Leder

En bøn til DR: Tag filmen alvorligt og giv Trier og el-Toukhy en time i primetime

Hvis DR erstatter kritisk filmdækning med streaminganbefalinger, svigter de en kulturel kerneopgave, som kun de kan løfte: Formidlingen, kurateringen og kritikken af den filmkunst, som Netflix’ algoritme ikke anbefaler
Vælger DR at vinke farvel til tv-programmet ’Troldspejlet’ med Jakob Stegelmann (billedet) som vært samt radioprogrammet ’Filmland’, vil det efterlade DR uden filmprogrammer. Det går ikke. Arkivfoto.

Vælger DR at vinke farvel til tv-programmet ’Troldspejlet’ med Jakob Stegelmann (billedet) som vært samt radioprogrammet ’Filmland’, vil det efterlade DR uden filmprogrammer. Det går ikke. Arkivfoto.

Carsten Bundgaard

Kultur
17. maj 2021

To institutioner står for skud, når DR næste år giver kulturdækningen et servicetjek. P1-programmet Filmland lukker og slukker efter to årtier, mens folkeejet Troldspejlet, som har eksisteret siden 1989, ifølge Filmmagasinet Ekko stopper på DR2 og risikerer at blive lagt i graven. Det vil efterlade DR uden et dedikeret filmprogram efter lukningen af tv-programmet Filmselskabet i 2019.

Hvad der træder i stedet for, er uvist. Man har sine bange anelser. Med DR2-programmet Bøger, der gør en forskel med Maria Månson som en lysende undtagelse har det de seneste år skortet på vellykket ny kunstformidling og -kritik fra statsradiofoniens hånd. I programmer som K2 og det kortlivede Gejst har man fornemmet en berøringsangst over for den faglige, grundige kunstformidling, som public service-kontrakten ellers burde tilsige. Kan man eksempelvis forestille sig en poet få 40 minutter på DR til at recitere og fortælle om sine digte, som det skete i Poesibogen på hedengangne Radio24syv? Kan man tænke sig et timelangt tv-interview med Lars von Trier eller May el-Toukhy om deres filmkunstneriske virke?

I monopoltiden transmitterede DR heftige disputter mellem to generationers digtere i det berygtede Bazar, mens Inger Christensen brugte 16 minutters primetime på at læse op fra Sommerfugledalen i Johannes Møllehaves Ta’ og Læs. Uden at ønske sig tilbage til dengang er det værd at mindes fordybelsesgraden. Den mangler, når man fokuserer mere på, hvad filmen peger på uden for sig selv – som med de mange indslag om Thomas Vinterbergs oscarvinder Druk, der primært så filmen som en anledning til at diskutere danskernes alkoholvaner og dansk films succes. 

Tilsvarende kunne man ønske sig, at det var denne filmformidling, hvor kunsten og kunstnerne får behørig plads og pusterum, som Filmland skulle levne plads til. At dømme ud fra stationens øvrige kulturdækning er det nok mere sandsynligt at se det erstattet af et program, som med yngre værter og udtryk vil hjælpe lyttere eller seere med at navigere i det grasserende streaminglandskab.

Det vil givetvis give flere lyttere, end Filmland har kunnet mønstre. Men det vil også risikere at fjerne fokus fra en kulturkritisk kerneopgave, som kun DR kan løfte, fordi public service-stationen ikke behøver at lade sig styre af seer- og lyttertal. Nemlig den seriøse formidling og kuratering af den smalle og stikkende filmkunst. Den, som Netflix’ algoritme ikke fremhæver, men som kan give nye perspektiver og indsigter i en tid, hvor så mange af vores kulturelle stimuli stammer fra den samme plet på kloden: USA.

Den europæiske filmkunst vantrives

Med Netflix i mere end hver anden danske husstand ser vi flere amerikanske film og serier end nogensinde. Det presser den europæiske filmkunst, som vantrives på hjemmemarkedet. Ikke mindst dansk films fødekæde er stadig dybt afhængig af biograferne. På et tidspunkt, hvor danske biografer ligger i åben krig med flere streamingtjenester, ville det være et skidt signal fra DR’s side at nedprioritere den klassiske, ikkeamerikanske biograffilm.

Nu skal man vare sig for at fælde dom på forhånd. Og man kan sagtens argumentere for, at Jakob Stegelmann og Troldspejlet har slidt med at finde formen efter flytningen til DR2, eller at Filmland med Per Juul Carlsen lyder lidt for meget af P1 og savner den dynamik og humor, som podcastlyttere er forvænt med. Programchef Lisbeth Langwadt lover Ekko, at der »naturligvis« fortsat vil være filmdækning på DR – nøjagtigt som hun gjorde, da Filmselskabet lukkede i 2019. Dengang pegede hun på Filmland og Troldspejlet som beviser på, at film- og kulturdækningen stadig havde høj prioritet.

