Leder

Joy Mogensen er skyld i sit eget ringe eftermæle

Joy Mogensen vil blive husket for manglende synlighed og gennemslagskraft under en gigantisk krisetid for kulturlivet. Selv hvis Socialdemokratiet har gjort arbejdet umuligt for hende, er hun selv skyld i det eftermæle
Som kulturminister manglede Joy Mogensen (S) gennemslagskraft både indadtil og udadtil i en vanvittig periode.

Som kulturminister manglede Joy Mogensen (S) gennemslagskraft både indadtil og udadtil i en vanvittig periode.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Kultur
17. august 2021

Sent søndag eftermiddag, midt under Talebans totale overtagelse af Afghanistan, trak Joy Mogensen (S) sig fra posten som landets kultur- og kirkeminister. Hun var løbet tør for overskud, skrev hun på sin facebookprofil.

Næste formiddag, netop som landets kulturredaktioner havde sat sig ved tasterne for at fylde siderne ud med refleksioner over hendes eftermæle, blev den nye kultur- og kirkeminister, den regeringspolitisk garvede uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), meldt ud som Mogensens overtager.

En måde at snige sig uden om alt for meget spotlys og spalteplads?

Muligvis. Uanset hvad føltes timingen kendetegnende for en minister, der i løbet af sine to år på posten mestendels blev udskældt for og vil blive husket for sin manglende synlighed. Hun manglede gennemslagskraft både indadtil og udadtil i en vanvittig periode – under en pandemi – hvor det danske kulturliv frygtede for dets økonomiske overlevelse.

I de tekster, som medier nåede at formulere om hendes eftermæle, går ét citat igen og kommer utvivlsomt til at stå tilbage som dén uheldige formulering, man vil huske hende for: »Jeg vil opfatte det som upassende, hvis jeg stod og talte om kultur lige nu.«

Citatet fik rubrikplads i et interview fra Berlingske fra slutningen af marts 2020, få uger efter første ’nedlukning’ af Danmark, og antændte, også løsrevet fra citatets sammenhæng, en vrede og larm fra det velartikulerede kulturliv.

Historisk svag minister

Det, Joy Mogensen egentligt gerne ville sige, var, at kulturen ikke kunne have samme prioritet under de allerførste nedlukningspressemøder som akutte spørgsmål om døende på overfyldte hospitaler og mangel på værnemidler. Alt har sin tid, forstås.

Og i den forstand var det måske ikke helt retfærdigt at gøre udtalelsen til udtryk for, at hun ikke fandt kulturen vigtig. Men i hendes eftermæle er udtalelsen så alligevel illustrativ. For den peger på en del af de ømme punkter, som forfulgte hende siden dengang. Og som gjorde den stærke, lovende, diplomatiske borgmester fra Roskilde til en historisk svag minister, der forståeligt nok nu søger andre, mindre uoverstigelige udfordringer.

Ét svagt punkt har været hendes ringe kommunikation – den manglende evne til at forstå, at man aldrig skal tale sit eget ansvarsområde ned. Kort efter sin tiltrædelse i august 2019 sagde hun eksempelvis ifølge kilder på et lukket møde med kulturlivet på Rødding Højskole, at det ville være ustrategisk at kæmpe for at fjerne de årlige toprocentsbesparelser i kultursektoren til forestående finanslovsforhandlinger.

Og det selv om blandt andet partifælle Mogens Jensen under forårets valgkamp havde lovet at afskaffe dem. Og selv om de endte med at blive afskaffet tre måneder senere – uden Joy Mogensens hjælp, fornemmede man.

I maj måned i år fik hun på Facebook skrevet, at hun var »meganysgerrig på, hvilke alternative ideer der bliver puslet med fra de store gode festivalorganisationer« – det skrev hun altså om festivaler, der har været desperate efter hurtigere og klarere udmeldinger, så de kunne planlægge derefter.

Samme oplevelse af, at ministeren ikke havde indset situationens alvor, da hjælpepakkerne i al hast skulle laves, og Kulturministeriet ifølge mange udviste ringe forståelse for, hvordan de forskellige brancher og kunstnerøkonomier rent faktisk hænger sammen.

Demonstrativt arbejderistisk kultursyn

Både kulturlivet og kirken har desuden langet ud efter, hvad de oplever som en voldsom nedprioritering af dem under nedlukningen. Teatersale, biografer og kirkerum under bryllupper og begravelser har været kvart fyldte, mens fodboldstadioner havde tusindvis af råbende fans.

