Leder

DR skal give os de nørdede og grundige programmer. Alle dem, vi ikke vidste, vi havde brug for

Det er en falliterklæring, at der i DR’s radio- og tv-sendeflade ikke er plads til programmer, der tør tage sig tid og være grundige og nørdede, så lyttere og seere – unge som ældre – ikke kun får stillet den hurtige sult, men også bliver klogere
Programchef Lisbeth Langwadt fra Danmarks Radio forklarede forleden, hvorfor der snart ikke længere er kulturkritiske programmer at finde på hverken DR’s radioflade eller tv-flade, programmer som ’Filmland’ og tidligere ’Gejst’ (billedet).

Programchef Lisbeth Langwadt fra Danmarks Radio forklarede forleden, hvorfor der snart ikke længere er kulturkritiske programmer at finde på hverken DR’s radioflade eller tv-flade, programmer som ’Filmland’ og tidligere ’Gejst’ (billedet).

Danmarks Radio

Kultur
10. september 2021

»For nogle år siden havde næsten alle klassiske kulturgenrer hvert sit studieprogram ugentligt på tv. Det er vi gået væk fra, da denne type programmer ikke appellerer til de kulturinteresserede streamere, og fordi vi generelt gerne vil ramme endnu bedre plet hos de danskere, der er særligt interesseret i kultur.«

Således sagde programchef Lisbeth Langwadt fra Danmarks Radio forleden til Mediawatch, og på den måde fik hun forklaret, hvorfor der snart ikke længere er kulturkritiske programmer at finde på hverken DR’s radioflade eller tv-flade, programmer som Filmland og tidligere Gejst og en musikkanal som P6 Beat. Langwadt sagde videre, at DR fortsat vil satse på at komme ind i maskinrummet hos kunstnerne – i programmer som Kunstnerkolonien og ArtyFarty – fordi den slags programmer kan ses af de seere, vistnok mest de unge, som ikke ved, at de er kulturinteresserede, og »som ikke nødvendigvis har nogen forudsætninger for at kunne se et program om portrætkunst, litteratur eller møbeldesign«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

DR skal bare være et tilvalg i kanalpakken, så kan de gøre lige hva' Dælen, de vil - de skulle aldrig høre et ondt ord.

Jens Christian Jensen

De kunne passende starte give os DR-K tilbage.

Ole Kresten Finnemann Juhl, Ole Frank, Jørgen Munksgaard, Inger Pedersen, Estermarie Mandelquist, Ulla Hansen, Christian Bruun, Carl Chr Søndergård, Rasmus Kristiansen, Katrine Damm, Lisbet Møller, Carsten Munk, Henrik Rose, David Zennaro, Thomas Tanghus, Frederik Melving Vigil og Jens Garde anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

DR kan ikke sammenlignes med de andre tv-kanaler, der kan vælges til eller fra i diverse pakker. DR er en del af vores infrastruktur og som sådan finansieret af det offentlige, og det er på tide, at de begynder at leve op til det (igen). Man kunne passende begynde med at overlade alle de fjollede konkurrence- og legestueprogrammer med de samme 20 fortærskede kendisser til de kommercielle kanaler.

Svend-Erik Runberg, Steffen Gliese, Lars Jørgensen, Ib Christensen, Ole Kresten Finnemann Juhl, Adam Roosen, Ole Frank, Jørgen Munksgaard, Inger Pedersen, Martin Rønnow Klarlund, Carl Chr Søndergård, Rasmus Kristiansen, Katrine Damm, Lise Lotte Rahbek, Lisbet Møller, Rolf Andersen, Jens Christian Jensen, Henrik Rose, Jan Damskier, Svend Erik Sokkelund, Thomas Tanghus, ole eising og Jens Garde anbefalede denne kommentar

Jeg kan ikke være mere enig også i foranstående indlæg. DR er blevet utroligt overfladisk på kulturområdet samtidig med, at der er kommet mange ligegyldige programmer som regel i den bedste sendetid.

