Leder

Kvinderne har ikke tabt til Cosby

Bill Cosbys fængsling var en symbolsk sejr for #MeToo-bevægelsen. Derfor kan det føles som et kæmpe symbolsk nederlag, at han onsdag valsede ud af fængslet. Men kvinderne, der fik ham bag tremmer, står stadig som rollemodeller, som man troede på
Bill Cosby blev onsdag løsladt efter to års afsoning.

Bill Cosby blev onsdag løsladt efter to års afsoning.

Mark Makela

Kultur
2. juli 2021

Året før anklagerne mod Harvey Weinstein satte skub i en ny, vidnesbyrdbaseret kamp imod seksuelle krænkelser, påbegyndte en for #MeToo-bevægelsen enormt symbolladet retssag: Amerikansk sitcoms luneste sweater, den hyggelige tv-konge Bill Cosby, blev anklaget for at have bedøvet og voldtaget omtrent 60 modeller, skuespillerinder, assistenter m.m.

Sagerne førte tilbage til 1960’erne, og mens kvinderne stod offentligt frem, faldt kun én kvindes sag, Andrea Constand, ikke ind under forældelsesfristen. Ved første retssag i 2017 kunne nævningene ikke nå til enighed, og sagen blev kendt ugyldig. I 2018 blev Cosby i en ny retssag dømt skyldig for overgreb mod Constand i 2004 og idømt tre til ti års fængsel.

En sag, der ikke kunne vindes før #MeToo, blev altså vundet, efter bevægelsen havde sat sit aftryk på samfundet. Det føltes som et tegn i tiden, at kvinderne med forældede sager kunne bruge deres vidnesbyrd til at bakke Constands historie op og ad den vej sende deres angivelige overgrebsmand bag tremmer. Man må også antage, at nævningene efter #MeToo tillagde disse vidnesbyrd større betydning, end de tidligere ville have gjort. »Den, der ler sidst, makker …« sagde en af kvinderne efter dommen.

Ynkeligt V-tegn

Bill Cosbys fængsling var altså en symbolsk kæmpesejr for #MeToo-bevægelsen. Derfor kan det føles som et lige så stærkt symbolsk nederlag, at den nu 83-årige Cosby efter to års afsoning onsdag kunne valse ud af fængslet med et V-tegn løftet mod himlen og hævde sin uskyld. Den uskyld tror de færreste på, men hans ret til løsladelse virker inden for det gældende amerikanske retssystem juridisk set svær at anfægte.

Anklageren under de tidligere retssager begik nemlig en fejl ved at fremlægge et belastende vidneudsagn fra Cosby fra 2015, som Cosby var blevet lovet af en tidligere anklager ikke ville blive brugt i en retssag. Altså har han været uretmæssigt fængslet.

Hvad bliver så moralen i Cosby-sagen? At ultravelhavende oftere end alle andre kan købe sig advokathjælp til frifindelse. Men forhåbentligt ikke, som nogen frygter, at kvinder derfor fremadrettet vil miste modet til at stå frem.

Som en af kvinderne, Patricia Steuer, sagde til The New York Times: »Det er en trøst, at jeg er overbevist om, at vi gjorde det eneste, vi kunne gøre – at træde frem og fortælle sandheden.« Og det gjorde de. De trådte frem. Retten og offentligheden troede på dem. Det ophæver ikke andre retsprincipper, men deres vidnesbyrd var stadig med til at afsløre en mand, der ikke har kunnet holde dem nede siden 2017. Hans V-tegn er og bliver i offentlighedens øjne en dybt ynkelig, ikke en sejrende, mands gestus.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nike Forsander Lorentsen

Patriarkale normer beskytter alltid sine egne. Det kan man så konstatere igen.

Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Jeg er modstander af det princip, at retslige løfter til en anklaget kan man bryde efter behag, når blot anklagerne er alvorlige nok. Historien er rig på eksempler på, hvad det princip kan føre til, hele vejen fra Jan Hus, der blev lovet frit lejde og alligevel brændt som kætter, og til Stalins skueprocesser.

Jeg opfatter ikke basal retssikkerhed som en patriarkalsk norm, men som en universel menneskeret. Hvis en anklager springer over hvor gærdet er lavest, og der senere dømmes fejlproces, er det anklageren som må forklare sig.

Søren Fosberg, Torben Arendal, Jørn Christensen og Jes Balle Hansen anbefalede denne kommentar
Louise Hansen

Jeg vil glæde mig til at se Cosby på de store scener igen. Han må have så meget materiale til sit stand up, nu det viser sig, at han er blevet uretmæssigt dømt.

Det er SÅ ærgerligt, at han nok ikke har energien længere til for alvor at lave sjov. Man kan vel bare håbe, at han får et par år i fred, og derefter brænder ved passende temperatur i Helvede.

Dorte Sørensen

Men er der ikke et problem, at hvis "man" har penge nok og kan hyre nogle dygtige advokater så kan der findes fejl og sagen bliver dømt ugyldigt.
BC er jo ikke blevet frikendt , sagen er afvist med procedurer fejl.

John Andersen, Eva Schwanenflügel og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Dorte Sørensen 02. juli, 2021 - 16:06

Problemet er procedurefejlene. Især dem der begås forsætligt, fordi man regner med at slippe afsted med det. Den gik så ikke denne gang, fordi fyren havde råd til at hyre en dygtig advokat.

Gad vide, hvad den samme anklager eller ligesindede kolleger måske har brugt af tilsvarende tricks mod andre anklagede, som var mindre godt ved muffen og ikke kunne forsvare sig effektivt imod det.

Søren Fosberg

Som altid gør penge en forskel. Ellers ville det jo ikke være interessant at skrabe dem sammen.