Leder

Kvinderne har ikke tabt til Cosby

Bill Cosbys fængsling var en symbolsk sejr for #MeToo-bevægelsen. Derfor kan det føles som et kæmpe symbolsk nederlag, at han onsdag valsede ud af fængslet. Men kvinderne, der fik ham bag tremmer, står stadig som rollemodeller, som man troede på
Bill Cosby blev onsdag løsladt efter to års afsoning.

Bill Cosby blev onsdag løsladt efter to års afsoning.

Mark Makela

Kultur
2. juli 2021

Året før anklagerne mod Harvey Weinstein satte skub i en ny, vidnesbyrdbaseret kamp imod seksuelle krænkelser, påbegyndte en for #MeToo-bevægelsen enormt symbolladet retssag: Amerikansk sitcoms luneste sweater, den hyggelige tv-konge Bill Cosby, blev anklaget for at have bedøvet og voldtaget omtrent 60 modeller, skuespillerinder, assistenter m.m.

Sagerne førte tilbage til 1960’erne, og mens kvinderne stod offentligt frem, faldt kun én kvindes sag, Andrea Constand, ikke ind under forældelsesfristen. Ved første retssag i 2017 kunne nævningene ikke nå til enighed, og sagen blev kendt ugyldig. I 2018 blev Cosby i en ny retssag dømt skyldig for overgreb mod Constand i 2004 og idømt tre til ti års fængsel.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Nike Forsander Lorentsen

Patriarkale normer beskytter alltid sine egne. Det kan man så konstatere igen.

Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Jeg er modstander af det princip, at retslige løfter til en anklaget kan man bryde efter behag, når blot anklagerne er alvorlige nok. Historien er rig på eksempler på, hvad det princip kan føre til, hele vejen fra Jan Hus, der blev lovet frit lejde og alligevel brændt som kætter, og til Stalins skueprocesser.

Jeg opfatter ikke basal retssikkerhed som en patriarkalsk norm, men som en universel menneskeret. Hvis en anklager springer over hvor gærdet er lavest, og der senere dømmes fejlproces, er det anklageren som må forklare sig.

Søren Fosberg, Torben Arendal, Jørn Christensen, Gert Romme og Jes Balle Hansen anbefalede denne kommentar
Louise Hansen

Jeg vil glæde mig til at se Cosby på de store scener igen. Han må have så meget materiale til sit stand up, nu det viser sig, at han er blevet uretmæssigt dømt.

Det er SÅ ærgerligt, at han nok ikke har energien længere til for alvor at lave sjov. Man kan vel bare håbe, at han får et par år i fred, og derefter brænder ved passende temperatur i Helvede.

Dorte Sørensen

Men er der ikke et problem, at hvis "man" har penge nok og kan hyre nogle dygtige advokater så kan der findes fejl og sagen bliver dømt ugyldigt.
BC er jo ikke blevet frikendt , sagen er afvist med procedurer fejl.

John Andersen, Eva Schwanenflügel og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Dorte Sørensen 02. juli, 2021 - 16:06

Problemet er procedurefejlene. Især dem der begås forsætligt, fordi man regner med at slippe afsted med det. Den gik så ikke denne gang, fordi fyren havde råd til at hyre en dygtig advokat.

Gad vide, hvad den samme anklager eller ligesindede kolleger måske har brugt af tilsvarende tricks mod andre anklagede, som var mindre godt ved muffen og ikke kunne forsvare sig effektivt imod det.

Søren Fosberg

Som altid gør penge en forskel. Ellers ville det jo ikke være interessant at skrabe dem sammen.