Hanne Sonderborg, Svend-Erik Runberg, Ole Kresten Finnemann Juhl, Ole Frank, Jørgen Munksgaard, Inger Pedersen, Carl Chr Søndergård, Rasmus Kristiansen, Christian de Thurah, Lisbet Møller, Rolf Andersen, Jens Christian Jensen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Sendes der overhovedet noget af væsentlighed, kommer det ofte først kl. 23.00. Efter Deadline. Og ikke sjældent er der tale om genudsendelser. En del 10 år gamle eller ældre.

Et nyt program, Fokusgruppen (mandage kl. 23.), omhandler en bog, som forfatteren skjult overværer en håndfuld mennesker udtale sig om. Overfladisk og overflødigt. På ingen måde kulturkritisk..

I bedste sendetid forurener DR derimod med en række yderst fordummende programmer - ikke mindst en 7. sæson af "Gift ved første blik", hvor banaliteten atter er i højsædet med voksne mennesker i hovedrollerne. Disse udstiller sig med tåkrummende ageren og udtalelser, som er totalt uden indsigt. Forudsigeligt unødvendigt og til tider direkte pinligt.

Jørgen Munksgaard, Katrine Damm, Eric Svinth, Jens Christian Jensen, Henrik Rose og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

"Semiotisk defineres kultur som den ikke-genetiske videreførelse af adfærd til en ny generation"

Så jo, Vild med Bagning eller Gift i Første Hug, er en form for kultur. Det i efterlyser på "DDR" er det man kalder kulturliv.

Og ja, elendige reality programmer kan man fodre grise med. At DR vælger at satse på dem viser med stor tydelighed at DR ikke længere er Oplysning til Borgerne om Samfundet, men i stedet har udviklet sig til en virksomhed, som slås med alle de andre TV kanaler og med streaming på nettet. Hvis funktionen som en form for den til en given tid siddende regerings "propaganda kanal" ikke længere eksisterer, så er det rimeligt at overveje om man skal beholde DR i sin nuværende form.

Når det er sagt, så har DR også altid været i stand til at levere Børneradio mm. og dermed ikke blot skubbet til grænser for kulturlivet men også det som reelt er kultur, og DR har været udsat for nedskæringer og dårlig ledelse, samt politisk indblanding i alt hvad de foretager sig, så man kan ikke sige at det er DRs egen skyld. Dén pil peger på politikere, bestyrelse og ledelse.

Lars Jørgensen, Steffen Gliese, Ole Frank, Inger Pedersen, Estermarie Mandelquist, Carl Chr Søndergård, Rasmus Kristiansen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Christian De Thurah 10. september, 2021 - 09:14

"DR kan ikke sammenlignes med de andre tv-kanaler, der kan vælges til eller fra i diverse pakker."

Ork jo - man kan sagtens sammenligne DR-TV med alle de andre kanaler i TV-pakken.
DR-TV sendeflade er dækket af de samme fjollede konkurrence- og legestueprogrammer med de samme 20 fortærskede kendisser til de kommercielle kanaler.

Men flyt DR-TV over som et tilvalg i TV-pakken, så vi ikke er tvunget til at betale for skidtet, så skal de aldrig høre et ondt ord.

Daniel Joelsen, Jørgen Munksgaard og Lisbet Møller anbefalede denne kommentar
Stella Lystlund

Det er dog fantastisk, hvordan DR dyrker amatørisme. Fyr og Flamme er bunden. De kom nummer shock.

Det er uanstændigt, at bruge så mange penge på at reklamere for to mænd så som Fyr og Flamme. Det er en ren reklame lavet af DR for to mænd, der ikke KAN synge eller lave gode melodier.

Hvorfor plejer DR amatørismen i så stor grad? Det bliver værre og værre. Det er i orden at være folkelig, men I er rent ud sagt blevet prol.

