Montanas Litteraturpris

Pernille Ipsens kombinerede familie- og rødstrømpehistorie fortjener Montanas Litteraturpris

Årets vinder af Montanas Litteraturpris, historikeren Pernille Ipsen, viser i sin bog ‘Et åbent øjeblik‘, hvor perspektivrigt det kan være at forene historikerens grundighed med rødstrømpebevægelsens vilje til at tale om det svære og intime
Pernille Ipsens Et åbent øjeblik er blevet til gennem samtaler med og mellem de syv kvinder, den tager udgangspunkt i, gennem omfattende historisk research i det forhåndenværende kildemateriale og gennem en imponerende tilrettelæggelse af stoffet.

Pernille Ipsens Et åbent øjeblik er blevet til gennem samtaler med og mellem de syv kvinder, den tager udgangspunkt i, gennem omfattende historisk research i det forhåndenværende kildemateriale og gennem en imponerende tilrettelæggelse af stoffet.

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
5. marts 2021

Historikeren Pernille Ipsen blev onsdag aften tildelt Montanas Litteraturpris for sin bog Et åbent øjeblik med den rammende undertitel Da mine mødre gjorde noget nyt. Prisen uddeles af Information i samarbejde med møbelfirmaet Montana til aktuel dansk litteratur, »som er fornyende, eller som formår at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde«, som det hedder i prisens fundats.

Og Et  åbent øjeblik er da også fornyende i sin brug af de genrer, der er fundamentalt forpligtet på virkeligheden: historieskrivningen, biografien, erindringerne og den dokumentariske fortælling.  

I bogen skildrer Pernille Ipsen de syv kvinder, hun selv i sine første leveår boede i kvindekollektiv med, og fortæller herigennem den store historie om den vel nok mest betydningsfulde sociale bevægelse i Danmark i det seneste halve århundrede, nemlig rødstrømpebevægelsen. Det var her, bogens syv hovedpersoner fandt hinanden og et aktivistisk arbejdsfællesskab, der kom til at gennemsyre snart sagt alle niveauer af tilværelsen.

Del af et nybrud

I prisens 15-årige historie er det kun anden gang, den går til en faglitterær bog – sidst gik den til Peter Øvig Knudsens bøger om Blekingegadebanden – og Pernille Ipsens bog fortjener netop at blive hyldet som den fornyelse, den er. Et åbent øjeblik er for det første en del af et igangværende nybrud inden for historieskrivningen. Som forfatteren udtaler i et interview i torsdagens Information, har synet på, hvor personligt involveret man som historiker selv må være i sit stof, ændret sig.

For det andet er bogen et originalt og vellykket bud på, hvordan man skriver biografisk om en gruppe nulevende og nærtstående mennesker, der i en årrække identificerede sig så stærkt som et ‘vi‘, at de sjældent brugte ordet ‘jeg‘, og som med tiden blev rygende uenige om, hvordan kampen for ligestilling skulle kæmpes. 

Et åbent øjeblik er blevet til gennem samtaler med og mellem de syv kvinder, den tager udgangspunkt i, gennem omfattende historisk research i det forhåndenværende kildemateriale og gennem en imponerende tilrettelæggelse af stoffet. De mange stemmer, der kommer til orde i bogen, er flettet sammen og afbalanceret, så de forskellige perspektiver og udlægninger komplementerer hinanden snarere end at være i konflikt. 

Pernille Ipsen forener på den måde den grundighed og åbenhed, der kendetegner historiefaget, når det er bedst, med den vilje til at tale og høre om det svære og intime, som gav rødstrømpebevægelsen dens gennemslagskraft i det danske samfund og i de enkelte kvindeliv og -fællesskaber. At det kan gøres så klart og nuanceret, som Pernille Ipsen har gjort det, gør kun bedriften endnu mere prisværdig.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rikke Nielsen

Glæder jeg mig til at læse ;)