Leder

Kampen mod Belgien var en national begivenhed. Selvfølgelig burde DR have vist den

Den seneste uge har understreget, at fodbold hverken handler om betting og hurtigt tjente penge eller svælgen i ulykke, men om fællesskab. Derfor burde DR have vist landskampen torsdag frem for Viaplay
Det var noget helt specielt, da nationalmelodien gjaldede i Parken torsdag aften. Sjældent har en sportsbegivenhed givet indtryk af at samle landet så effektivt.

Det var noget helt specielt, da nationalmelodien gjaldede i Parken torsdag aften. Sjældent har en sportsbegivenhed givet indtryk af at samle landet så effektivt.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kultur
21. juni 2021

Det har været en speciel uge i dansk sportshistorie, efter at Christian Eriksen faldt til jorden med et hjertestop under kampen mod Finland. Og det var med følelsen af at være vidne til noget specielt, da nationalmelodien atter gjaldede i Parken torsdag aften. Sjældent har en sportsbegivenhed givet indtryk af at samle landet så effektivt. Et katarsisøjeblik, der kunne høres, og hvis betydning kunne aflæses i ansigterne på spillerne.

Derfor var det også på grænsen til det tragikomiske, at tv-billederne, så snart den sidste tone havde lydt, klippede direkte til reklamer. Har der siddet danskere med tårer i øjenkrogene ude foran skærmene, så skulle det da nok være en kur. For at gøre det hele mere speget, var det en reklame for bettingselskabet UNIBET, der løb over skærmen. Da Kasper Hjulmand forrige sommer overtog landstrænersædet, var det jo netop med en klar opfordring til DBU om at stoppe samarbejdet med bettingselskaber – med et ønske om at hjælpe til i kampen mod ludomani og spilafhængighed. 

At det nationale øjeblik blev skæmmet var et udslag af, at kampen blev vist på Viaplay og TV3. I modsætning til åbningskampen mod Finland og den afsluttende gruppekamp mod Rusland på mandag.

Torsdagens reklameblok er ét argument for, at DR burde have vist kampen. Dækningen af Christian Eriksens kollaps mod Finland er et andet: Hvor DR prompte klippede væk fra billederne af den livløse Eriksen og tog ansvar for seerne, lænede Viaplays transmission sig op ad UEFA’s billeder og blev hængende ved situationen. En beslutning, kanalen senere har beklaget.

Et helt tredje argument er det simple, at en national sportsbegivenhed som kampen mod Belgien burde være tilgængelig for alle danskere. Selv om 57 procent af danskerne har adgang til TV3 via tv-pakken, og Viaplay har gjort samtlige EM-kampe tilgængelige ved køb af et månedsabonnement til 119 kroner – såfremt man dernæst husker at afmelde sig – så er det en sag af principiel karakter, at der findes kulturelle fællesbegivenheder, som vi ikke bør behøve betale for på den ene eller den anden måde for at se. Turneringen har den brede befolknings interesse, og public service-pengene burde være brugt til at købe de utvivlsomt dyre rettigheder til kampen mod Belgien.

Den seneste uge har understreget, at fodbold hverken handler om betting og hurtigt tjente penge eller svælgen i ulykke, men om fællesskab. Derfor burde DR have vist landskampen.

Serie

Information tager til EM i fodbold

I fire uger kæmper 24 nationer om at være Europas bedste i verdens største sportsgren. EM-dramaet folder sig ud i 11 europæiske værtsbyer, inklusive København. Information stiller i stærkeste opstilling med Bo Walther Kampmann, Cathrine Lundager og Martin Østergaard-Nieslen og leverer den intellektuelle dækning af EM i fodbold med analyser, portrætter, baggrunde og anekdoter.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Jacobs

100 % enig, men på rimelig indkøbspris for DR. Prisen var tidligere ofte så oppustet, at DR måtte prioritere.

Henrik Petersen

Nej. DR skal holde sig langt væk fra at vise topfodbold - det hele.

Fodbold er blevet et cirkus, styret af alt muligt andet end sportslige hensyn.

Det er helt urimeligt, at tvselskaber skal drænes for milliarder af kroner for at kunne vise kampene

jens christian jacobsen, Anders Graae, Hans Larsen, Søren Fosberg, Christian Larsen, Janus Agerbo, Asiya Andersen, Niels østergård og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

Hvad med os, der ikke er interesseret i fodbold, skal vi så bare slukke fjernsynet, eller slå over på en anden kanal? Hvorfor skal vi så nøjes med skodtv, fordi DR skal bruge så mange penge på kludderbold, at der ikke er penge til andet end genudsendelser, der bliver genudsendt.

