Leder

Vores alle sammens Viktor er opfostret af Team Danmark. Nu flytter han i skattely i diktaturstat

Badmintonstjernen Viktor Axelsen er et produkt af statsstøttet dansk talentarbejde og et forbillede for en ung generation. Når han flytter sin adresse til et skattely i en diktaturstat, er han et kedeligt forbillede
Tårerne flød, da Viktor Axelsen suverænt besejrede den forsvarende guldvinder, kinesiske Chen Long, i OL-finalen i herresingle. Siden OL-sejren er Viktor Axelsen blevet et ikke bare sportsligt, men også menneskeligt forbillede. Men når han nu flytter sin adresse til et skattely i en diktaturstat, er han et kedeligt forbillede.

Tårerne flød, da Viktor Axelsen suverænt besejrede den forsvarende guldvinder, kinesiske Chen Long, i OL-finalen i herresingle. Siden OL-sejren er Viktor Axelsen blevet et ikke bare sportsligt, men også menneskeligt forbillede. Men når han nu flytter sin adresse til et skattely i en diktaturstat, er han et kedeligt forbillede.

Jens Dresling

Kultur
25. august 2021

Knap en måned efter at den 27-årige fynbo Viktor Axelsen blev til »hele Danmarks Viktor«, er badmintonstjernen flyttet til skattelyet Dubai. Her, oplyser han på Facebook, vil betingelserne for hans astma og allergi være optimale, og rejsetiden til de mange stævner i Asien vil være overskuelig. 

I begyndelsen af august besejrede Viktor Axelsen suverænt den forsvarende guldvinder, kinesiske Chen Long, i OL-finalen i herresingle og tilføjede en medalje til et trofæskab, der i forvejen indeholdt guldmedaljer fra VM, EM og All England. Axelsen har perfektioneret sit spil, siden han som ung begyndte at komme i det danske badmintonmiljø i Brøndby Hallen. Her nød han – ud over de økonomiske fordele, han fik fra skattefinansierede Team Danmark – godt af det unikke miljø, hvor ældre spillere som Peter Gade og Jan Ø. Jørgensen gav ham råd og sparring. I dag er han en af de største idrætsstjerner, vi har. 

Axelsens stjernestatus skyldes hans sejre på banen, men også hans adfærd uden for banen. I det øjeblik han vandt OL, brød han ud i tårer. Han kunne ikke stoppe igen, og da DR’s interviewer kom, spurgte guldvinderen, om det ikke var okay, at han græd. Da han kom hjem til Danmark, udtalte han i et interview, at ungdommen skulle huske at have det sjovt. »Det er vigtigt, at vi værner om det og støtter vores unge mennesker,« sagde han.

Et kedeligt forbillede

Siden OL-sejren er Viktor Axelsen blevet et ikke bare sportsligt, men også menneskeligt forbillede. Ligesom den japanske tennisstjerne Naomi Osaka og den amerikanske gymnast Simone Biles, som begge har brudt et tabu om mental sårbarhed. Og træner Kasper Hjulmand og de danske fodboldlandsholdspillere, som har fået ros for at vise og sætte ord på følelser. Og mangt et fodboldhold, der har blandet sig i debatter om racisme, homofobi og diktaturstaters brud på menneskerettigheder med knælende protester, regnbuefarvede anførerbind og T-shirts med politiske budskaber. 

Det er paradoksalt, at sportsudøvere på den ene side tilsyneladende bliver mere og mere bevidstgjorte om den verden, de med deres sport forfører, men fortsat – når det gælder penge og moral – ofte afslører sig selv som komplet afkoblet fra samme verden.

Viktor Axelsen er langtfra den første stjerne, der flytter i skattely. Det gør også mange danske cykelryttere og fodboldspillere. Og det står dem selvfølgelig frit for at vælge, hvor de vil bo og arbejde. Alligevel må man begræde, at en mand, der er opfostret på Team Danmark-midler, og som er et forbillede for en ung generation, ikke alene flytter sin adresse til et skattely, men et skattely i en diktaturstat, hvis brud på menneskerettigheder han med sin flytning medvirker til at blåstemple.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Vores alle sammens! Er det ikke at tage munden lidt for fuld?

