Leder

Måske er det med Britney, at vi afskaffer popstjerneindustrien – en gang for alle

Popstjernen Britney Spears kalder sin 13 år lange umyndiggørelse for »et overgreb«. I en sjælden udtalelse anklager hun sin egen far, der bestyrer værgemålet, for økonomisk udnyttelse, tvangsarbejde og for at fratage hende retten til egen krop. Er det virkelig den idolindustri, vi ønsker?

Værgemål gives normalt til personer, der ikke kan tage vare på sig selv på grund af alderdom eller handicap. Spears har udgivet storsælgende albums, turneret verden rundt og været dommer i The X Factor, mens hun har været umyndiggjort.

Shutterstock/Ritzau Scanpix

Kultur
25. juni 2021

Den 39-årige amerikanske popstjerne Britney Spears, der er god for 60 millioner dollar, må ikke bestemme over sit eget liv. Sangerinden vidnede onsdag i retten i Los Angeles mod sin egen umyndiggørelse, der har varet i 13 år. I 23 følelsesladede minutter fortalte hun om ikke at have adgang til sin formue eller sit pas, om at blive tvangsmedicineret og om at blive nægtet lægeadgang for at få fjernet en kobberspiral, da en graviditet ikke er i værgemålets interesse.

Spears fortalte, at hun opfatter værgemålet, der størstedelen af årene har været bestyret af hendes far, som »et overgreb«.

»Jeg vil bare have mit liv tilbage«, sagde hun. 

Meget kan sige om mediernes overdrevne interesse for hollywoodstjerners problemer, og man kan hævde, at misbrug af værgemålslovgivning i USA ikke ligefrem er noget, alle og enhver kan relatere til. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Thomas Østergaard

"Er vi virkelig sikre på, at vi stadig synes, at popstjerneindustrien er en god idé"

Det forekommer mig at forfatteren af indlægget her gør sig en række antagelser om læseren, som gør brugen af ordet "vi" særdeles tvivlsom.

Eric Philipp, David Zennaro, Chris Skovgaard og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Nicolaj Ottsen

Er det det man skal forvente af informations ledere fremover, det begynder at virke som en trend, at enkelttilfælde bruges til at foreslå radikale forandringer. Har i helt som politikkerne droppet nuancer og argumentation, for blot med enkelttilfælde at negere det i ikke kan lide ?

Kapitalismens dynamikker vil notorisk reproducere dén fremmedgørelse, forråelse og forbrugerisme, som skaber grundlag for udbytningen af Britney Spears - og alle de andre i den lange stribe af eksistentielt hjemløse, følelsesmæssige landstrygere iført glimmer og glar.

Som Nicolaj Ottsen implicerer, kan Britney Spears deroute desværre ikke betragtes som et enkelttilfælde. Langtfra.

Henriette Bøhne

Det er vel ikke popstjerneindustriens skyld, at Britney Spears far med hjælp fra det amerikanske retssystem i årevis har udøvet magtmisbrug og undertrykkelse med - formentlig - det formål at berige sig selv og lukrere på datterens succes?
Det er rystende, at der åbentbart skal så lidt til retsligt at umyndiggøre et voksent menneske i USA.

Holger Nielsen, Bjørn Pedersen, Katrine Marie Christiani, Inge Lehmann, Lillian Larsen, Tommy Clausen, Jan August, Per Torbensen, Peter Mikkelsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Det er vel ikke popstjerneindustriens skyld, at Britney Spears far med hjælp fra det amerikanske retssystem i årevis har udøvet magtmisbrug og undertrykkelse med - formentlig - det formål at berige sig selv og lukrere på datterens succes?
Det er rystende, at der åbentbart skal så lidt til retsligt at umyndiggøre et voksent menneske i USA.

Nicolaj Ottsen

@Henriette Bøhne, i den strukturelle determinismes blik er det, så hvis man er medlem af den kirke, så er det popstjerneindustriens skyld - individet finde ikke og kan derfor ej heller holdes ansvarligt.

Henriette Bøhne, popstjerneindustrien er et kapitalistisk symptom - eller ekskrement, om man vil. Ligeså er den udbredte grådighed, som har spillet en betydelig rolle i Britney's fars hensynsløse ekspropriation af hendes potentialer m.m.

Eva Schwanenflügel

Det er ikke kun popstjerner, der bliver umyndiggjort i USA.