Hvis I laver et program om indretning, så tager man en tømrer, der smadrer hver eneste bolig han rører ved, i stedet for en der har en uddannelse i indretning.

Jeg har vel at mærke intet imod tømrere. Det er vigtig at vi har dygtige tømrere og snedkere.

Hvis I laver program om haver, så vælger I igen en tømrer, der kalder sig designer og en mand, der ingen forstand har på haver eller æstetik og laver det mest uinspirerende arbejde man kan tænke sig.

I kunne ikke drømme om at tage nogen, der kan lave haver og har forstand på planter, buske og træer eller kan formidle viden om haver og havernes historie. Vi har uddannede landskabsarkitekter fra både Kunstakademiets Arkitektskole og Landbohøjskolen og det i tonsvis.

Jeg har ikke noget imod tømrere, snedkere eller amatørmusikere. Men den tømrer I har fået fat i til at lave boligindretning og haver er en kulturløs amatør. Der er ingen fabulerende fortælling om haver, ingen viden, ingen indsigt. Han er sikkert en sød og rar fyr og fra Jylland. De skal helst tale jysk ellers er de ikke rigtige til DR.

Så har vi Bonderøven en journalist, som viser os, hvordan vi udvikler byggeskader. Måske skulle tømreren hjælpe med i det program og Bonderøven i det anden.

Jeg gider ikke se al den amatørisme på DR. Resultatet er, at jeg gider ikke se DR og I mister seere. Befolkningen betaler for, at I laver et godt arbejde. Så tag og lav ordentlige programmer om dygtige musikere mm. og ikke bare om amatører. Hvis DR ikke bliver bedre bliver I nedlagt lidt efter lidt og næste gang, der kommer blå regering.

Aftenshowet eksisterer kun, fordi I inviterer Pia Kjærsgaard med jævne mellemrum. Nu er det lidt sjovere i øjeblikket med Saras program.

Vi læser også, at Mette Rieck i Aftenshowet har måttet ligge i fosterstilling og gå til psykolog, (betalt af seerne) fordi hun er blevet kritiseret efter et interview med en mand, som er kommet igennem #Metoo møllen. Jeg gør mig ikke til dommer over nogen, det er muligt at Jes opførte sig uanstændig for 20 år siden, men burde en journalist, der selv var ekstrem barsk overfor den interviewede, ikke kunne tåle mosten og tåle selv at blive kritiseret? Offeret blev lige pludselig selve journalisten og ikke den, der blev hængt ud til tørre af journalisten. Han havde fortjent det. Ikke? For han er et dumt svin, man havde ret til at svine til. Ikke? Folkedomstolen har dømt med overdommer Mette Rieck, som så skulle til psykolog bagefter. Hun burde i det mindste holde mund om sine ture til psykologen. Hendes adfærd beskriver en umoden amatør, der i øvrigt afbryder konstant.

Det er den rene børnehave.

En ting er at være folkelig, en anden ting er at DYRKE amatørisme.

DR 1 indeholder snart ingen kultur, ingen opfindsomhed og jeg siger ingen, ingen udsendelser om diverse kunst, så som billedkunst, billedhuggere, musik, arkitektur, design og al mulig anden kultur, så som at tale med almindelige intelligente mennesker. Nej i Aftenshowet får vi talt med en del uintelligente mennesker og næsten altid nogle solbrune og ofte hjernedøde fra bladene. Igen reklame for de få.

Der er sjældent eller aldrig udsendelser om bæredygtighed. Der findes så mange spændende ideer. Men I gider ikke researche efter noget virkelig interessant og opfindsomt.

Og skulle der blive sendt noget om bæredygtighed, finder DR sikkert en blandt vennerne, som ingenting ved om bæredygtighed, men som I så reklamerer for, akkurat, som man gør for Fyr og Flamme, eller så finder I bare nogle, der bygger halmhytter til sig selv.

Må jeg så heller bede om Sussi og Leo, selv om jeg virkelig ikke kan lide deres musik. De er dog interessante og det giver indblik i den jyske folkesjæl. Fyr og flamme 0 point.

