Leder

Danmark burde have knælet side om side med England

I EM-kampen mod England klappede danske spillere i stedet for at knæle for at markere deres støtte til kampen mod racisme. Men hvad er et fællesskab, der ikke kan adressere sine mest basale problemer?
Det danske landshold burde ikke være så bange for at vise modstand mod racisme. Her klapper Andreas Christensen og Pierre-Emile Højbjerg af en knælende engelsk landsholdsspiller.

Det danske landshold burde ikke være så bange for at vise modstand mod racisme. Her klapper Andreas Christensen og Pierre-Emile Højbjerg af en knælende engelsk landsholdsspiller.

Paul Ellis

Kultur
15. juli 2021

Da det engelske landshold i sekunderne inden kampstart til EM-semifinalen knælede for at markere deres støtte til kampen mod racisme og diskrimination, blev det danske landshold stående. I stedet for at knæle i solidaritet kunne de danske spillere i stedet ses klappe.

I september sidste år mødte de to hold også hinanden. Der var billedet et andet. Her knælede de to hold sammen med den karakteristiske gestus, som første gang blev brugt af NFL-spilleren Colin Kaepernick i 2016, og som blev udbredt i europæisk fodbold efter drabet på George Floyd i foråret 2020. Allerede i dagene op til kampen i september skabte landsholdets stillingtagen splid. Mens spillerne, Kasper Hjulmand og DBU stod sammen om sagen, kaldte Morten Messerschmidt det for »latterligt«, mens idrætsprofessor Hans Bonde kaldte det en »forvridning af demokratiet«.
Da landsholdet op til slutrunden stoppede med at knæle, var begrundelsen, at de kun knælede på modstandernes opfordring, som da de engelske spillere i september opfordrede det danske hold. 

Det engelske landsholds knælen har vel at mærke også skabt stor diskussion. En gruppering af engelske fans har under slutrunden og i forårets kampe buhet af deres hold, når de har knælet, mens den britiske indenrigsminister Priti Patel har kritiseret holdet og kaldt gestussen for tom symbolpolitik.

»Vi støtter jeres kamp, men kan ikke tage del i den«

Timerne efter EM-semifinalen viste, at kampen mod racisme i fodbold langtfra er færdigkæmpet. Da Jadon Sancho, Marcus Rashford og Bukayo Saka brændte deres straffespark, var reaktionen en strøm af racistisk motiverede beskeder og trusler.

Den splittelse har det danske landshold valgt at styre udenom.

Det danske hold er allesteds blevet hyldet for det sammenhold og den nationalfølelse, de har vakt i befolkningen. Folk har været iført rødt og hvidt på tværs af politiske skel og forskellig baggrund. Man kan kun gisne om, om opbakningen og fællesskabsfølelsen havde været den samme, hvis landsholdet havde knælet.

Men måske burde man ikke være så bange for at markere modstanden mod racisme. Som Kasper Hjulmand tidligere har udtalt her i avisen, så burde dette slet ikke være en skelnen. »Jeg vil gerne slå en streg mellem politik og menneskerettigheder, mellem politik og mere basale ting. Er det politik at sige, at vi alle sammen er født lige og frie, som der står i Menneskerettighedskonventionens artikel 1 [...] Det er meget mere grundlæggende end politik.«

I EM-kampen mod England og under resten af slutrunden har denne solidariske tilgang været udskiftet med medfølende klap. Klap, der synes at sige: »Vi støtter jeres kamp, men kan ikke tage del i den.«

Derfor burde danskerne også have knælet, for hvad er et fællesskab, der ikke kan adressere sine mest basale problemer? Om ikke for englænderne, så for de 31 procent af danske breddefodboldspillere med anden etnisk baggrund end dansk, der har oplevet racisme og diskrimination på banen.

Serie

Information tager til EM i fodbold

I fire uger kæmper 24 nationer om at være Europas bedste i verdens største sportsgren. EM-dramaet folder sig ud i 11 europæiske værtsbyer, inklusive København. Information stiller i stærkeste opstilling med Bo Walther Kampmann, Cathrine Lundager og Martin Østergaard-Nieslen og leverer den intellektuelle dækning af EM i fodbold med analyser, portrætter, baggrunde og anekdoter.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det engelske landshold knælede rigtignok for at markere deres støtte til kampen mod racisme....i fodboldsporten. Og de knæler ligefør kampen fløjtes igang.

Sådan som de opførte sig efter italienernes sejr burde det engelske landshold knæle under selve nationalsangen. For det er hele det engelske samfund den er gal med.

jens peter hansen

EM er overstået skulle man tro. Men nej. Kunne vi ikke lægge fodbolden bag os og give os lidt fred.