I hvor høj grad en mere garvet politiker med en eventuelt større kampvilje for sine områder kunne have gjort en forskel her, og i hvor høj grad hun har kæmpet for døve øren i et parti, der ikke prioriterer hendes områder, kan være svært at sige. Men hun har ikke efterladt et stærkt indtryk af det sidste.

Der, hvor hun i hvert fald har gået arm i arm med sit parti, er i et nærmest demonstrativt arbejderistisk kultursyn, der har vægtet foreningssport og det at få kulturen bredt ud til alle. I sin afskedssalut på Facebook virker kunst og kultur til at stå tilbage for hende som et sted, der handler om ’overlevelse’ i nærmest pinsomt konkret grad:

Der hvor vi er opfindsomme i krisetid, vinker fra altanerne og synger samme danske sange mod vores fjernsynsskærme. Hun får ikke nævnt, at kulturlivet jo rent faktisk, trods angst og råb og forståelig frustration, lader til at være kommet igennem krisen uden store kratere i kulturlandskabet. Hvis hun har gjort sig fortjent til noget som helst skulderklap for det, så orker hun ikke at bede om det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Held og lykke med dit "nye liv" kære Joy Mogensen. Du med din positive udstråling matcher ikke med kynisme og negative udladninger, hvor empati og forståelse for pressede uventede situationer vender op og ned på ens forventninger.

Tiden i politik og i stort set alle medier handler om at nedgøre, finde fejl ...uanset - aldrig sige eller skrive om folks kvaliteter. Så at du selv valgte at skride ud af den onde spiral er beundringsværdig.

Al mulig kærligt og givende til dig og din fremtid !!

Lisbeth Nykjær, Eva Elisabeth jensen, Hanne Ribens, Jeppe Bundgaard, Jens Christian Jensen, Josephine Kaldan, Bente Loldrup, Viggo Okholm, Flemming Jensen, David Zennaro, Poul Erik Pedersen, Jørn-Erik Rasmussen, Steffen Gliese, Inge ambrosius, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Kira Bodensted, Helle Walther, Lone Hansen, Kirsten Lindemark, jens christian jacobsen, Dorte Sørensen, Susanne Kaspersen, Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Jane Nielsen og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Nu er der kommet en tendens til det lattermilde i medierne, som er ganske anstrengende.

Lyt selv - f.eks. til den seriøse journalistik på P1, og hør hvorledes kvinder som mænd har svært ved at styre sig.

Om de virkelig finder det hele grinagtigt eller blot griner - ikke ad andre, men ad sig selv, fordi de er nervøse, er uklart.

Men når den lette, lyse og lattermilde tone bliver det altoverskyggende indtryk af en minister, så ryger tilliden og troen på seriøsitet i opgaven med det kulturelle i vasken.

Josephine Kaldan, Katrine Damm, Rolf Andersen, Per Kortegaard, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Helle Walther, Hans Larsen, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Joy Mogensen spiller Mozart på klaver og hører opera når hun gør rent.

Hvorfor blev hun så citeret for de forbudte ord om, at Absolute Music 2 var hendes yndlingsplade?

Hvorfor var det efterfølgende det eneste man hørte, at kulturministeren syntes at håndbold var at ligestille med museer?

Måske medierne har en smule ansvar for, at Joy Mogensen aldrig faldt ordentligt til på Borgen.

Jeppe Bundgaard, Sonja Rosdahl, Josephine Kaldan, Katrine Damm, Rolf Andersen, David Zennaro, Poul Erik Pedersen, Jørn-Erik Rasmussen, Steffen Gliese, Leanette Nathalia Chresta Jensen, Kirsten Lindemark, Helle Walther, Nette Skov, jens christian jacobsen, Dorte Sørensen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Joy Mogensen havde situationsfornemmelse. Midt i en pandemi, der havde lagt gaderne øde i Danmark og gjort mennesker syge, endda slået mange ihjel, udtaler hun, at det ikke er det rette tidspunkt at sætte kultur øverst på listen over de vigtigste prioriteter i landet. Der står pandemien. Det kræver en hel del selvhøjtidelighed grænsende til narcissisme, at mene noget andet. Skulle man tro!

Det blev aldrig tilgivet. Men det var ikke Joy Mogensen, der var problemet. I min optik.