Næsten alt det I laver, er lavet til tankeløse idioter og hvis seerne ikke er idioter i forvejen, så bliver de det.

Jeres apparat er tungt som sovjetblokken og udsendelserne skulle nødigt handle om noget rigtig godt og professionelt.

Det sidste er at parre mennesker efter stjernetegn og astrologi. Kunne man så ikke læse dagens horoskop i DR nyheder hver dag?

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver og ikke Stella.
Det var G. Gustafsdottir der skrev kl.
10. september, 2021 - 19:13

Det er dog fantastisk, hvordan DR dyrker amatørisme. Fyr og Flamme er bunden. De kom nummer shock.

Det er uanstændigt, at bruge så mange penge på at reklamere for to mænd så som Fyr og Flamme. Det er en ren reklame lavet af DR for to mænd, der ikke KAN synge eller lave gode melodier.

Hvorfor plejer DR amatørismen i så stor grad? Det bliver værre og værre. Det er i orden at være folkelig, men I er rent ud sagt blevet prol.

Hvis I laver et program om indretning, så tager man en tømrer, der smadrer hver eneste bolig han rører ved, i stedet for en der har en uddannelse i indretning.

Jeg har vel at mærke intet imod tømrere. Det er vigtig at vi har dygtige tømrere og snedkere.

Hvis I laver program om haver, så vælger I igen en tømrer, der kalder sig designer og en mand, der ingen forstand har på haver eller æstetik og laver det mest uinspirerende arbejde man kan tænke sig.

I kunne ikke drømme om at tage nogen, der kan lave haver og har forstand på planter, buske og træer eller kan formidle viden om haver og havernes historie. Vi har uddannede landskabsarkitekter fra både Kunstakademiets Arkitektskole og Landbohøjskolen og det i tonsvis.

Jeg har ikke noget imod tømrere, snedkere eller amatørmusikere. Men den tømrer I har fået fat i til at lave boligindretning og haver er en kulturløs amatør. Der er ingen fabulerende fortælling om haver, ingen viden, ingen indsigt. Han er sikkert en sød og rar fyr og fra Jylland. De skal helst tale jysk ellers er de ikke rigtige til DR.

Så har vi Bonderøven en journalist, som viser os, hvordan vi udvikler byggeskader. Måske skulle tømreren hjælpe med i det program og Bonderøven i det anden.

Jeg gider ikke se al den amatørisme på DR. Resultatet er, at jeg gider ikke se DR og I mister seere. Befolkningen betaler for, at I laver et godt arbejde. Så tag og lav ordentlige programmer om dygtige musikere mm. og ikke bare om amatører. Hvis DR ikke bliver bedre bliver I nedlagt lidt efter lidt og næste gang, der kommer blå regering.

Aftenshowet eksisterer kun, fordi I inviterer Pia Kjærsgaard med jævne mellemrum. Nu er det lidt sjovere i øjeblikket med Saras program.

Vi læser også, at Mette Rieck i Aftenshowet har måttet ligge i fosterstilling og gå til psykolog, (betalt af seerne) fordi hun er blevet kritiseret efter et interview med en mand, som er kommet igennem #Metoo møllen. Jeg gør mig ikke til dommer over nogen, det er muligt at Jes opførte sig uanstændig for 20 år siden, men burde en journalist, der selv var ekstrem barsk overfor den interviewede, ikke kunne tåle mosten og tåle selv at blive kritiseret? Offeret blev lige pludselig selve journalisten og ikke den, der blev hængt ud til tørre af journalisten. Han havde fortjent det. Ikke? For han er et dumt svin, man havde ret til at svine til. Ikke? Folkedomstolen har dømt med overdommer Mette Rieck, som så skulle til psykolog bagefter. Hun burde i det mindste holde mund om sine ture til psykologen. Hendes adfærd beskriver en umoden amatør, der i øvrigt afbryder konstant.