Tak for at Danmark ikke knælede!

Søren Kristensen, Jacob Nielsen, Georg Kallehauge og Peter Hottenroth anbefalede denne kommentar
erik pedersen

First they came for the Communists, and I didn’t speak up because I wasn’t a communist
Then they came for the Jews, and I didn’t speak up because I wasn’t a Jew
Then they came for the trade unionist, and I didn’t speak up because I wasn’t a trade unionist
Then they came for the Catholic’s, and I didn’t speak up because I was a Protestant
Then they came for me, and by that time, there was no one left to speak up

Mvh Hanne Pedersen

Eva Schwanenflügel og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Kasper Pedersen

Støtter sagen, men har ikke megen sympati for BLM organisationen, specielt den danske del.
Omvendt racisme og apartheid i 2021? Nej tak.

erik pedersen

Hr Hottenroth jeg tillader mig at låne citatet idet jeg er overbevist om at Martin Niemöller ville ønske at budskabet deles hvor og hvornår det er relevant- hvilket det desværre stadig er

Mvh Hanne Pedersen

Eva Schwanenflügel, Christian Mondrup og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Erik Humblebug

Hvis de danske spillere skal knæle før en kamp, skal det være noget som de skal være enige om før kampen.

Jeg blev et år opfordret til at deltage i priden i København og var også indstillet på at deltage, indtil jeg så, at de mennesker, der havde inviteret mig så priden som en hævn over kristendommen.

Derfor følte jeg, at jeg lige pludseligt skulle være gidsel i en kamp, som jeg ikke er en del af.

Derfor valgte jeg at blive hjemme.

Kasper Hjulmand har udtalt sig på fodboldens vegne i forbindelse med kampen mellem Tyskland og Ungarn. Det kan han gøre uden at intimidere spillerne.

Jeg synes, det er en fin gestus, at to danske spillere klapper af englændernes markering.

Så har de nemlig vist respekt både for sagen og for de andre danske spillere.

Derfor var det rigtigt, at det danske landshold ikke knælede før kampen mellem England og Danmark

Bjørn Pedersen

Hvis man ønsker performativ antiracisme, bør man gå i teater eller på museum. Antiracisme har ikke en skid med at knæle at gøre. Det er idiotisk associations-tænkning, hvor fordi en for verden nyligt ukendt amerikansk atlet knælede som protest, at "man" åbenbart udfører "Antiracisme-ritualet" ved at kopiere det der trender blandt de kendte amerikanere....

Drop det. VÆR/TÆNK antiracistisk. Drop performativiteten.

Marianne Jespersen, Hanne Utoft og Smike Käszner anbefalede denne kommentar

Selvom det i praksis er svært, synes jeg, at vi bør forsøge at adskille sport og politik. Også selvom det (som ved fx. antiracisme) er sympatiske markeringer, for det åbner en glidebane.

Svend Jespersen

Jeg forstår på den ene side ikke helt hurlumhejet omkring dette emne. Og på den anden side forstår jeg det fuldt ud. Reelt er der ikke nogen forskel mellem ”taking the knee” og nogle politikeres protester mod den traditionelle gudstjeneste ved åbningen af Folketinget eller deres protester mod Pia Kjærsgaards ophængning af Dannebrog bag Folketingets formandsstol.

I bund og grund drejer det sig blot om en symbolsk afstandtagen fra symboler, man ikke kan lide. I nogle tilfælde kan modstanden have noget at gøre med modstand mod initiativtagerne til en bestemt gerning, i andre modstand mod en bestemt persons eller gruppes påståede, fjendtlige overtagelse af et symbol.

Der er forskel på støtte til ordene ”black lives matter” og organisationen ”Black Lives Matter”.

Anders Hüttel

Min tanke i øjeblikket: Typisk dansk at stå op som tåber, for mere racisme!

"Derfor burde danskerne også have knælet, for hvad er et fællesskab, der ikke kan adressere sine mest basale problemer?"

En klædelig illustration af vore nærmest patologiske, offentlige samtaler; racisme er ikke et basalt problem i Danmark, racisme er et symptom på basale problemer af strukturel art (konkurrencedemokratiet, en systemisk vækstmaksime, koncentration af den politiske magt hos få, subsidiært i et casinopræget finansmarked m.m.) - og symbolpolitiske handlinger rykker sjældent ved de problematiske strukturer; snarere har de tendens til at kompensere for fastholdelsen af samme. Vi er i dén grad fanget i et sygt ekkokammer, hvor symbolske diskussioner dominerer.

erik pedersen

Jens Peter Hansen jeg er ikke sikker på at jeg forstår din kommentar; men hvis jeg gør; så nej, jeg synes det lyder fint på engelsk fordi det er sådan jeg har kendt teksten i snart fyrre år.
Hvis du synes den er mere klangfuld på dansk; så læs den og tænk over den - på dansk. Det er underordnet hvilket sprog; meningen er den samme-

Mvh Hanne Pedersen

Helle Degnbol

Kan ikke følge denne informationske leder.