Hans Larsen, Herdis Weins og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Reelt er det forkert at DR viser så mange kampe i løbe taf turneringen og så lidt skandaløst s at den mest interessante kamp i turneringen sendes af en Tv 3.
Jeg mener så at det kunne være rigeligt med uddrag.

Kim Folke Knudsen

@udstiller sammenhængskraften som et fup nummer

Hvor tit skal vi ikke høre på den evige omtale af sammenhængskraften eller mangel på samme herhjemme fra flertallet af danske politikere.

Men når det så kommer til noget så indlysende som Landsholdets betydning for den nationale sammenhængskraft ja så skal du måneder forinden ruste dig med nye abonnementer og genindlæsning af kanaler for at få lov til at se landskampen Danmark-Belgien.

Jeg giver ikke fem flade øre for al det tomme bragesnak om sammenhængskraft osv og nationalt sindelag og jeg skal komme efter dig, når de samme politikere ikke kan se, at det her skriger til himlen.

Dem som ikke har råd til at betale for tusind tv pakker og alverdens programmer med påfaldende ens kommercielt indhold ja sorry lyt til landskampen i radioen hvis den da bliver transmitteret der, det tror jeg næppe.

Jeg var så heldig da jeg overså efter en lang arbejdsdag, at DR og TV2 ikke transmitterede landskampen, at jeg kunne se landskampen fra ZDF. Danke Schön Lieber Deutschland. For der skal man nemlig ikke tegne tusind tv abonnementer for at være sikker på at se det tyske landshold ( Die Nationalmannschaft ) spille fodbold. Men en dansk landsholdskamp vil jeg helst se med danske kommentatorer, selvom de tyske kommentatorer som f.eks Bela Rethy bestemt er en fornøjelse at lytte på.

Vi må ikke glemme Det Blå Marionetteater og DF straffeaktion med DR, som nu er resulteret i DR-K lukning og at DR2 bortset fra deadline er reduceret til få programmer og en endeløs række af feel good programmer ledsaget af 100 genudsendelser i en uendelighed af Huset på Christianshavn og alt godt fra havet fra den gang DR havde råd til egenproduktion. Det hele er så tandløst og indholdsløst bortset fra de gamle gode programmer at det virkelig symboliserer indholdet af DF Kulturpolitik - ( Genudsendelser i en uendelighed som må passe et parti der dyrker fortiden godt. )

Hørte jeg rigtigt efter, var der nogen der sagde så snart politikerne blander sig for meget så fordærves retten.

Men det må dog være et minimum at hele Danmarks befolkning kan følge vores Landshold, og heppe med uden at skulle banke på døren hos naboen med de tusinde kanalabonnementer.

Jeg glæder mig allerede til Danmark mod Rusland.

VH
KFK

Anders Hüttel

Det kan kun være en borgelig beslutning bag ved sådan en svinestreg.
Jeg har heller ikke set touren i årevis af samme grund.
Jeg hader kommercielle kanaler - mest fordi de reklamerer for noget jeg ikke har brug for. Den anden dag, hvor jeg besøgte nogle venner kørte tv-2 i bagrunden og jeg må indrømme at de 10 minutter, hvor jeg med et halvt øje fulgte med. Da kunne jeg høre og se at det var til at brække sig over. Bogerlig slam kanal, det er det er blevet.

Jeg kan godt forstå hvorfor Danmark er knækket over.

jens christian jacobsen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Frank Jonsson

Dansker jounalister snobber mere og mere nedad med deres omfavnelse af sport og fodbold frem for oplysning og dannelse omkring f.eks. mødet mellem Biden og Putin. Selv DR kan ikke holde sportnyheder til sportsiderne.
Virkelighedsflugten som sporten i medierne står for blev flået op i et åbent sår med Eriksens kortvarige død i Parken. Opmærksomheden dokumenterer hvor langt sport og fodbold i medierne er fra virkeligheden for mennesker. Det næste åndedræt kan være dit sidste.
Tænker hvor er de folkekirkepræster som kunne slå plat af Eriksens korte død i Parken?