Hvis Troldspejlet snart er fortid på DR2, kan DR stå tilbage helt uden filmdækning på tv, hvor Ole Michelsen i Bogart og Mikkel Munch-Fals i DR2 Premiere tidligere har leveret filmkritik af høj kaliber. Samtidig vil man kappe en af de få tilbageværende tråde tilbage i statsradiofoniens stolte historie og forstærke indtrykket af en kolos, der famler efter fodfæste i brydningstid, udspændt mellem nye og gamle medier, public service-krav og seertal.

DR’s seneste bud på et kulturmagasin til tiden, ArtyFarty, er det bedste forsøg længe: kantet, energisk og – trods den ironiserende titel – oprigtigt nysgerrig formidling af smal kunst til bredt, ungt publikum. Mere fra den skuffe, tak. Bare ikke på bekostning af den kritiske, vidende og begejstrede filmdækning og -kritik, som kun en public service-station kan, og bør, levere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sten Stenbæk

Det er muligt at Netflix er domineret af engelsksprogede produktioner, men det var filmene i biograferne før Netflix jo også. Men jeg har i nu set over 40 italienske film, lige fra ældre klassikere til helt nye ungdomsfilm, alle med italienske undertekster. Den mulighed havde jeg ikke i biografen, så tak til Netflix. Jeg går ud fra, uden at vide det, at noget tilsvarende er muligt med andre sprogområder. Rai producerer masser af film, men dem kan jeg pga landekoder kun se når jeg er i Italien.

Mogens Sommer Madsen

Jeg mener lederskribenten kæmper for lidt for fx Filmland og klapper den af med: “Filmland med Per Juul Carlsen lyder lidt for meget af P1 og savner den dynamik og humor, som podcastlyttere er forvænt med. “ Det savner Filmland netop IKKE. Og Per Juuls evne til at komme ind under huden på værk og kunstner give ham slet ikke den credit han fortjener. Prøv igen - lyt igen - hør kvalitet hvor den findes og hån det ikke med “for meget P1”. Det er netop P1 når det er bedst.

Bo Mussmann, Carl Chr Søndergård og Søren Peter Langkjær Bojsen anbefalede denne kommentar
Louise Hansen

@Steen Stenbæk, man har i dag på Netflix adgang til et langt rigere skatkammer af film af anden herkomst end dansk eller engelsksproget, end man i min barn- og ungdom havde.

Da jeg var barn og ung, skulle film rigtigt nok ses i biografen. Det havde vi DR1 til at fortælle os i skikkelse af især Ole Michelsen. Og det kunne da hænde, at der var en enkelt film eller to om året, der var italiensk, eller fransk, i biografen i især københavn - ikke de store biografer, men de små. Det må man også lige huske på.

Netflix giver mig i dag adgang til - og promoverer - et langt righoldigere udvalg af fremmedsprogede film (fremmedsprog her i betydningen alt andet end dansk og engelsk), end jeg havde adgang til dengang.

Og der udgives bedre film/serier på Netflix i dag (inklusive film/serier på fremmedsprog) på daglig basis, end der for 20 år siden blev vist i den biograf, hvor film engang skulle ses.

Charlotte Christensen

Netflix når ud til masserne, hvis folk ellers gider se andet end masseproducerede Amerikanske serier. Det er da ok, at DR kommer med film og serie anbefalinger.
MEN hvor meget PublicService er der i at lukke det ene nicheprogram efter det andet. I stedet for at have både det brede publikum i fokus på DR1, og så fokuserer på de forskellige nicher på DR2.
Jeg gider godt betale min licens og har egentlig gjort det, fordi jeg synes at få valuta for pengene, men DR K lukkede, P8 Jazz blev reddet på målstregen, for lige nu i hvert fald, DR2 er udhulet på mange kanter. Hvis man ikke lige er til Versus, Aftenshowet, og Den Store Bagedyst, hvor skal man så gå hen?
Bevares jeg betaler for andre medier. Men hvordan kan man lave PublicService, når Filmland og Troldspejlet skal lukke? Why fix if it ain't broken?
Et af DRs store udfordringer at man går efter at tilfredsstille medieforbruget hos gennemsnitsdanskeren på bekostning af mindretallet!