Leder

Når streaminggiganter vil sænke sangskriveres løn, skader de det, de fremmer

Spotify, Amazon, YouTube vil have sænket deres aflønninger til sangskriverne, og en central juridisk kamp er under opsejling. Dermed demonstrerer streaminggiganterne, at de ligesom andre onlinetjenester også skader dét, de fremmer – nemlig musikernes arbejde
I april underskrev så store kunstnere som Kate Bush og Paul McCartney sammen med 148 andre et brev til Boris Johnson med et ønske om økonomiske reformer,  der vil hæve udbetalingerne til musikkens skabere, som ikke kan tjene nok på streaming.

I april underskrev så store kunstnere som Kate Bush og Paul McCartney sammen med 148 andre et brev til Boris Johnson med et ønske om økonomiske reformer,  der vil hæve udbetalingerne til musikkens skabere, som ikke kan tjene nok på streaming.

Rafa Rivas

Kultur
8. november 2021

Det er blevet en etableret sandhed, at musikerne og sangskriverne har problemer med at tjene penge nok på deres arbejde i en ny streamingvirkelighed. Ja, i april underskrev så store kunstnere som Kate Bush og Paul McCartney samt yngre folk som Laura Mvula og Jessie Ware et brev med 150 signaturer stilet til Boris Johnson med et ønske om økonomiske reformer, der vil hæve udbetalingerne til musikkens skabere. Og i USA har over 28.000 via den unge organisation The Union of Musicians and Allied Workers underskrevet et krav om bedre aflønningsvilkår.

Kunstnerne aflønnes typisk for deres andel af det samlede antal streaminger, og pengene tages ud af overskuddet hos streamingtjenesterne. Så det er afgørende, hvor høj procentsats de aflønnes med.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Streaming tjenesterne er både et onde og en kæmpe mulighed for kunstnerne at blive hørt. Men uden mad og drikke, duer kunstnerne ikke. Så skru op for afregningen til kunstnerne ellers bliver der kun få kunstnere til at levere til streaming tjenesterne. Censur! Ensretning! Fattigt!?
Døm selv!

Det haster med at kunstnerne skaber deres egen musikplatform og stopper dette vandvid. Den gode fortælling er: Vi er på vej.

Torben Arendal, Morten Balling, Jeppe Bundgaard, Søren Bendixen, Eva Schwanenflügel, David Zennaro, Peter Beck-Lauritzen og Carsten Sperling anbefalede denne kommentar