Leder

Nedlukningen viste os, at den klassiske koncertoplevelse er langt vigtigere, end vi troede

Musikken lever stærkest i rummet, hvor tonerne opstår og bevæger sig gennem luften direkte til lytteren. Derfor har vi under pandemien måttet leve med et dybt savn
Under pandemiens nedlukninger blev noget selvfølgeligt og livsnødvendigt knægtet hos mange af os. At opleve musikken på stedet, i nuet og i fuld koncentration sammen med andre. Flere vigtige aktører er bukket midlertidigt under for krisen, heriblandt Mogens Dahl Koncertsal på Islands Brygge, som har været blandt de seneste årtiers vigtigste fora for højprofileret kammermusik.

Under pandemiens nedlukninger blev noget selvfølgeligt og livsnødvendigt knægtet hos mange af os. At opleve musikken på stedet, i nuet og i fuld koncentration sammen med andre. Flere vigtige aktører er bukket midlertidigt under for krisen, heriblandt Mogens Dahl Koncertsal på Islands Brygge, som har været blandt de seneste årtiers vigtigste fora for højprofileret kammermusik.

Ditte Valente

Kultur
31. juli 2021

»Musik er liv, som dette uudslukkeligt,« står der i forordet til Carl Nielsens 4. Symfoni fra 1916. Og på et senere tidspunkt uddybede han udsagnet med blandt andet disse sætninger: »Så snart blot en eneste tone klinger i luften eller gennem rummet, er det følgen af liv og bevægelse. Derfor er musikken … det mest umiddelbare udtryk for livsvilje.«

I et tilbageblik på hvilke virkninger pandemiens nedlukninger har haft på det klassiske musikliv, kan man i forlængelse af Nielsens tanker hævde, at noget selvfølgeligt og livsnødvendigt blev knægtet hos mange af os. At opleve musikken på stedet, i nuet og i fuld koncentration sammen med hundredvis af andre – live, som det hedder – var ikke mere muligt.

Berøvelsen har været en alvorlig indskrænkning af det åndelige fællesskab, der holder sig levende i koncertsale, operahuse og spillesteder over hele landet. Og vi har erfaret, at denne form for samhørighed er langt vigtigere for vores mentale sundhed, end vi måske havde forestillet os.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her