Leder

Vi skal ikke altid tage særhensyn til kirken

»Usynlighed« som minister og uforholdsmæssige restriktioner er nogle af de kritikpunkter fra kirkens folk, der rammer kultur- og kirkeminister Joy Mogensen. Det første er øjensynligt sandt og kritisabelt, mens det andet giver kirken en særstatus, som den – ikke altid – er berettiget til
Det er forkert at hæve kirken som kulturinstitution til noget, man – over andre kulturelle tilbud, der har bredere folkelig appel, og til alle former for arrangementer – skal tage ekstraordinært hensyn til, når krisen raser.

Det er forkert at hæve kirken som kulturinstitution til noget, man – over andre kulturelle tilbud, der har bredere folkelig appel, og til alle former for arrangementer – skal tage ekstraordinært hensyn til, når krisen raser.

Claus Bech/Ritzau Scanpix

Kultur
7. august 2021

Kultur- og kirkeminister Joy Mogensen (S) beskyldes i Jyllands-Posten tirsdag af centrale skikkelser omkring den danske folkekirke, heriblandt en teologiprofessor, Ribes biskop og Landsforeningen af Menighedsråd, for at være »usynlig« som minister på området og mangle visioner for kirken. Derudover har hun ikke forsvaret kirken tilstrækkeligt under coronakrisen, lyder kritikken også.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lisbeth Larsen

hvad snakker du om, der er strengere restriktioner i kirken.

Jan Henrik Wegener

Er det ikke snarere sporten og den "hellige bold" der har fået positiv særbehandling?

Henriette Bøhne, Inger Pedersen, Susanne Kaspersen, Vibeke Olsen, Thomas Tanghus, Jens Erik Starup, Herdis Weins, Carsten Munk, Ete Forchhammer , Marianne Stockmarr og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

I omtalen af situationen omkring den panikagtige de facto aflysning af julegudstjenesterne ville det ha’ klædt lederskribenten at løfte blikket og dels at ha’ fået øje på de mange kirker hvor man faktisk havde planlagt julefejringen i fin overensstemmelse med de da gældende restriktioner, sine steder endda overimplementeret dem. Dels at ha’ sammenlignet med julehandelen i supermarkeder, og da at ha’ undret sig over så smittefrit det åbenbart var blevet vurderet af regeringen at købe ind i mylderet i et supermarked, hvor det først ved køen til kassen kunne ses at her var noget ikke helt normalt på færde.
Denne uoverensstemmelse burde kirkeministeren have modarbejdet aktivt og synligt.
Jeg har ikke glemt at der også var ansatte ved kirkerne der havde opfordret til aflysninger, et ønske der nok især kom fra kirker hvor man var mindre parate til at omstille sig efter forholdene. At kirker forholder sig forskelligt til det at være kirke, kan vel ikke undre, men det fratager ikke kirkeministeren ansvaret for alle kirker og agere så alle kirker der ville, kunne ha’ være her.

Så længe ingen religiøse samfund, grupper eller enkeltpersoner foretager noget strafbart, syntes jeg, man skal lade dem være helt i fred.

- Men det må være indlysende, at alt selvfølgelig skal foregå for deres egne penge, for religiøsitet og anden dyrkelse af overtro kan altså ikke være en samfundsopgave.

Og disse simple administrative opgaver, den ene religiøse gruppe, nemlig Folkekirken, foretager for samfundet, kan meget let og helt enkelt integreres i kommunernes administration, der i forvejen har hele apparatet til disse formål.

Måske kan dette også være en helt ny og lukrativ start på svindel, bedrag og anden humbug for Morten Messerschmidt og resten af det ny-kristne pseudo-politiske sammenrend.

Jeg fatter ikke, at kirkens folk ikke jubler og knæler for deres gud, fordi han har ladet
Danmark slippe så let igennem Corona epidemien. Måske er Guds Hus troen i hele samfundet og ikke tilfældige mursten og betonhuler skabt af mennesker. Den gode Gud har da tilsyneladende set nådigt til de lukkede kirker, og velsignet befolkningen med en let Corona krise. Mange steder i udlandet, har Gud straffet kirkegængerne hårdt.
Men alt det her epidemi og død har måske slet ikke noget med den treenige Gud og religionen at beskaffe?

Else Marie Arevad

Peter Knap, ja Grundtvig skriver, "Vi er Guds hus og kirke nu,
bygget af levende stene".
Men når vi nu er sluppet nådigt gennem corona-krisen, bør vi donere penge og vacciner til lande, som ikke er så heldige som vi.

Folkekirken har desværre særlige vilkår... til at mentalvoldtage de usikre teenagere og pre teenagere. Den lokale præst i Grejsdalen holder sig ikke fo god til at gå ind i den lokale folkeskole i en ordinær skoletime og missionere. Hun går også bag ryggen på de ansvarlige forældre og påvirker den usikre unge. Og vi ved jo teenagere ikke tør mene noget selv der kunne stikke af.
Den lamme undskyldning "jamen jeg havde ikke navn og adresse på forældrene" ...hun har ikke mulighed for at skaffe navnet på forældrene til de børn hun indoktrineret?!?! Hvem er det der styrer folkeregistret i Danmark? ...præsterne!
Samme præst har i mail skrevet hun ikke vil have eksempelvis islamister skal gå ind i hendes børns klasse og fortælle om deres tro. Men hun vil gerne benytte sig af den forrettighed kirken har til at gå ind i folkeskoler. Tankevækkende... sammenholdt med at mange danske præster ikke godkender kvindelige præster... kalder andre trosretninger for sekter mens de rask væk bedriver husrensninger selv.