Vi er imod racisme, men hvad gør vi?
Skal vi knæle eller klappe?
Begge dele okay for mig.
Det ser fint ud som på billedet: en engelsk spiller knæler, to danske spillere klapper.

Men det er ikke okay for Information.

Der er en gedigen stigning i artikelen/lederen:

. Danmark burde have knælet
. I EM-kampen mod England klappede danske spillere i stedet for at knæle
. I stedet for at knæle i solidaritet kunne de danske spillere i stedet ses klappe.
. det danske landshold [har] valgt at styre udenom.
. Det danske landshold burde ikke være så bange (sic) for at vise modstand mod racisme.
. I EM-kampen mod England og under resten af slutrunden har [den] solidariske tilgang været udskiftet med medfølende klap. Klap, der synes at sige: »Vi støtter jeres kamp, men kan ikke tage del i den.«

Det ender på de høje nagler:
Danskerne [burde] også have knælet, for hvad er et fællesskab, der ikke kan adressere sine mest basale problemer?

Det er godt nok et stort spørgsmål.

Modspørgsmål til Information. Hvordan har avisen det med antiracismen?
Knæler I eller klapper I?

Jeg spørger:
Er fodboldspillere mere forpligtede til at demonstrere mod tidens store uretfærdigheder end journalister eller for så vidt violinspillere?

Jeg har tillid til landsholdsspillerne, glæder mig til de næste fodboldkampe.

Og Information? Jeg abonnerer på avisen, det er min form for tillid.
Jeg takker for jeres deltagelse i vigtige kampe.
Måske I somme tider er bange. Men jeg beskylder jer ikke for at være bange.
Og jeg beder jer ikke om at hverken knæle eller klappe.

jens peter hansen, Bjørn Pedersen og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Historien bag denne knælen er så vidt jeg forstår at den amerikanske atlet ville vise sin protest mod racismen, men den gamle hævede black panther hilsen: knytnæven måtte det endelig ikke være. Forslaget om at knæle kunne accepteres fordi det var uaggressivt og ydmygt.
Personligt bryder jeg mig ikke om dette symbolske knæleri. - Jeg synes det er en meget amerikansk tilgang , præget af en blanding af føleri og religiøs ydmyghed. At protestere mod racisme i sport kan sikkert gøres med andre handlinger og signaler, men man bliver jo fanget i et dilemma, hvis man ikke følger trop mht. at følge de førstes ideer . Landsholdets klappen var ikke så dum en ide, at vise sin holdning og sympati for protestens indhold uden den lidt irriterende " onkel tom-agtige "- attitude.

Freddie Vindberg

Bjørn Pedersen,

"Hvis man ønsker performativ antiracisme, bør man gå i teater eller på museum."

Ja, og man kan også tage på et fodboldstadion.

Søren Kristensen

Det er en fin og måske også snart tvivlsom ambition at holde sporten fri for politik, men godt at se Danmark holde stand. Fremadrettet gælder det bare om at være konsekvent, for der skal ikke mere til end et enkelt knæfald til for at ødelægge det hele. Betyder det så at fx. landsholdet er racister og alt mulig andet? Tåbeligt spørgsmål, ikke sandt.

Først og fremmest mener jeg, at det er utopisk at skelne sport fra politik. Dem der vil misbruge sporten til egen politisk vinding, gør det ligegyldig hvad. Det er kun de hellige naive fjolser, der lader sig udnytte i en politisk agenda, der ikke mener, at sport og politik må blandes sammen.

Derudover er det jo - desværre- sådan at store dele af sportspublikum (UK, USA m.fl?) ikke ser andre nyheder end dem sporten bidrager med, og at sportsfolk derfor har en enorm vigtig rolle som forbilleder og opbygning af generel dannelse. Det er det ansvar/den pligt/byrde spillerne har taget på sig.

At de danske spillere klapper af den ceremoni som de engelske spillere har mod racisme, virker meget respektfuld og opbakkende. Også til sagen. Som det også viser sig, at der er et stort behov for at kæmpe imod.

Anders Hüttel

Nej Søren Kristensen men de støtter ikke kampen mod racisme.
At undlade at handle er bestemt også et signal. De så tåbelige ud, der på banen.