Jørgen Mathiasen, Hans Larsen, Rasmus Kristiansen, Klaus Lundahl Engelholt, Torben Skov, Eric Philipp, Alvin Jensen, Ruth Sørensen, Thomas Tanghus, Birte Pedersen, Rolf Andersen, Jan Fritsbøger, Birgitte Johansen, Connie Brask Jensen, Svend-Erik Runberg, Irene Clausens, Steen K Petersen, Steen Bahnsen, Peter Beck-Lauritzen, Elisabeth From, Holger Nielsen, Helle Walther, Jan Rousseau Kelgren, Nicolaj Ottsen, Lise Lotte Rahbek, Lars Løfgren, Mogens Bach Jensen, Carl Chr Søndergård, Ete Forchhammer , Kim Houmøller, Peter Knap, Tommy Clausen, jørgen djørup, Janus Agerbo, Katrine Damm, Bjarne Andersen, Carsten Nørgaard, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen og Claus Kristoffersen anbefalede denne kommentar
Thomas Rasmussen

Det er vist mest pressen, der i jagten på clicks har ønsket at se menneskelige forbilleder her. Axelsen har ikke ændret sig. Det har Hjulmand i øvrigt heller ikke: på den røde løber i dag, men i morgen med svære forklaringsproblemer ift. at han forbereder sit hold på at spille VM på stadioner, der har kostet tusindvis af slavearbejdere livet. Her holder tolerancen åbenbart op.
Grådige sportsprofessionelle er nu en gang grådige. Fred være med det, så længe vi andre ikke er tvangsindlagt til at overvære det skabagtige føleri. Der er meget andet god sport i Danmark.

Torben Skov, Rasmus Kristiansen, Alvin Jensen, Morten Wieth, kjeld jensen, Jan Fritsbøger, Steen K Petersen, Steen Bahnsen, Holger Nielsen, Peter Knap, Hanne Ribens, Christian de Thurah, Søren Cramer Nielsen, Jan Nielsen og Claus Kristoffersen anbefalede denne kommentar
Torben Holleufer

Viktor Axelsen er en fuldkommen suveræn badmintonspiller, der samtidig er et moderne menneske. Han har sin arbejdsplads i Fjernøsten det meste af tiden, og har også i interviews udtalt, at han har lært at tale mandarin blandt andet fordi, han godt kan forestille sig at bo i Kina en dag.
Han er altså tydeligvis en globalt tænkende mand, som nu kan bo et sted, som ligger halvvejs på vej til arbejde og har et klima, som gavner hans problemer med astma. Han vil nemlig videre og udvikle sit spil maximalt, og mon ikke at de danske tennistalenter klarer den, eftersom den næsten ligeså dygtige Anders Antonsen ikke er rejst nogen steder?
Som sportsfan var det en fornøjelse at følge Victor besejre Chen Long i OL-finalen, og som dansker var det endnu federe. Når jeg flipper ud over mit yndlingsfodboldhold, F. C. Barcelona, har jeg i årevis måttet leve med, at der stod Qatar på deres trøjer, ligesom emirens diktatur lægger grunden for Paris SG's stjerneindkøb og om halvandet år skal Qatar være vært for VM tilsyneladende med fodboldens største, Lionel Messi, som betalt poster boy.
Her vil jeg se frem til, at de Team Danmark-støttede danske sportsfolk går efter endnu en titel. Mit gæt er, at det ikke kommer til at regne i landet, hvor mit gamle idol Michael Laudrup med succes har trænet to lokale fodboldhold.
Og hvem ved, måske vil den arabiske verdens nye metropoler såsom Doha og Dubai flytte vores fokus over på inkluderende, frem for at vi konsekvent aggerer udfra egne normer i egen andedam?
Jeg ønsker Viktor Akselsen held og lykke på den fortsatte vej. Må der snart igen blive mere fjerboldkunst at græde over.

