Leder

#MeToo-debatten er stadig mest for de få. Vi har brug for forandringer i flere brancher

Torsdag er det et år siden, at Sofie Linde kickstartede den danske #MeToo-debat. Meget er sket, men endnu mere er ikke sket. For eksempel et ordentligt fokus på forholdene for de mange, der ikke lige arbejder på Christiansborg eller i medierne
Et år efter Sofie Linde kickstartede #MeToo-debatten er der stadig brug for, at den lille anmasselse, den sjofle vittighed, bemærkningerne om en kvindes udseende – alt det, der er med til bevare mænds magtstilling, kommer i fokus, skriver Karen Syberg i denne leder.

Et år efter Sofie Linde kickstartede #MeToo-debatten er der stadig brug for, at den lille anmasselse, den sjofle vittighed, bemærkningerne om en kvindes udseende – alt det, der er med til bevare mænds magtstilling, kommer i fokus, skriver Karen Syberg i denne leder.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Kultur
26. august 2021

I dag er det et år siden, at Sofie Linde stillede sig op på Zulu Comedy Galla og udtalte den berømte replik om, at en stor tv-kanon truede med at ødelægge hendes karriere, hvis hun ikke suttede hans pik.

Dét satte gang i #MeToo-debatten i Danmark. Men på dette tidspunkt var det allerede godt tre år siden, filmproduceren Harvey Weinstein var blevet afsløret og fyret. Det satte ikke nævneværdige spor i Danmark.

Heller ikke ståhejet om den svenske ’kulturprofil’, der et år efter Weinstein-sagen satte Det Svenske Akademi på den anden ende, affødte meget andet end skvulp i Det Danske Akademi. Her forlod forfattere som Astrid Saalbach, Suzanne Brøgger og Ida Jessen Akademiet i protest mod lektor Marianne Stidsens korstog mod #MeToo, men uden for de snævre kulturelle cirkler var der stadig påfaldende stille. Det er således slående, at det er ’et år med #MeToo’, der ’fejres’ i dag, og ikke ’fire år med #MeToo’.

Hvorfor er der ikke sket mere? Måske fordi der skal virkelig dybtgående ændringer af samfundsstrukturen til for at få has på den ulige magtfordeling mellem kønnene.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Gert Friis Christiansen

Det går stadig for langsomt med at nedbryde axiomet, at kvinder er bedre mennesker end mænd.

Jeppe Bundgaard, Ninna Maria Slott Andersen og Nicolaj Ottsen anbefalede denne kommentar
Frederikke Nielsen

Synes også at ordet elite bliver brugt lidt i flæng. Og måske også misbrugt lidt. Typisk for at nedgøre noget. Er Sophie Linde "elite" bare fordi hun arbejder indenfor medierne. Er det eksponeringen der gør hende til elite? Så er landmanden i "Landmand søger kæreste" også elite. Eller er Sophie Linde bare en lønslave lige som de fleste af os andre...

jan sørensen, Inger Pedersen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Frederikke Nielsen

Gert Friis Christiansen
"Det går stadig for langsomt med at nedbryde axiomet, at kvinder er bedre mennesker end mænd."

Tror egentlig, sørgeligt nok, at du misforstår #MeToo. Måske fordi du er havnet i den fælde, at du projicerer dig ind i sagerne.

#MeToo handler om magtmisbrug, og så er det klart, at hvis der er flere mænd på magten end kvinder, at andelen af mænd, der udøver magtmisbrug er større. Det er jo ikke ensbetydende med, at kvinder ikke udøver magtmisbrug.

Og heller ikke ensbetydende mænd, at mænd, som mænd er flest, er lige så gode mennesker som kvinder er flest.

Vi skal bare sikre os, at vi får skabt en kultur, hvor det ikke er ok at bruge magt til at få seksuelle ydelser fra mennesker, der magtmæssigt er underlegne.