Erik Fuglsang, lars pedersen, Eva Elisabeth jensen, Hanne Ribens, Sonja Rosdahl, Josephine Kaldan, Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Poul Erik Pedersen, Benny Jensen, Nette Skov, Dorte Sørensen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Der er så mange bedrevidende journalister og eksperter i Danmark, altid ved de bedre, og ynder at finde en prygleknabe. Her Joy Mogensen. Og ja hun var ikke politisk trænet til Borgen, men hun gjorde sig umage, til hun fik nok. Måske skulle kritikerne reflektere lidt selv. Hun ønskes alt godt fremover herfra.
Senest ser man en Anders Fogh rette voldsom kritik mod nuværende regering, en mand, som gik i krig på en løgn, ikke selv havde nogen plan, da han trak os ud af Irak. At han overhovedet tillader sig at kritisere nogen, fatter jeg ikke med hans eget "lig" i bagagen.

Nickolinne Liff Damgård, Eva Elisabeth jensen, Hanne Ribens, Sonja Rosdahl, Carsten Munk, Josephine Kaldan, Viggo Okholm, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Flemming Jensen, Inger Pedersen, Mads Greve Haaning, Kira Bodensted, Steffen Gliese, Nette Skov, Dorte Sørensen og Svend-Erik Runberg anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Har AFR været ude med kritik - ja så!

P1-morgen har fortalt om, at militæret og andre sikkerhedsfolk foreslog at de danske soldater der forlod Afghanistan i juli skulle stå for og forberede en udtrækning af danskere og folk der havde hjulpet danskerne. Men det blev afvist at både forsvars og udenrigsministeren.

Helle Walther

Der er mange historier i omløb lige nu, og jeg synes faktisk, udenrigsministeren selv har været meget ked af, og også udtrykt dette, at informationerne har været forkerte, og de har handlet efter noget, der var usandt, Det skal klart evalueres. Han fik et chok såvel som alle andre. Vi skulle i min optik aldrig være gået ind i Afghanistan eller Irak. Begge dele var Foghs fortjeneste sammen med Bush i USA. han er aldrig som Tony Blair blevet stillet til ansvar. og hans parti stoppede den kommission, der undersøgte sagen. Når han og Stieg Møller vasker hænder og kritisere, får jeg kvalme.

Nickolinne Liff Damgård, Hanne Ribens, Rolf Andersen, David Zennaro, Inger Pedersen, Steen Bahnsen, Nette Skov og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvor meget der er om denne kritik ved jeg ikke - men P1's kilder var folk i militæret osv.
Fx. blev der ikke gjort noget før ministrene kom hjem fra sommerferie - alene det er da kritisabelt.

Hanne Ribens, Josephine Kaldan, Eva Schwanenflügel og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Ministerpensionen er hjemme - tak alle sammen.

Poul Erik Pedersen

Helle Walther og Dorte Sørensen: Hvor er det dog ærgerligt at I begynder at rode jer ud i en diskussion af Anders Fogh Rasmussens gøren og laden, i sammenhæng med kulturministerens afgang. Skæg for sig og snot for sig, som V. Hørup sagde!
Det ærgrer mig, fordi den diskussion fjerner opmærksomheden fra diskussionen af vilkårene for at føre kulturpolitik. Her mener jeg lederskribenten har et for snævert perspektiv: det kunne have været mere interessant hvis hun havde researchet lidt mere i hvilke visioner ministeren rent faktisk havde. Så tror jeg billedet havde set lidt anderledes ud. Her kunne jeg godt forestille mig, at der må foreligge offentligt tilgængelige kilder som netop kunne redegøre for denne problemstilling.
Endeligt til Freddie Vindberg: man kan altid mene, at den eneste motivation for at blive minister er at der vinker en pension forude - ved afgangen. Men om denne mening så er baseret på viden, om den person man mener noget om - ja det er så en anden sag.

mvh. poul.

Bjørn Pedersen, Josephine Kaldan, Nette Skov, Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

@Poul Erik Pedersen:
Du kan eventuelt starte her: https://www.dr.dk/nyheder/kultur/selvom-man-elsker-haandbold-skal-man-og....

Det er kulturjournalistik i den lettere, politiske ende, om "visioner".
Hvis man vil se en problematisering af kulturinstitutionens funktionsmåde, så er der artiklen "Kunst fra tuben" i Die Zeit, nr. 33 (12 August 2021).

