Montanas Litteraturpris

Pernille Ipsens kombinerede familie- og rødstrømpehistorie fortjener Montanas Litteraturpris

Årets vinder af Montanas Litteraturpris, historikeren Pernille Ipsen, viser i sin bog ‘Et åbent øjeblik‘, hvor perspektivrigt det kan være at forene historikerens grundighed med rødstrømpebevægelsens vilje til at tale om det svære og intime
Pernille Ipsens Et åbent øjeblik er blevet til gennem samtaler med og mellem de syv kvinder, den tager udgangspunkt i, gennem omfattende historisk research i det forhåndenværende kildemateriale og gennem en imponerende tilrettelæggelse af stoffet.

Pernille Ipsens Et åbent øjeblik er blevet til gennem samtaler med og mellem de syv kvinder, den tager udgangspunkt i, gennem omfattende historisk research i det forhåndenværende kildemateriale og gennem en imponerende tilrettelæggelse af stoffet.

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
5. marts 2021

Historikeren Pernille Ipsen blev onsdag aften tildelt Montanas Litteraturpris for sin bog Et åbent øjeblik med den rammende undertitel Da mine mødre gjorde noget nyt. Prisen uddeles af Information i samarbejde med møbelfirmaet Montana til aktuel dansk litteratur, »som er fornyende, eller som formår at fremstille virkeligheden på en ny og overraskende måde«, som det hedder i prisens fundats.

Og Et  åbent øjeblik er da også fornyende i sin brug af de genrer, der er fundamentalt forpligtet på virkeligheden: historieskrivningen, biografien, erindringerne og den dokumentariske fortælling.  

I bogen skildrer Pernille Ipsen de syv kvinder, hun selv i sine første leveår boede i kvindekollektiv med, og fortæller herigennem den store historie om den vel nok mest betydningsfulde sociale bevægelse i Danmark i det seneste halve århundrede, nemlig rødstrømpebevægelsen. Det var her, bogens syv hovedpersoner fandt hinanden og et aktivistisk arbejdsfællesskab, der kom til at gennemsyre snart sagt alle niveauer af tilværelsen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Rikke Nielsen

Glæder jeg mig til at læse ;)