Henriette Bøhne, Eric Philipp, Karen Grue, Hanne Ribens, Troels Ken Pedersen, Dorte Johannsen, Sigridur Eythórsdóttir, Estermarie Mandelquist, uffe hellum, Ruth Sørensen, Rolf Andersen, Annette Knudsen, Eva Schwanenflügel, June Beltoft, Jens Christensen, Werner Gass og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

forleden skulle jeg have svejst noget jern sammen på et møgkulsort værksted i udkanten af provinsen – pinupkalendere overalt ufaglært dygtigt smedehåndværk smøgfiltre i ørene arbejde kultur #MeToo klassekamp en virkelighed

Dorte Birkedal Andersen

Der efterlyses " For eksempel et ordentligt fokus på forholdene for de mange, der ikke lige arbejder på Christiansborg eller i medierne"

Det er jo op til mediefolket at give plads til det fokus, det er jo ikke vi andre der skriver medierne

Gert Friis Christiansen

Rikke Nilsen
Jeg ved ikke hvor lang din historik er i denne samtale. Min begyndte i 1970 hvor mine 17 årige kvindelige klassekammerater påstod, at vi drenge havde et objektivt ansvar for 1000 års undertrykkelse af kvinder. Lidt af en mundfuld for en ung mand. Siden den gang har det tema, mere eller mindre konstant været på, uanset hvilke fremskridt kvinder har opnået i de mellemliggende år. Der har ikke været mange artikler, der priser drenge og mænds kvaliteter i perioden, så jeg kan godt blive lidt mismodig på mit køns vegne. På en eller anden måde har det ligget latent i den kollektive bevidsthed, at kvinder var de rigtige, mens mænd var de forkerte, hvad syntes du egentlig selv? Den sidste #Metoo debat er sikkert nødvendig, men for mig er den også et nummer i rækken af debatter, hvor mænd bliver udskammet

jan sørensen, Hanne Ribens, Jeppe Bundgaard og Jens Jensen anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

Men, Rikke Nielsen, er #Metoo ikke også en form for magt(misbrug)? kvinder, der uden skyggen af beviser eller politianmeldelser, påstår overgreb der ofte er 10, 15 eller 20 år gamle, og på den måde ødelægger mænds liv og karriere.
Er det en retsstat værdigt.
Og før alle går amok, så mener jeg ikke, alle kvinder lyver. Slet ikke.

jan sørensen, Carsten Bjerre og Jens Jensen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

'Åh, men jeg har jo ikke gjort noget'... det er alle de andre. Ja, så tør øjnene og ret dig op, mand.

#MeToo handler om magtmisbrug

Gør den nu også det.(jeg snakke generelt og dette gælder ikke alle kvinde eller mænd) For mig drejer #MeToo sig om Magt.. og visse har ikke noget imod at misbruge magten for at få magten. For den køre på mantra om. Kvinde offer og manden er den slemme.

Der nogle svin derud der skal stoppes .. dette kan jeg kun sige ja til. Men magtdynamikken komme i flere former. Og en del af de forskellige former af magt sidder kvinde godt på og de gør bruge af denne magt.

Magt dynamikken mange former:
Jeg må ikke påpege kvindes seksualisering af arbejdspladsen og det offentlige rum...Eller bare den massive grå zone der er i hvad der er krænkende adfærd og ikke krænkende adfærd. Og at denne grænse er op til kvindes humør og sindstilstand.

For hvordan slippe jeg for at bliver påvirket af kvinde der viser sig frem og gør sige til. For det er så tydeligt at kvinder gør brug af deres seksualitet. Og bliver bruget som et magtmiddel(manipulere), men denne magtmisbrug må vi ikke snakke om.

Eller at"kvinder ønsker ikke at retsstat skal gælder for kvinde og ikke behøves at overholde retsprincipper over for mænd...(mænd skal beviser deres uskyld. mens kvinder skal man beviser deres skyld)

Og at vi ikke kan have en "voksen" samtal om kønsdynamikken og den forskel der er mellem kønne. Så som, det med at kvinde viser sig frem og mænd gør sig til. og de problemstille denne dynamik medføre.

Og vil man ikke have en åben debat, så er det meget svært at gøre noget problemet. Så kan man kun konkluderer at det drejer sig om MAGT

sat på en spids
jeg skal styre mig, kvinde skal ikke. Og jeg skal være i kontrol, kvinde skal ikke. og dette kan KUN la sig gøre fordi kvinde har magt og privilegier på en del visse områder.

Men denne magtmisbrug skal vi ikke snakke om, selv om den er en massiv del af selvet problemet.

Så igen igen. så er det MAGT det drejer sig om, og ikke at finde en løsningen..

@Jeppe Bundgaard
kan desværre kun sig ja til at vi har et samfunds problem, når det er blevet så OK at udskamme hankønnet så åbenlys

Så som !School in Australia makes male students apologise for ‘behaviours of their gender’! https://www.lbc.co.uk/news/brauer-college-school-assembly-boys-stand-up-...

