Leder

Tak til Torben Brostrøm – han viste, hvordan man gør litteraturen væsentlig

Det er vores lykke som avis, og det blev Torben Brostrøms skæbne som kritiker, at han i 60 år på Information læste med musikalitet og lærd nysgerrighed og satte skel mellem den gamle og den nye litteratur, som blev til samtidens forståelse af poesi og eftertidens litteraturhistorie
I mere end 60 år var Torben Brostrøm kritiker på Information. Nu er han død, 93 år gammel.

I mere end 60 år var Torben Brostrøm kritiker på Information. Nu er han død, 93 år gammel.

Kristine Kiilerich

Kultur
9. december 2020

I løbet af et århundrede sker det ikke mange gange, at en kritiker ankommer til en avis for at sætte skel mellem den gamle og den nye litteratur, som bliver til samtidens forståelse af poesi og eftertidens litteraturhistorie. For gang på gang med musikalitet og lærd nysgerrighed at åbne litterære tekster og gøre sin egen tids litteratur relevant for hele samfundet.

Det er vores lykke som avis og Torben Brostrøms skæbne som kritiker, at han i februar 1956 kom til Information og gjorde netop det. Og blev ved i mere end 60 år: »Jeg føler, at jeg har fulgt en snæver sti gennem de uendelige muligheders landskab«, som Brostrøm har sagt her i avisen. Senere hentede han selv en ung kritiker og udpegede ham som sin efterfølger:

Det var Erik Skyum-Nielsen.

Brostrøms anliggende var fra start, at litteraturen ude i verden var modernistisk, mens den danske litteratur endnu var provinsiel, gammeldags, præget af »den indgroede skepsis for det usædvanlige« og det, han i en programmatisk artikel kaldte for det »umådelige mådehold«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

William Mannicke

Torben Brostrøms anmeldelser og artikler fik mig til at læse noget jeg aldrig havde tænkt på eller fået øje på.
Tak for det.

Niels Møller Jensen, Poul Erik Pedersen, Anne Margrete Berg, Ejvind Larsen, Steffen Gliese, Tina Peirano, Karen-Margrete Frederiksen, Ete Forchhammer og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar

Uvurderlig for lærere