Leder

Det er dansk film og tv’s fremtid, der er på spil med lovforslaget til ændring af ophavsretsloven

Fredag vedtog et flertal i Folketinget lovforslaget om ophavsret, der i bund og grund handler om dansk film og tv’s økonomi og fremtid. Det indbefatter, at Netflix skal betale for at genudsende dansk indhold og andre forsøger på at få større kontrol med tech- og mediegiganterne
Med et ændringsforslag til den danske ophavsretslov og et ønske om en slags streamingskat kører regeringen og kulturminister Joy Mogensen (S) videre med planen om at få bedre kontrol med techgiganterne.

Med et ændringsforslag til den danske ophavsretslov og et ønske om en slags streamingskat kører regeringen og kulturminister Joy Mogensen (S) videre med planen om at få bedre kontrol med techgiganterne.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Kultur
19. april 2021

Denne leder blev oprindeligt bragt den 19. april 2021, men er aktuel igen i forbindelse med vedtagelsen af lovforslaget om ophavsret.

I sidste uge førstebehandlede Folketinget et ændringsforslag til den danske ophavsretslov. Og ifølge flere af film- og tv-branchens aktører – deriblandt Producentforeningen og Dansk Skuespillerforbund – er det et af de vigtigste tiltag i branchen i mange år. Det handler groft sagt om økonomien i og dermed fremtiden for dansk film og tv.

Lovændringsforslaget, der ifølge Kulturmonitor lige nu ligger hos Folketingets Kulturudvalg, og som efter planen skal træde i kraft til juni, er et forsøg på at justere ophavsretsloven, så den passer til en tid med internationale streamingtjenester som Netflix og HBO. Og faktisk er det kun ét af flere områder, hvor dansk lovgivning forsøges tilpasset udenlandske teknologi- og mediegiganters indtog i landet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det er vigtigt, at vi fastholder principperne i dansk ophavsret og i langt højere omfang forsøger at udbrede dem. De er jo på visse områder mere restriktive, på andre mindre.
Forskellen på ophavsret og copyright er dog først og fremmest, at ophavsretten er umistelig: man kan ikke fuldstændigt afhænde sine rettigheder til det, man har skabt, kun udlicitere brugsretten.