragte os som en flok ligeglade, forlystelsessyge lallende får, der kun går op i kagebagning og overfladisk, feelgood, pseudoaktualitet som i Aftenshowet. At de laver mere undersøgende journalistik, og at vi kan slippe for noget af alt det trosstof, som DF fik presset ned over hovedet på P1 bl.a. Det er da et ret beskedent ønske :)

Lars Løfgren, Mathias Petersen, jørgen djørup, Lillian Larsen, Frank Borchorst, Ib Christensen, Herdis Weins, Thomas Tanghus, Curt Sørensen, Carsten Munk, Mogens Holme, Denise Andersen, Katrine Damm, Birte Pedersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Bortset fra det med trosstoffet er jeg enig, Inger Hørup. Jeg synes også, at det i høj grad sker - der er nu ligeså mange opklarende journalistiske dokumentarer med ofte kontroversielle afdækninger som i gamle dage.

Kim Folke Knudsen

@DF ulykker

Glimrende at den nuværende Regering fjerner de besparelser, som DR var udsat for under Det Blå Marionet Teater (VKLA) spændt for Thulesens Dahls vogn.

Det var jo helt tydeligt, at der i DF var sparet sammen til et hævntogt mod DR. Kritik af Irak krigen, for mange nuanceret Georg Metz typer, for meget plads til Carsten Jensen og andre Kulturradikale personligheder som kunne finde på at spidde DF, for meget plads til inferiøre integrationskonsulenter med anden etnisk baggrund som ikke forstod, at nu skulle den nationale pisk svinges over ghettoerne.

og så lige oveni tvangsforflytning til Aarhus, så DF var helt sikre på, at DR Nyhedsafdeling altid lå agter ud i forhold til TV2 og andre medier.

Så kender vi DF igen kom ikke i vejen for Pia Kjærsgaard og lignende, for så vanker der.

Nu er der en chance for at genrejse blot lidt af DR´s gode programflade, f.eks det nu sløjfet DR K med historie, kunst og levende debat.

Regeringen og dens støttepartier har en chance for at markere en anden Kulturpolitik end den som blev ført under Kristian Thulesen Dahls regime fra år 2015-2019 juni måned.

God vind med det projekt.

VH
KFK

Inger Hørup, Lillian Larsen og Jeppe Lindholm anbefalede denne kommentar
Finn Thøgersen

Tja, men nu er DR definitivt markeret som et partipolitisk projekt

Så regn med at næste gang blå blok kommerf til, så står en privatisering af DR på programmet

Til den tid er licensen nok også helt væk, så det er kun en finanslovsøvelse

Jeg tror godt, Finn Thøgersen, at vi lidt forsigtigt kan operere med et 'hvis blå blok kommer til'.

Søren Kristensen

Og så skal vi have reduceret frekvensen af de her trailere for egne udsendelser, der gør at man til sidst ikke engang gider se med når de omsider bliver sendt.

Inger Hørup, Lise Lotte Rahbek, Mathias Petersen, Herdis Weins, William Mannicke, jørgen djørup og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Jens Frederik Drivsholm

Hej med jer.
Jeg er glad for, at jeg læste Informations Leder - inden kommentarerne her. Vi skal netop væk fra blokpolitik - såh vejen, som det øvrige Norden er trådt ind på, er at DR ikke skal indgå i de årlige Finanslovsforhandlinger. I den nye tid med 'fake news' har skatteborgerne krav på et ærligt forsøg på Public Service. Heri indgår imødegåelse af spindoktorer med Nysprog for diverse partier. Ift @Finn Thøgersen: på trods af at 'Under Borgen' har afklædt begrebet "arbejdsudbuddet", så fortsætter alle mulige programmer med at benytte (Nysprogs-)ordet; Det faktuelt korrekte er jo arbejdsKRAFTudbuddet....

Netop, Jens Frederik Drivsholm - og sagen er, at så er tankegangen jo også afklædt i al sin absurde omvendthed: at der skulle opstå job, fordi der er ledig arbejdskraft?! Al erfaring tilsiger derimod, at der opstår arbejdskraft, når den efterspørges. Sådan var det under industrialiseringen med afvandringen fra land til by, i 60ernes opsving, hvor kvinderne søgte ud på arbejdsmarkedet og under det statsgenererede opsving i 90erne.