Connie Brask Jensen, Niels Bønding, Holger Nielsen, Helle Walther, Jan Rousseau Kelgren, Carl Chr Søndergård, Mikael Aktor og kjeld hougaard anbefalede denne kommentar
Tommy Clausen

Sporten har aldeles for megen magt, alt bliver lagt til side nor kampen skal spilles, tv- avisen , en ny katastrofe , alt bliver skubbet til siden, for kampen skal spilles .
Al sport bordes forbydes, den koster for meget , for mange syge timer hos alle udøvere. Men magthaverne har altid brugt sporten til at kontrolere pøblen med.
Gladiator kampe er jo , inget nyt!

Birgitte Johansen, Holger Nielsen, Carl Chr Søndergård og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

O.k. at flytte for helbredets skyld. IKKE o.k. alt hvad man vælger at flytte til.
Den uacceptable beslutning har her to ophav: mediers sensationsjagt og konkurrencestaten med dens nedprioritering af kreative, musiske og humanistiske fag, begyndende i skolerne.

Er sportsånd for de dumme blot?

Kunne en "uddannelse" i Team Danmark betragtes som et lån der skulle tilbagebetales hvis den fører til en skyhøj fortjeneste?
Noget med at nyde uden at ville yde… nb. det er en holdning der desværre ikke er forbeholdt dele af sportsverdenen.
I øvrigt har jeg ikke hørt om denne Viktor før…

Tommy Gundestrup Schou

Har Hr. Axelsen astma på samme måde som cykelryttere har "astma" eller har han det rent faktisk ? :)

Sport har for meget magt? Nej. Det har kun den magt som følgerne af sporten giver den.

Kan folk selv bestemme hvor de vil bo? Ja det kan de da. Det er naturligvis ærgerligt, at sportsudøvere der er opfostret og til dels finansieret (ved talentarbejde) i og af Danmark flytter væk så snart de får succes (og penge). Men det er nu engang den verden vi lever i.

Gert Friis Christiansen

Jeg troede, at Team Danmark gik til sportsudøvere, der havde et talent, der kunne bringe guld , sølv, ære og omtale til Danmark. Jeg kan forstå, at det også er en støtte, der skal styrke den skattemoralske ansvarsfølelse hos udøverne. Axelsen har i hver fald skabt meget omtale og vundet medaljer, man kan så håbe at han komme tilbage til Danmark igen med de mange penge.

At gå i ekstase over en bold - det være sig en fjer- eller en anden form for bold er - midt i menneskehedens største udfordring (klimakrisen) - et udtryk for en absurd, forskruet og primitiv verden. Sport er fint, godt, sjovt og inspirerende, men det er en leg for fucks sake. Når personer blir multimillionærer og "nationale helte" på at lege med en bold, midt under en global ildebrand, er det på tide at smide en spand koldt vand i ægget på os selv og resette vores fokus og prioriteter.

Hans Larsen, Rasmus Kristiansen, Ete Forchhammer , Ruth Sørensen, Jørgen Tryggestad, Claus Kristoffersen, Keld Sandkvist, Thomas Tanghus, John Andersen, Uffe Juul, Gunilla Funder Brockdorff, Jan Fritsbøger, Birgitte Johansen, Gunilla Kurdahl og Lars Christoffersen anbefalede denne kommentar

At gå i ekstase over en bold - det være sig en fjer- eller en anden form for bold er - midt i menneskehedens største udfordring (klimakrisen) - et udtryk for en absurd, forskruet og primitiv verden. Sport er fint, godt, sjovt og inspirerende, men det er en leg for fucks sake. Når personer blir multimillionærer og "nationale helte" på at lege med en bold, midt under en global ildebrand, er det på tide at smide en spand koldt vand i ægget på os selv og resette vores fokus og prioriteter.

Birgitte Johansen, Rolf Andersen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Hør nu her, han har satset alt på den sport, ja han har fået støtte fra team Danmark, men han behøver ikke underligge sig Janteloven, han skal bare lade være at spille dum. Men ærligt vedstå, at hans sport kommer først og hans familie. Og der er jo intet i vejen for at han godt kan guide de unge talenter senere, herregud han er 27 år, når han er 37 kan han jo som Peter Gade m.fl. guide nye talenter og indtil da, er der jo flere at trække på som fortsat er i deres bedste alder, og kan guide nuværende talenter. Så und ham nu det her. Men klart, det begrænser hans tilbud fra DK, men det har han nok taget højde for.
Politik og sport bør ikke hører sammen, men det gør det.

