Leder

Pandemien har besat os med den cost-benefit-tænkning, som kunsten kan frigøre os fra

Når ingen af partilederne taler om, hvordan de vil genåbne kulturlivet, handler det om samfundsøkonomi – og det gjorde det også, da et folketingsflertal fredag blev enig om aftale om kompensation til kulturen. Men det er netop i kunsten og kulturen, vi kan ryste os fri af den cost-benefit-tænkning, som pandemien har gjort allestedsnærværende
Kulturminister Joy Mogensen og et folketingsflertal blev fredag enige om en aftale, der sikrer kompensation til dele af kulturlivet. Men vi mangler fortsat en plan for, hvordan kulturen skal genåbne.

Kulturminister Joy Mogensen og et folketingsflertal blev fredag enige om en aftale, der sikrer kompensation til dele af kulturlivet. Men vi mangler fortsat en plan for, hvordan kulturen skal genåbne.

Kultur
20. marts 2021

Sent torsdag aften stod partilederne på Christiansborg og trippede for at få lov til at komme på tv og en efter en fortælle, hvor meget pres de havde lagt på statsminister Mette Frederiksen (S) for, at lige præcis deres område skulle genåbne først.

Den offentlige del af de her genåbningsprocesser er efterhånden blevet en parodisk paradeoptræden. Særlige vælgergrupper tækkes, når forskellige sektorer fremhæves, og det er for det meste utrolig forudsigeligt.

Således kunne først Enhedslistens Mai Villadsen og SF’s Pia Olsen Dyhr erklære sig tilfredse med den forsigtige yderligere genåbning, som Statsministeriet netop havde offentliggjort – Olsen Dyhr så dog gerne endnu flere børn tilbage i skole. Efterfølgende var det Venstres Jakob Ellemann-Jensens tur, og han talte om de liberale erhverv, før Kristian Thulesen Dahl (DF) fik ordet, som han brugte på de såkaldte »seniorer«. Til sidst kritiserede Pernille Vermund (NB) og Ole Birk Olesen (LA) regeringens »overforsigtighed« og plæderede for mere genåbning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

trine christoffersen

Nu er ikke alle biografer en del af nordisk films biografer. Der findes små biografer som er enmandsvirksomheder og de lider for tiden lige så meget som andre mindre butikker.

Henriette Bøhne og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men over en bank er kulturen blevet åbnet via nettet i en grad, som øger tilgængeligheden på afstand. Mere kunne bestemt ønskes, men det har også været fint at opleve, at mange års efterslæb med formidlingen fra institutionerne selv i fravær af DR, der ellers har den naturlige forpligtelse, ikke var så langt væk, at man ikke ret hurtigt kunne foranstalte virtuel formidling. Dette burde selvfølgelig belønnes fra Kulturministeriet og Kunstfonden, ligesom en samlende digital platform for danske og udenlandske begivenheder burde etableres i Kunstfondens regi.
Det evigt tilbagevendende problem er den begrænsede digitale biblioteksadgang udenfor de privilegeredes rækker.

lars søgaard-jensen, Henriette Bøhne og Lene Timmermann anbefalede denne kommentar

"Når politikerne planlægger genåbning, diskuterer de to faktorer: smittefare og betydning for samfundsøkonomien. Måske har pandemien gjort os så besatte af den cost-benefit-tænkning, at vi i forbifarten har glemt kunsten og kulturens potentiale til også at huske os på at tænke helt anderledes."

Hvordan med naturens orden, som hverken hviler på cost-benefit beregninger iht. Coronaåbninger og -lukninger eller kunstens/kulturens potentialer for anderledes tænkning? Måske kunne og kan vi erfare en allerhelvedes masse i og af naturen, som er gået tabt i kulturen.