Leder

Lad os få uenigheder med på det nye kolonihistoriske museum, tak!

Fortiden kan gøre folk meget sure. Det gælder også den arbejdsgruppe, der skal belyse, hvordan Danmarks kolonihistorie skal formidles. Gid man havde en form for institution, hvor netop den slags diskussioner kunne foldes ud …
Vestindisk Pakhus blev bygget som lagerbygning for de koloniprodukter, der blev hjemført fra de Vestindiske Øer. Det var især kaffe samt sukker, korn og byggematerialer.

Vestindisk Pakhus blev bygget som lagerbygning for de koloniprodukter, der blev hjemført fra de Vestindiske Øer. Det var især kaffe samt sukker, korn og byggematerialer.

Linda Kastrup

Kultur
23. november 2021

Det lød så godt, da regeringen og støttepartierne på finansloven for 2021 afsatte en million kroner til en såkaldt referencegruppe, der skal undersøge, hvordan Danmarks stærkt omdiskuterede kolonihistorie bedst kan belyses og formidles.

Men som vi beskrev i fredagens kulturtillæg, er arbejdet gået i hårdknude.

Referencegruppen, der tæller forskere fra blandt andet Nationalmuseet, Statens Museum for Kunst og Rigsarkivet, strides om Vestindisk Pakhus. Pakhuset er af den private forening Kolonihistorisk Center blevet foreslået som muligt museum eller »samvittighedssted« over dansk slavehandel.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Ja, det ville være en god ide. "Der har ikke være sorte slaver i Pakhuset": vorfruebevares!

Peter Beck-Lauritzen

Jeg glæder mig til at se slave-museer andre steder, ex nordafrika, Japan, Borneo, Sydafrika, andre europæiske lande, ja der er mange lande, der har gjort brug af slaver!

Marianne Jespersen

Vestindisk Pakhus blev endelig fundet som relevant og ordentlig løsning på den forfærdelige mishandling af gipsafstøbnings samlingen. I det mindste den del der overlevede årtiers mishandlende opbevaring i lader med utætte tage mv.

Denne samling der i min barndom stod godt og fornemt placeret i underetagen på statens museum for kunst gav mig og mange andre berigende oplevelser af den klassiske kunst. Det var stedet man som 10-12 årige frivilligt, selv og ofte med ven eller veninde snusede verdenskunsten til sig. Lad den nu ikke blive ofret endnu en gang på dagens aktuelle historiepoppede alter.
Kolonitidens samlede historie kan og bør nok indgå i alle museer, hvor det er relevant. Et slavemusum kan jo evt. placeres i en af de bygninger som dem der handlede med slaver ejede . Skal vi have et slavemuseum så håber jeg at det behandler alle sider. Inkl. slaverne på Holmen og overgangen fra træl til fæster etc. og de forskellige former og udbredelse af slaveri i fortid og nutid verdenen over.

Skal vi have et kolonihistorisk museum så er Grønlands kaj og Islands Brygge mindst lige så relevant. Hvordan udvalgets medlemmer i øvrigt taler til hinanden er i øvrigt fuldstændig irrelevant og ligegyldig fnadder sladder.,