Torben Ethelfeld

Det har i mange år været en offentlig debat om, hvornår man bliver en rigtig dansker. Det var måske på sin plads, også at snakke lidt om, hvornår man holder op med at være det.

Hvis vi bliver i sportens begrebsverden; du kan da ikke påstå at være medlem af en forening, hvis du ikke betaler kontigent til den.

Så, hvis disse idrætsudøvere ikke vil betale skat i Danmark af deres yderste velbetalte studiejobs, skal de da heller ikke have lov til at stille op for Danmark.

Ete Forchhammer , Tommy Clausen, Peter Kronborg, Birgitte Johansen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Irene Clausens

Giv Israel det røde kort!

Også den; israelske apartheidstat bruger bevidst sport og kultur til at hvidvaske sine forbrydelser mod palæstinenserne. Derfor “Giv Israel det røde kort” - drop VM kvalifikationskampen Israel-Danmark i Parken tirsdag 7 Sept kl 2045!

Tommy Clausen, Henny Stouby, John Andersen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Birgitte Johansen

Jeg kan forstå på nogle af kommentarerne her, at når man har succes i livet i form af rigdom og berømmelse, så er det helt ok at køre efter superliberalistiske normer ('mig selv først & sidst!'), fordi 'sådan vil det altid være'.
Det er vel et meget godt billede på, hvad der er sket med etik & ansvarsfølelse gennem de seneste årtier, startende med yuppierne i halvfemserne og nu synligt som en allestedsnærværende tendens.
Det er sgu for lavt!

Thora Hvidtfeldt Rasmussen, kjeld jensen, Keld Sandkvist, Jacob O, Thomas Tanghus, John Andersen, Rolf Andersen, Maj-Britt Kent Hansen og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Niels Bønding

Med til historien hører også, at han har spillet i Brøndby siden han var 16. Jeg tror ikke det først og fremmest er skat, der gør, at han drager udenlands, men mere et ønske om noget ny inspiration. Når man har mødt det samme sted på job i 10 år, kan man godt blive lidt træt. Axelsen er først og fremmest sportsmand. Og en fremragende en af slagsen. Det er ikke hans primære opgave at tilfredsstille den sure venstrefløj i Danmark.
Denne artikel og dette kommentarspor viser den mindst elskelige side ved den mindst ringe: flokken af sammenrimpede jantelovskommunister, der kaster sig over enhver, der træder udenfor. Og avisen der lefler for det. Fis over på Nationen med jeres misundelige brok!

Christian Iversen, Nicolaj Ottsen, Finn Jakobsen, Nicolaj Knudsen, Helle Walther og John Andersen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Dubai har da sikkert gode faciliteter.

Thomas Tanghus

Selvfølgelig blev Janteloven nævnt her i kommentarsporet. Kan vi så ikke snart få den lov stadfæstet: Man skal ikke opføre sig som et dumt svin, bare fordi man kan.

Thora Hvidtfeldt Rasmussen og Birgitte Johansen anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

Tjah, det burde vel mane til eftertanke hos dem der mener at mænd der græder nu også er så stærkt at foretrække fremfor den mere gammeldags, stoiske type.

Birgitte Johansen

Niels Bønding;
Du er ude på et skråplan, men du er ikke alene dér: Det er en ældgammel - og grundlæggende uvederhæftig - strategi at trække misundelses- og jantelovskortet, hvis éns koryfæer kritiseres.
Og så ignorerer du selvfølgelig det, som er hele omdrejningspunktet i diskussionen; bør danskere bidrage til legitimeringen af visse landes overgreb mod deres egen befolkning?

Niels Bønding

Birgitte Johansen:
Du må gerne mene, jeg er gammel og uvederhæftig. Det jeg skriver er ikke desto mindre sandt om både avisen og læserne. Dertil har jeg et andet omdrejningspunkt, som du sikkert ikke kan/vil se: jeg mener ikke enkeltpersoner skal/bør holdes ansvarlige for forhold i lande, som vi som nation ikke har fordømt eller handlet på politisk. I så fald er rejser til og ophold i Israel, USA, Kina etc. tilsvarende problematiske. Men hey, der er folk, der får det så dejligt i maven, når de udskammer andre.

