Leder

Lady Macbeth skal have lige så meget i løn som Macbeth

Kvindelige skuespillere får fortsat mindre i løn end mandlige skuespillere for at spille sammenlignelige roller. Det er naturligvis uacceptabelt
Det var Birthe Neumann, der fik debatten om ligeløn blandt skuespillere til at blusse op, da hun fortalte, hvad hun fik for at spille den bærende rolle som Karen Blixen i Pagten.

Det var Birthe Neumann, der fik debatten om ligeløn blandt skuespillere til at blusse op, da hun fortalte, hvad hun fik for at spille den bærende rolle som Karen Blixen i Pagten.

Marius Renner

Kultur
14. august 2021

Kan det passe, at kvindelige skuespillere får lavere løn end mandlige skuespillere? Ja, det kan det selvfølgelig. Der er forskel på skuespillere og deres anciennitet, og der er forskel på roller. Så lønforskelle er der ikke i sig selv noget i vejen med, så længe teatrene og filmproducenterne følger overenskomsterne.

Problemet er, at der åbenbart er stor forskel på, hvor meget kvindelige og mandlige skuespillere får for sammenlignelige roller. Eller sagt på en anden måde: Lady Macbeth-skuespilleren bør have samme løn som Macbeth-skuespilleren. Men sådan er det åbenbart ikke. Mænd får i hvert fald klart højere lønninger. Stadigvæk.

Brancheorganisationen Dansk Teater er i gang med at lave en undersøgelse om lønvilkårene blandt deres medlemmer, men den seneste lønstatistik fra Dansk Skuespillerforbund viste i 2018, at mandlige skuespillere generelt får 35 procent højere løn end kvinder. Så noget er galt.

Det var skuespilleren Birthe Neumann, der fik debatten til at blusse op, da hun i et interview i Dagbladet Politiken hviskede, hvad hun fik for at spille den bærende rolle som Karen Blixen i filmen Pagten. Hurtigt kom det frem, at mandlige skuespillere ofte får mere end kvindelige.

Større gennemsigtighed - større retfærdighed

Meget mere. Skuespilleren Lotte Andersen fortalte i Politiken, hvordan hun havde fået 10.000 kr. mindre om måneden end to af sine mandlige medspillere i sammenlignelige roller i en Holberg-forestilling – til trods for, at hun havde forsøgt at forhandle sig til samme løn som dem.

Så brød debatten i brand. DR har siden foretaget en undersøgelse blandt skuespillere, både navngivne og anonyme. Her er billedet det samme: Mændene får mere end kvinderne for sammenligneligt arbejde. Det er selvfølgelig uacceptabelt.

Jo større gennemsigtighed, desto større retfærdighed. Først når branchen får øjnene op for den strukturelle uretfærdighed – og ikke bare for enkelteksempler – vil kønsforskellene i løn blive anerkendt som et generelt problem, der skal løses. Akkurat som da eksempler på overgreb med #MeToo skabte en strukturel gennemsigtighed.

Som Lotte Andersen siden skrev på Facebook:

»Det ER et tabu at tale om løn, fordi du udstiller din ’værdi’ eller mangel på samme, og det er ikke rart. Men jeg er overbevist om, at vi skal tale åbent med hinanden om det ...«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rikke Petersen

Tak for artikel, jeg er meget enig.
Undersøgelser har også vist, at både Danmarks Radio og TV2 betaler deres kvindelige journalister mindre end de mandlige.
Hvad mon vores ligestillingsminister siger til disse undersøgelser?

Rikke Petersen, eftersom der ikke kommer meget handling fra den front, er vores ligestillingsminister nok ret ligeglad.

Freddie Vindberg

Det er et stort fupnummer - selvfølgelig får kvindelige skuespillere- og journalister, det samme i løn, som de mandlige. Hold nu op.

Jens Thaarup Nyberg

Day after day it comes creeping.