Steffen Gliese

Den førte politik er konsekvensen af statens mangeårige kamp for at slippe af med de ansvar, som politikerne vælges til at tage ansvar for.
Privatiseringen og kravene om stadig stigende egenindtjening, misbrug af armslængdebegrebet - og i det hele taget en manglende forståelse af statens rolle i velfærdssamfundet som den, der betaler og ser glad ud, når andre tager initiativer og opretholder en civilisatorisk overhånd.
Desværre har den fejlagtige markedstænkning: at den, der betaler, bestemmer musikken, vundet indpas; men den har ingen valør, når det gælder om at sikre fællesskabet og dets samling om de kontinuerlige og bærende funktioner.

Jørgen Mathiasen, Bjørn Pedersen, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Poul Erik Pedersen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Poul Erik Pedersen

Jørgen Mathiasen 11.39:
Jeg er helt med på de udfordringer den nye minister på området har, det fremgår jo for så vidt også af Informations egen dækning. Det jeg kritiserer er, at lederskribenten ikke graver det spadestik dybere og formidler en diskussion af de tanker Joy Mogensen selv gjorde sig. Jeg er ret sikker på, at hun faktisk stod for mere og andet end det lederskribenten lader os forstå.
Der er i hvert fald en ting, der bør tælle positivt i Mogensens ministerperiode: afskaffelsen af grønthøsteren - de årlige 2 % besparelser på kulturområdet, som den forrige borgerlige regering indførte. Dette forhold var jo det grundvilkår, Mogensen havde at arbejde ud fra da hun overtog ministerposten. I det lys mener jeg også det er vigtigt at forstå at selve ministerens ressortområde har været svækket gennem længere tid, tilmed underlagt en, politisk, nationalkonservativ dagsorden. Derfor mener jeg også man må forstå, at det faktisk var hårde odds at overtage ministerposten - i tillæg kom så hele corona-krisen.
På den baggrund fremstår de borgerliges kritik af den nu afgåede minister også som en kritik, der ikke krævede det helt store politiske analysearbejde - venligt sagt.
Noget andet er: det er så ikke mit indtryk at den pt. siddende regeringschef er voldsomt engageret i, hvilke mål der evt. kunne sættes for en fremadskuende kulturpolitik - efter at corona-pandemien er blevet bragt under kontrol. - Og også det er da ærgerligt, men et grundvilkår de der interesserer sig for kulturpolitik må notere sig. For, derefter, at overveje hvilke politiske muligheder der kan ligge i situationen.

mvh. poul.

Jørgen Mathiasen

@Poul Erik Pedersen
Det var klart nok allerede i dit første indlæg, hvad du interesserede dig for. Uanset at det virker som sne fra i fjor, så er der et svar at hente ved at søge i artikler.
DRs artikel koncentrerer sig (derimod) om, hvad ledere i den kunstneriske produktion har af ønsker til den nu indsatte kulturminister, og det er en kende mere aktuelt.

Det kan sammenfattes til at være muligheder for at producere kunst og helst i lange baner. Det er faktisk også et godt sted at stille sig politisk, fordi det skaber plads til forskellige kunstneriske udtryk, og så er både alsidigheden og ytringsfriheden tilgodeset - endog uden at blande håndboldhallerne ind i sagen.

Henrik Salling

Til artiklens journalist: "den regeringspolitisk garvede uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen", hvor får du dog det fra, der var ikke en mors sjæl der kendte noget til hende før hun kom med i denne regering.
Men lad os nu se hvad hun kan udrette med den nye chance i de aktuelle fagområder.

Poul Erik Pedersen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Det kommer an på hvem man er, da hun overtog ministeriet efter Tommy Ahlers, viste hun virkelig humor, med den undertrøje, hun havde syet til ham. Husker man han viste bar mave i bilen på vej til taffel hos dronningen. Mig bekendt er hun meget kreativ selv.
Hun har også været en del i medierne med sit ministerium, i sær da unge fik besked her d. 28.7, så jo mange kender hende. Hun er sej.

Jørgen Mathiasen

@Poul Erik Pedersen
For det tilfælde, at du ikke selv har bemærket det, så indeholder P1/Debat fra i dag nogle svar på nogle af dine spørgsmål, men Joy Mogensens ringe eftermæle er ikke blevet ændret af det. Hendes måde at forbinde politik og æstetik inviterer til problemer, og det skulle Socialdemokraterne måske tage til efterretning.