Leder

Det er DR’s eget ansvar at bevare P6 Beat og P8 Jazz, og det bør de

Det hedder sig, at P6 Beat og P8 Jazz nu igen står til at lukke, fordi der ikke er en ekstrabevilling til kanalerne på finanslovsudspillet. Men i det samlede regnskab koster kanalerne så lidt, at det virker fjollet, at DR ikke selv tager ansvar for deres fortsatte eksistens
DR bør selv tage ansvar for overlevelsen af DAB-kanalerne P6 Beat og P8 Jazz.

DR bør selv tage ansvar for overlevelsen af DAB-kanalerne P6 Beat og P8 Jazz.

Christian Lindgren

Kultur
4. september 2021

I modsætning til de to foregående år lægger regeringens finanslovsudspil i år ikke op til at redde DR’s nichemusikkanaler P6 Beat og P8 Jazz.

Det var ellers ved at udvikle sig til en tradition, at de to lukningstruede DAB-kanaler reddes på falderebet af en finanslovsbevilling på 15 millioner kroner til endnu et års drift.

DR ville have lukket P6 Beat og P8 Jazz pr. 1. januar 2020, fordi der med den drastiske nedskæring af DR’s budget, som den daværende borgerlige regering med støtte fra DF varslede i 2018, ifølge DR ikke ville være råd til at drive dem. Den første af de to bebudede faser i nedskæringen blev gennemført, 420 millioner kroner blev skåret, og flere tv-kanaler blev lukket.

Da den socialdemokratiske kulturminister Joy Mogensen kom til, lykkedes det hende to år i træk at finde de 15 millioner kroner, der skulle til, for at kanalerne kunne klare sig igennem 2020 og 2021. Et ret beskedent beløb med en meget tydelig effekt. Vigtigere var det dog, at man med sidste års finanslov droppede anden fase af den gamle spareplan, så DR slipper for at skære 260 millioner kroner fra næste år.  

DR efterlyser endnu en feberredning

Nu står nichemusikkanalerne så igen til at lukke ved årets udgang. Til netmediet Mediawatch udtaler DR’s direktør for Børn, Unge og Kultur, Henrik Bo Nielsen, at DR stadig er »positive over for at videreføre kanalerne, hvis der prioriteres finansiering fra politisk side i lighed med i 2020 og  2021«. Aflysningen af den store nedskæring er altså ikke nok, DR står også og skal bruge 20 millioner kroner, hvis de to kanaler skal fortsætte med at eksistere. På den måde bliver det, hvis DR’s udmelding står til troende, endnu en gang afgjort i Finansministeret, hvilke radiokanaler DR skal drive.

Det har meget lidt med armslængdeprincippet at gøre, og DR burde ikke overlade ansvaret for sine egne prioriteringer til de politikere, der forhandler finansloven. P6 Beat og P8 Jazz udfylder en  oplagt public service-funktion ved at spille og formidle et meget bredere udvalg af rytmisk musik, end DR’s andre kanaler og diverse kommercielle kanaler byder på. Som flowkanaler gør de musikken umiddelbart tilgængelig, og det er ikke en opgave, som mere tematisk anlagte podcasts kan overtage. De gør det for 15 millioner kroner årligt ud af et samlet DR-budget på knap 3,5 milliarder kroner. På den baggrund er det næsten komisk, at DR efterlyser endnu en feberredning via finansloven.

I sidste ende er det DR’s ansvar, om man vil bevare P6 Beat og P8 Jazz.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Morten Søfting

DR’s ledelse prioriterer pseudojurnalistik og ligegyldige konceptprogrammer fremfor original kultur. Fighterfamilien fra Falster og våde veninder er åbenbart vigtigere end at understøtte den danske musikscene og give plads til en bred musikalsk horisont. Hvornår ryger P1 så - de er så irreterende med deres insisteren på ordentlig journalistik, dybdeborende spørgsmål og relevante temaer. DR kunne jo komme til at træde nogen over tæerne.

Jens Christian Jensen, Svend-Erik Runberg, Steffen Gliese, Gert Friis Christiansen, Rasmus Kristiansen, Carsten Sperling, Peter Nissen, Carl Chr Søndergård, Viggo Okholm, Uffe Juul, Rasmus Knus, Carsten Munk og Michael Hullevad anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Lone Nikolajsen

Danmarks TV & Radio skal blot være et tilvalg på kanalpakken, så kan de gøre lige hva' Dælen, de måtte lyste - de skal aldrig høre et ondt ord fra overtegnede.

Maj-Britt Kent Hansen

DR er desværre allerede godt på vej til også at ødelægge P1 med et hav af useriøse programmer/formater.