Også gamle mennesker fratages deres boliger og umyndiggøres for at røve deres beskedne værdier fra dem, det er faktisk en hel industri.

Mikael Fotopoulos

Det tvivler jeg på. Mennesket vil underholdes.

Pernille Rübner-Petersen

Popindustrien har aldrig været en god idé - at skribenten antager at "vi" synes det og måske nu skal skifte mening, er fordummende og en alt for nem konklusion, pointe, whatever. (Det er sådan Politiken skriver kulturartikler men nu også Information.. øv)

Popindustrien er af indlysende grunde en dårlig idé :
- ensidigt forbrug af musik, hvor meget lidt er egentlig godt
- en pengemaskine for de få udvalgte involverede
- en smagsmaskine som de få udvalgte involverede styrer
- skaber usunde idealer for især ungdommen - se mig, mig mig og atter mig - jeg er for lækker og du skal se op til mig (det er kernen i x-faktor)
- dyrker ekstrem grov seksualisering af kvinder
- dyrker giftig maskulinitet
- og ja - umyndiggørelse - sandsynligvis fordi "stjernerne" aldrig bliver voksne og bliver låst i infantil adfærd - ved egen og andres "hjælp". Britney er måske nu blevet voksen, men det betyder ikke, at umyndiggørelse måske faktisk var nødvendigt - for hendes egen og sine børns skyld. Men at man valgte faderen som værge er som sædvanligt amerikaner-fuldstændigt tåbeligt.

Tja - det er måske popindustriens største problem - at den forhindrer folk - udøvere og publikum - i at blive voksne.

Jørgen Mathiasen

Man tør dårligt nok nævne Poul Henningsen, men måske skulle man gøre det alligevel for Bodil Skovgaard Nielsen har aldrig hørt om ham, selvom der findes en tråd mellem Information og PH.

Siden hvornår var "popindustrien en god ide"? Bruger Skovgaard Nielsen majestætisk flertal? Det"vi", hun anvender, omfatter hende selv, men hvem omfatter det ellers?

Et af mine problemer med popindustrien er, at det meste, Britney inklusive, er utåleligt at høre på, men der er talrige andre problemer, og nogle af dem har gennem årene endog været debatteret i danske tekster om musik. Det var også dengang Information citerede Ernst Bloch i lederartikler for at mene, at folk gerne vil bedrages, men ikke kede sig, og Hans-Jørgen Nielsen skrev "Fodboldenglen", når han ikke skrev om musik i Politisk Revy.
Der er gået meget tabt i mellemtiden.

Søren Kristensen

Er det med Britney, at vi afskaffer popstjerneindustrien – en gang for alle? Svaret er nej, tvært imod. Popstjerneindustrien forfalder først den dag ingen interesserer sig for den - eller at den bliver forbudt og det har lange udsigter. Meget lange. Heldigvis. Men vist er det synd for Britney og alle de andre, som ikke har baglandet (ikke det bagland) i orden.

Var hun ikke selvmordstruet inden samfundet greb ind og redede hende? Slagsmål med forografer, nægtede at udlevere børn til deres far osv osv. Psykiske lidelser forsvinder ikke bare fordi man ikke kan lide umyndiggørelsen. Faderen er ikke synderen her og var han ikke værge ville en anden være det. Han er i øvrigt ikke værge for hendes personlige liv, men kun over hendes ejendom.

David Wedege

Når du siger "afskaffe", hvad er det så, du forestiller dig?

Det lyder lidt som at afskaffe politik, fordi det politiske spil er beskidt.

Henriette Bøhne

I USA er fængselsvæsen, psykiatriske institutioner og nu formentlig også - som Eva Schwanenflügel påpeger - værgemål privatiserede ndustrier, som retsvæsenet skal skaffe klienter til og som der kan skabes profit på.

Her i DK har vi trods alt og heldigvis! udviklet os fra de tider, hvor kvinder især blev skibet afsted i kloster, for at maksimere arv efter forældre til deres brødre og hvor genstridige hustruer blev spærret inde på psykiatriske institutioner i store dele af deres levetid, hvis deres mænd havde udviklet begær til anden side eller blot slet og ret var træt af kampen - eller hun havde fået den gode idé at forlade ham.

Der er således ikke noget særlig nyt under solen i, at emotioner såsom grådighed og begær, kan få mennesker til at gøre frygtelige ting ved hinanden.