For vil man have gode mennesker med en sund tilgang til livet, så er dette ikke vejen frem.

for udskamme man og gør det ene køn til dårligt og det modsatte køn god, per automatik. Så vil jeg mene at dette skaber nogle usunde selvopfattelser af sig selv og det modsatte køn(om man er drenge eller pige)

For at man ser sig selv som den god eller den dårlig per automatik vil jeg mene at psykologisk skabe nogle usund problem stilling i sin selvopfattelse og til det modsatte køn

Men så få vi den kønskamp som nogle ønske og vi få lært og ødelaget nogle drenge, der så afreagerer og så derved bliver en selvopfyldning profeti om den SLEMME mand..

Bjørn Pedersen

@Rikke Nielsen: "Er Sophie Linde "elite" bare fordi hun arbejder indenfor medierne?"

Ja, men ikke "fordi hun arbejder indenfor medierne", det ville være en miskarakteristik. Hun arbejder *i en prominent stilling* indenfor medierne, hun er med andre ord synlig, magtfuld, har et netværk blandt andre med magt indenfor branchen, og hendes aktuelle position indenfor branchen var jo også det der gjorde at hun følte at hun endelig kunne føle sig mere magtmæssigt jævnbyrdig.

Til selve artiklen:

"Men først og fremmest må kvinderne råbe op. "

Var det ikke dette komikeren Brian Mørk blev kritiseret for at sige? "De skal da bare endelig lære at sige fra"?

Gert Friis Christiansen

#Freddie Vindberg "Åh, men jeg har jo ikke gjort noget’... det er alle de andre. Ja, så tør øjnene og ret dig op, mand."

Jeg græder ikke, og jeg, for mit vedkommende, har det fint med kønsidentitetsmæssig at være sporet til at være mand.

Jeg ærgrer mig bare over, at vi ikke har tilnærmet os mere til hinanden end dette.

Frederikke Nielsen

Gert Friis Christiansen, jeg synes faktisk, at det er lidt synd for dig.

Gert Friis Christiansen

@ Rikke Nielsen
Tak for din moderlige omsorg, selv om den godt kan virke lidt patriarkalsk.

Du mangler at svare på, hvilket køn du generelt syntes er mest respektværdigt?

Mit eget svar er, at de kræver samme grad af respekt, og jeg handler derefter.

Gert Friis Christiansen

Undskyld, det var vel egentlig "matriakalsk" der skulle stå, men det er vel lidt af det samme.

Gert Friis Christiansen

@Rikke Nielsen
Jeg havde overset, at du faktisk havde svaret på mit spørgsmål:

"Og heller ikke ensbetydende mænd, at mænd, som mænd er flest, er lige så gode mennesker som kvinder er flest.

Det må du selvfølgelig have en undskyldning for.

Ib Christensen

Måske skulle vi overveje om der er noget vi skal se på i vores kultur ang. arbejdsforhold.

De her metoo emner, har alle fællesnævneren arbejdsmarkedet.
Så er der noget galt med vores organisering / ledelses kultur?

Gert Friis Christiansen, jeg forstår dig! Vi var mange "Rødstrømper" i start halvfjerdserne der roste vores mænd og andre mænd for at være med på ligestillingen og deres omsorg for børn og hjem! Det var sørgeligt at se at nogle mænd blev hånet for at gå med barnevognen, og ovenikøbet strikke (hønsestrik) (min bedstefar som var købmand født i 1860, strikkede da han var enkemand, i 1930erne, fint hvidt uldundertøj til os hans børnebørn) Det er ikke helt så sort og hvidt, og heldigvis for det! Man er nået langt i ligestillingsdebatten, og vi vil fortsætte, på en seriøs måde! Håber jeg!

Gert Friis Christiansen og Anina Weber anbefalede denne kommentar

P.s. Selvfølgelig skal vi mennesker lære at opføre os ordentligt, venligt og korrekt overfor hinanden! Og vi skal selvfølgelig ikke finde os i sexsistiske, og nedværdigende behandling af kvinder! Selvfølgelig har der været et patriakat i tusinder af år, det kan vel ikke bortforklares! Jeg håber at det historiske materiale kan gøre en øjenåbner!

Frederikke Nielsen og Gert Friis Christiansen anbefalede denne kommentar
Frederikke Nielsen

Gert Friis Christiansen

"Tak for din moderlige omsorg..."
Måske var jeg en smule sarkastisk.... men man kan misforstå alt, hvis man insisterer...