Leder

En russisk kunstner skal ikke boykottes blot på grund af sit pas

Boykot af kultursamarbejde med det officielle Rusland og behovet for – netop under en krig – at lytte til russiske stemmer både kan og skal gå hånd i hånd
Selvfølgelig giver det mening at afvise besøg af den Den Russiske Nationalballet – her i en opførelse af ’Svanesøen’ fra 2017. Men det er et fejlskud af afvise enhver kunstner, der har russisk pas.

Selvfølgelig giver det mening at afvise besøg af den Den Russiske Nationalballet – her i en opførelse af ’Svanesøen’ fra 2017. Men det er et fejlskud af afvise enhver kunstner, der har russisk pas.

Agata Lenczewska-Madsen

Kultur
10. marts 2022

Fyrværkeri brager løs i en mørk sump, og romerlys blinker på et goldt vådområde. Det syn mødte besøgende på Charlottenborgs Forårsudstilling  i to værker af videokunstneren Sergei Prokofiev.

Det vil sige i to dage kunne man ikke se værkerne, der er en kommentar til den russiske stats brug af ’fyrværkeri’ som kommunikationsform, så blev de pillet ned. Begrundelsen var, at kunstneren er russer. »Vi er opmærksomme på, at værket stiller sig kritisk over for magthavere,« sagde John Kørner, bestyrelsesformand for Charlottenborg Fonden. »Men i betragtning af, at der heller ikke skelnes mellem sportsudøvere, der er kritiske, og dem, der ikke er, har vi valgt at udelukke Sergei Prokofievs værker.«

Siden har Kørner fratrådt sin bestyrelsespost, og værkerne er hængt op igen.

Diskussionen om videoværkerne understreger, at kulturel boykot langtfra er et simpelt spørgsmål. For hvem boykotter man? Og hvad risikerer man at tabe i processen?

Misforstået signal at sende

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) meldte ellers klart ud, da hun efter invasionen instruerede alle statslige kulturinstitutioner om at indstille alt samarbejde med det officielle Rusland, og opfordrede andre kultursteder til at kaste et kritisk blik på, hvad og hvem de har på programmet.

Det var foranlediget af, at den russiske nationalballet og dermed repræsentant for Putins styre skulle danse Svanesøen flere steder i Danmark, og den sag var heller ikke så kompliceret. Naturligvis skal Danmark ikke huse så direkte repræsentanter for den russiske stat.

Ligeledes er det simpelt at sætte grænsen ved kunstnere, der er åbenmundede støtter af præsident Putin, som det var tilfældet da dirigent Valerij Gerkjev, nær ven med Putin gennem 30 år og offentlig støtte af annekteringen af Krim, blev fyret som chefdirigent for Münchenfilharmonikerne. Men hvor sætter vi grænsen, når det kommer til den broderpart af russiske kunstnere, der hverken er del af de store statslige ensembler eller åbenlyse venner af regimet?

Som for eksempel kunstnerduoen Maria og Natalia Petschatnikov, der har fået aflyst deres udstilling på Horsens Kunstmuseum efter pres fra kommunen. De har ikke boet i Rusland i over 30 år, og de støtter Ukraine. I et åbent brev kalder de beslutningen for en heksejagt. 

Men det kan heller ikke være graden af kritisk stillingtagen, som den enkelte kunstner udøver over for regimet, der afgør om de er velkomne. Man kan for eksempel ikke kræve, at en russisk kunstner skal tage afstand fra krigen, i en tid hvor man kan risikerer fængselsstraf for sådanne ytringer, ligesom man ikke kan forvente, at deres bagkatalog er udtalt kritisk, da indskrænkningen af den kunstneriske ytringsfrihed er sket gennem en årrække. 

Der er lige nu en overdrevet stor berøringsangst ved alt, der kan associeres med Rusland, og det kritiske blik er blevet alt for vidt og bredt. At aflyse en kunstner som Prokofiev er et misforstået signal at sende. Hvis hans navnebror, komponisten Sergej Prokofjev, havde levet i dag, ville det heller ikke have givet mening at boykotte ham, da han balancerede mellem kunstnerisk frihed og censur i det stalinistiske styre.