I DK bliver langt færre, som opfylder kriterierne for umyndiggørelse/værgemål, rent faktisk bragt under de foranstaltninger.
I psykiatrien vil vi langt hellere lave behandlingsalliancer med patienter, end bruge tvang og vi tror fuldt og fast på, at mennesker, selv med sindssygdom, i langt de fleste tilfælde kan udvikle sig og forbedre deres levevilkår.
I nogle tilfælde kan det så ikke lade sig gøre og der kan man blive nødt til at bruge tvang/værgemål. Men der må aldrig være et økonomisk incitament, hverken fra systemet eller nærtstående til at gøre dette

Inge Lehmann, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Der har altid været grådige snyltere i den branche, men det skiftede spor, da kapitalen opdagede hvor mange penge den kunne tjene på en dobbelt live-lp. Frampton Comes Alive bragte helt nye aktører ind i branchen. Og der er de stadig.
Denne retssag kommer ikke til at ændre ret meget, hvis noget. Det er en naiv tanke med tanke på de kræfter, der profiterer stort på det og mener sig i sin gode ret til at udnytte og slavegøre.
Men vi kan måske gøre noget ved det her i DK, for også her udnyttes typisk unge kvinder til pseudokarrierer med autotune, photoshop og styling. Og sex.

Bjarne Toft Sørensen

En kommentar til:

"Er vi virkelig sikre på, at vi stadig synes, at popstjerneindustrien er en god idé?

I Den danske Ordbog defineres en avisleder på følgende måde:

"artikel der udtrykker en avis' officielle holdning til et aktuelt spørgsmål - findes på en fast plads i avisen og er ofte skrevet anonymt"

To spørgsmål: Har det nogensinde været Informations officielle holdning, at popstjerneindustrien er en god idé? Har det nogensinde været Informations opfattelse, at det var en udbredt holdning blandt dets læsere, at popstjerneindustrien er den god idé?

Et par spørgsmål til: Hvad er egentlig Informations grundlæggende ideologiske holdning i forbindelse med kunst - og kulturindustri? Har man på dagbladet overhovedet været i tvivl om, at kunst og kultur er områder, som det er en dårlig idé at lade være underlagt et kapitalistisk marked, hvor det bliver gjort til industri?

Et par forslag til, hvor en sådan leder typisk ville høre hjemme: Femina og Alt for Damerne.

Måske er Information ude på at opdyrke nogle helt nye læser - segmenter? Men hvad så med de gamle?

Inge Lehmann, Jens Christensen, Maj-Britt Kent Hansen og Henrik Plaschke anbefalede denne kommentar

Det her minder om de her Netflix dukumentar-krimier, hvor vi først for at vide om Britney kan klare sig selv i næste sæson, og først i sæsonen efter finder vi ud af om faderen er ond eller ej.

Lige nu skal vi bare forarges.

Der er ikke nogen som slår Milli Vanilli.

Louise Hansen

Havde Britney Spears haft et mindstemål af vilje til at undslippe, kunne hun have gjort det i går eller i dag.

Sagen er, at hun ikke har det. Hun er som de kontanthjælpsmodtagere, der har det helt fint med deres hjælp. Hun er et menneske, der er blevet umyndiggjort af det samfund, hun lever i, fordi det tjente hendes bedste.

Og hvis man - som Informations kerneskare gør det - ser den enkelte borgers umyndiggørelse som noget positivt, fordi individet alligevel er del af noget større, så må man også nødvendigvis bifalde, at man fratager Britney Spears retten til egen selvbestemmelse i en højere sags tjeneste.

Anders Thornvig Sørensen

Jeg kunne godt nævne en amerikansk popstjerne, hvis dét ord ellers kan bruges, som virkelig har gjort alt hvad der stod i hans magt for at blive underlagt formynderskab, men endnu ikke er blevet det.

Peter Høivang

@ Louise Hansen

Hvad ved du om Britney Spears vilje og hvordan er du kommet til den viden?

Hvilke muligheder har Britney haft for at ende det her vidtstrækte værgemål, hvor værgen bestemmer hvem hun må tale med og over medicinske indgreb?

Eller er du ligesom en stor skare af mennesker der i større og mindre grad misbruger et virkeligt menneskes tragedie til egen vinding?

Her for at pointere din mening.