Christian Iversen, Nicolaj Ottsen og Gert Friis Christiansen anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Jante mig her og der. Pressens overgejling af stjerner får alle til at geråde i national total forgabelse. Når stjernen så viser sig knap så rigtig, deler vandene sig mellem to slags forargelse. Dem der er forarget over "stjernens" adfærd og dem som er forarget over at de andre er forargede.
Ville reaktionerne mon være de samme hvis han tog til Kina eller Indonesienen? Men det er klart at Axelsen har tre problemer han selv bør forholde sig til og som vil influere på hans image ( som det hedder). Vil han betale "dansk skat" .
vil han fortsat repræsentere Danmark. Hvordan vil han håndtere det politisk- moralske dilemma med Dubais behandling af deres fremmedarbejdere. De to første problemer er suverænt op til ham selv.

Jan Fritsbøger

at axelsen er en god badmintonspiller betyder ikke at han er et fantastisk menneske, for det er han måske ikke,
han har etableret sit eget firma, i en branche som efter min mening er lidt suspekt, såkaldt functional food lover typisk noget godt det sådan set ikke leverer, og man tager sig godt betalt,
jeg har så ikke set hvilke produkter hans firma markedsfører, så måske er det et seriøst firma i en ellers useriøs branche, men jeg tvivler, og med tanke på dubais renomme kunne der måske være pengetænkning involveret i valget.

Birgitte Johansen

Niels Bønding,
Jeg har hverken kaldt dig gammel eller uvederhæftig; jeg taler om din argumentationsform. Jeg kender dig ikke personligt, så jeg aner ikke, hvor gammel du er, eller om uvederhæftighed er et gennemgående træk hos dig.
Tilsvarende er jeg heller ikke hverken 'sur venstrefløj' eller 'sammenrimpet jantelovskommunist'. Men jeg går helt sikkert ind for, at man tager et personligt ansvar for de sammenhænge, man vælger at indgå i her i livet. Man skulle gerne kunne holde ud at se sig selv i spejlet om morgenen.....

Jan Fritsbøger

grådige mennesker tror da vist at enhver kritik af grådighed handler om misundelse, og de er sikkert slet ikke i stand til at forestille sig mennesker som slet ikke er misundelige, for det er de jo med stor sandsynlighed i den grad selv,
at grådighed og egoisme er årsag til oceaner af lidelse, til miljø/klimaproblemer, til krige og krigstrusler, til fattigdom sygdom og død, betyder vel ikke at de grådige er skyldige,
nej så hellere kalde kritikerne noget usympatisk og nedgøre dem.
men lur mig om ikke kritikerne faktisk trives langt bedre end grådighedssegmentet, fordi de trods alt forsøger at bevare en vis integritet, og måske ligefrem kan sende deres spejl et ærligt smil.

Niels Bønding

Birgitte Johansen
Så hold dig til at se dig selv i spejlet og lad være med at dømme andre.

Jan Fritsbøger

jah Torben det er da godt nok vældig moderne at være en grådig egoist, men der er nu stadig en alvorlig brist, man kan kun håbe at fremtiden ikke bliver endnu værre end nutiden, men hvis vi kan udfase den værste grådighed og egoisme kunne den faktisk blive bedre.

Jan Fritsbøger

Niels sandheden afhænger af øjnene som ser, evt i gennem de (mis)farvede briller,
så når du mener det du skriver er sandt, så siger det faktisk kun noget om dig selv,
for er man langt nok ude på en af fløjene tilhører de fleste jo tilsyneladende den modsatte fløj, er man selv småfascist er selv S et rødt parti !
der er ikke noget galt med venstrefløjen, faktisk er hele højrefløjen nærmest selve problemet med vores samfund, drevet af de er af egoisme og grådighed.

Jan Fritsbøger

"drevet som de er ----" skulle der stå

Birgitte Johansen

- og i Dubai er man allerede gået i gang med at markedsføre sig på ryggen af danske badmintonspillere; tak for kaffe, Viktor!