Leder

Man bør ikke afkræve fakta af en film som ’Pagten’, men unøjagtigheder kan bruges til mere

Bille August og Christian Torpe er ikke forpligtet på fakta i deres film om Blixen og Bjørnvig. Tværtimod viser senere års bedste historiske film, at der er værdi i at tilbyde en helt anden fortolkning af det faktiske. Men den mulighed griber de ikke
Fiktion kan være med til at reaktualisere faktiske begivenheder, sætte dem i en ny kontekst og anspore nye fortolkninger, men Bille August og Christian Torpes ’Pagten’ bekræfter blot kunstnermyten om Karen Blixen som en sær kosmopolit.

Fiktion kan være med til at reaktualisere faktiske begivenheder, sætte dem i en ny kontekst og anspore nye fortolkninger, men Bille August og Christian Torpes ’Pagten’ bekræfter blot kunstnermyten om Karen Blixen som en sær kosmopolit.

Rolf Konow

Kultur
21. august 2021

Journalisterne Bo Bjørnvig og Olav Hergel er generøse i deres vurdering af instruktør Bille August og manuskriptforfatter Christian Torpes nye film Pagten om Karen Blixen og Thorkild Bjørnvigs tætte relation. De er sønner af henholdsvis Thorkild Bjørnvig og Benedicte Hergel, der i filmen og i virkeligheden indledte en tragisk affære. Selv om de ligesom en Blixen-ekspert påpeger flere unøjagtigheder i fredagens artikel om filmen, så forsvarer de filmskabernes ret til at gøre, hvad de vil med deres forældres skæbnefortællinger. Og de har helt ret i, at fiktion ikke er forpligtet på fakta, men først og fremmest på sin egen fortælling.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her