Det er den rene børnehave.

En ting er at være folkelig, en anden ting er at DYRKE amatørisme.

DR 1 indeholder snart ingen kultur, ingen opfindsomhed og jeg siger ingen, ingen udsendelser om diverse kunst, så som billedkunst, billedhuggere, musik, arkitektur, design og al mulig anden kultur, så som at tale med almindelige intelligente mennesker. Nej i Aftenshowet får vi talt med en del uintelligente mennesker og næsten altid nogle solbrune og ofte hjernedøde fra bladene. Igen reklame for de få.

Der er sjældent eller aldrig udsendelser om bæredygtighed. Der findes så mange spændende ideer. Men I gider ikke researche efter noget virkelig interessant og opfindsomt.

Og skulle der blive sendt noget om bæredygtighed, finder DR sikkert en blandt vennerne, som ingenting ved om bæredygtighed, men som I så reklamerer for, akkurat, som man gør for Fyr og Flamme, eller så finder I bare nogle, der bygger halmhytter til sig selv.

Må jeg så heller bede om Sussi og Leo, selv om jeg virkelig ikke kan lide deres musik. De er dog interessante og det giver indblik i den jyske folkesjæl. Fyr og flamme 0 point.

Næsten alt det I laver, er lavet til tankeløse idioter og hvis seerne ikke er idioter i forvejen, så bliver de det.

Jeres apparat er tungt som sovjetblokken og udsendelserne skulle nødigt handle om noget rigtig godt og professionelt.

Det sidste er at parre mennesker efter stjernetegn og astrologi. Kunne man så ikke læse dagens horoskop i DR nyheder hver dag?

Jørgen Munksgaard, Rasmus Kristiansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Godt litteraturprogram på DK4 netop. Samtale mellem Peter Nielsen og Bo Tao Michaelis.

Og så er der radioen. Her er der virkelig også langt mellem snapsene. Der er mere og mere navlepilleri og gerne med lidt religiøst tilsnit. Og jo det hele kan høres på podcast, som om tre gange på en dag og genudsendelser i weekenden ikke er nok. Men, indrømmet, radioen er bedre end TV.

Ole Frank, Carsten Munk, Carl Chr Søndergård, Rasmus Kristiansen, Dorte Sørensen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar

Kvaliteten i DR er faldet markant. I dag er der mere "mens vi venter på at dø" TV end de programmer som DR med stor succes og godt håndværk har leveret gennem årene. Tv som som kan oplyse, give indsigt og inspirere.
Istedet får vi i dag en sendeflade med realityprogramner og en masse "se mig" værter TV.
Samtidig er der kommet mere mandehadsk TV. Hvad det end skyldes... men kvinder er jo nok primær målgruppen hvis man skal dømme ud fra programudvalget i softporn reality TV mixet med bagedyster og andet "godt".

jeg er helt enig med Langwadt her: det er interessant at følge processer hos udøvende kunstnere, det er interessant at se processernes resultat, men det er faktisk mindre og mindre interessant at følge andres bedømmelser af dem, når man faktisk i langt højere grad end tidligere har adgang til at se dem selv, ikke uden mediering: hvad kunstneren har tænkt og gjort, får vi adgang til, men uden en stemme bundet i fortidens vurderingsskemaer, der altid historisk har underkendt det nye og grænsesprængende.

Maj-Britt Kent Hansen

Månedsvis med sportsudsendelser døgnet rundt må så være "mandehadsk tv". Og bagedyster kvindefjendsk tv.

Det egentlige problem er manglende økonomiske ressourcer, der medfører, at der ikke er råd til lødige udsendelser for mennesker.

Steffen Gliese, Inger Pedersen og Rasmus Kristiansen anbefalede denne kommentar
Ole Kresten Finnemann Juhl

Mange af DR1*s programmer i primetime burde ligge på Ramasjang.

Svend-Erik Runberg

@ Ole Kresten Finnemann Juhl
Hader du børn?