Tina Peirano, Svend-Erik Runberg, Carsten Munk, Gert Friis Christiansen, Jan Nielsen, Carl Chr Søndergård, Mathias Petersen, Bente Loldrup og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

P6 beat e riden grad værd at bevare, både seriøs og sjov og med journalister der virkelig ved hvad der rører sig. Og ja vi er 72 og 76

Rasmus Kristiansen

Skriver gerne under igen for bevarelse af P6 Beat og P8 Jazz, hvis det er det og det måtte komme dertil igen, således at man/ Jeg kan få mine 2 sekunder med Slayer - ahhhh -, m.m.m derfra :). Pretty fine sendeflade på P6 Beat, gode programmer/ værter.
Søndagen formiddag, mangler lige Carsten Holm og hans tidligere helt slow down tempo program.., men det er ok - verden består endnu, hvor nærmest næsten ejendommeligt det end må forekomme.
Kan ikke fremhæve en vært frem for en anden, de gør det glimrende på hver deres facon.
P6 beat har medvirket til personligt at tage handsken på og gået i bagkatalog på bands/ kunstnere Jeg kendte i forvejen og fundet så absolut masser af meget mere fantastisk musik fra disse. De, P6 beat, har ligeledes genopfrisket musiknumre der var smuttet lidt i glemsel, og bestemt introduceret mig, når Jeg ikke selv/ tiden har været til det, for en hel del dejlig ny/nyere musik.
Så absolut eksempelvis værd er at nævne de søde personer/ medmennesker - dudes - og deres skønne iørefaldende musik fra bandet Death Machine. Nydt deres fantastiske glimrende koncerter i sommers på Posten i Odense og Radar i Århus til stor fornøjelse, store klapsalver, stående ovationer, og De måtte gerne spille sættet en gang til, som nogle tilhører højlydt sagde til, ligeledes stor bifald.. Andre kunster/ bands er Irah, Pede B, Chinah, Biceps m.m.

P1 programmer værd at fremhæve er : Sygt nok med Maja Thiele ( hun er skønsjov ), Vildt naturligt ( De kan virke og minde mig lidt om Kaj og Andrea, altså Johan Olsen og Vicky Knudsen, herlige ), Supertanker også godt. Orientering, Bagklog og P1 morgen ( her zapper Jeg noget rundt mellem P1, P6, P5, lidt P8, lidt P2, ja der er Jeg til lidt af det hele ).
Ja der er ting/tendenser på P1 hvor man når til, arhhh come da really on altså.
Har ingen tv-pakke. Hvorfor egentligt taget? Nej tak ellers. Streamer når man skal være heldig at falde over noget og når tid er, oftest falder Jeg i søvn anyway grundet Jeg har været aktivt beskæftiget og grundet en lav hvilepuls, ha :P

Zzzzz....,
sov godt, sweet dreams.

God dag.

Klavs M. Christensen

Helt ærligt...
Vi kan blæse 20-30 mio. kroner ud for at corona-teste 100-150.000 symptomfrie raske mennesker om dagen.
Hvis der er nået jeg har lært af Coronakrisen, så er det, at der er penge nok. Der er mangel på politisk vilje her.
Betal krisens helte ordentligt og giv de småpenge til DR. Lidt lupus skal der også være plads til.

Gert Friis Christiansen

Kunne man ikke finde pengene i DR1 flow-tv, der mest virker som børne-tv for voksne.

Rasmus Kristiansen, Carsten Sperling, Svend-Erik Runberg og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Så er det jo godt at man bruger 260810000 kr på en radiostation ingen hører.

// Jesper

Rasmus Kristiansen, Carsten Munk og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Malene Wiinblad

P8 Jazz er uundværligt. Mit yndlingsprogram er Vistis Vinyler som som bringer funky og eksotiske vibrationer fra hele Verden. Lige nu hører jeg radio Big Band. Hvad gør vi for at sikre fortsættelse af de to kanaler?

Stella Lystlund

G. Gustafsdottir skriver og ikke Stella.

Der bliver ingen problemer med DR. Det gode ved Nye Borgerliges forslag er, at de gør ingen forskel på kanalerne. Nye Borgerlige vil nedlægge hele DR.

Tidligere kulturminister Mette Bock beskar DR voldsom i sin tid som kulturminister. Socialdemokraterne fortsatte ikke nedskæringerne. Gad vide, om Mette Bock håber på, at resten af DR bliver nedlagt af de kulturløse rindalister i Nye Borgerlige.

Nu skylder Mette Bock skylden på DF og fryder sig over deres tilbagegang. Havde hun selv ingen vilje, dengang hun sad i regering. Nu har hun uddannet sig til hurtigpræst.

"Mette Bock er cand.scient.pol. og mag.art. og var programdirektør i DR til november 2009, folketingsmedlem for Liberal Alliance og kultur- og kirkeminister i regeringen Lars Løkke Rasmussen III fra 28. november 2016. Wikipedia"