Russiske kunstnere skal støttes med bulder og brag

Kunst og kultur er et virkningsfuldt middel til at meningsudveksle og skabe forståelse på tværs af grænser. Når man ser en opsætning af Tjekhov, lytter til Sjostakovitj eller oplever russisk samtidskunst er det et vindue for andre måder at leve og tænke på. Når dem, man normalt udveksler ideer med, invaderer et andet land, står kunsten i en ny situation, men vigtigheden af at forstå den anden bliver ikke mindre.  

Hvis man er i tvivl, om man kan udstille kunstnere, der ikke er støttet af det russiske styre, må vi lade tvivlen komme dem til gode. Fordelen ved at vise russisk kunst fra systemkritiske kunstnere er større end ulempen ved at vise kunst, der viser sig at være Putin-venlig.

Som Prokofiev skriver i udstillingsmaterialet til forårsudstillingen: »Kunst er for mig en form for modstand. En slags ultimativ modstand, der er selvopretholdende gennem fundamentale uenigheder, der overgår enhver kunstners ønske om at være anderledes.« 

Kulturel boykot har til formål at gøre kulturforbrugerne, herunder ikke mindst de unge i middelklassen, opmærksomme på, at deres lederes beslutninger har konsekvenser. 

Derfor skal Netflix slukke i Rusland, og de store popstjerne bør aflyse deres koncerter i Moskva. For kulturen skal ikke være med til at fastholde Putins ønske om normalitet under en uprovokeret angrebskrig.

Men vi skal undgå alle tilbøjeligheder til dæmonisering og opbygning af fjendebilleder, hvor de ikke hører til. Og vi skal støtte de russiske kunstnere med bulder og brag, for vi har mere end nogensinde brug for et vindue til Rusland.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

@Det russiske regime er ansvarlig - ikke det russiske folk

Helt enig i analysen her. Vi må advare mod ethvert optræk til at hetze og forfølge den russiske diaspora i det frie Vesten og til at hetze og forfølge russere alene fordi de har et russisk statsborgerskab.

Den almindelige russiske borger kan ikke drages til ansvar for Vladimir Putins regime. Kun i det tilfælde at en prominent kunstner helt åbenlyst propaganderer for Diktator Vladimir Putin og hans partis brutale politik, der må vi fortælle kunstneren at vi ikke ønsker at vedkommende skal optræde her i den Frie Verden.

Der vil komme en dag hvor dette absolut stalinistiske regime med Forbrydersyndikatet i Kreml er en saga blot og et nyt regime kommer til, da skal det ikke hedde sig, at vi i Vesten i den frie Verden i demokratierne, at vi har forfulgt russiske borgere som bor her i landene eller som kommer på visit.

VH
KFK

Kirsten Dyhrberg Grønne, Viggo Okholm, Estermarie Mandelquist, Sinne Lundgaard Rasmussen, Poul Genefke-Thye, Elisabeth From, Eva Kjeldsen, Søren Dahl, David Zennaro, lars søgaard-jensen og Ole Kresten Finnemann Juhl anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Der er pokker til forskel på at droppe et officielt russisk statsligt foretagende som Nationalballetten - og så russiske enkeltpersoner.

Sport er for mig at se en helt anden sag: Den er formentligt et statsligt foretagende hele vejen rundt.

Torben Nielsen

Endnu et eksempel på at mange af os buldrer afsted uden reel eftertanke. Læs hvad fredsforske -Jan Åberg siger om krigen:
https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/fredsforsker-nato-har-uden-gru...

Viggo Okholm, Estermarie Mandelquist, Olav Bo Hessellund, Steen K Petersen, Elisabeth From, Søren Dahl og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Torben Nielsen

Præcis.
Det undrer mig, at Bestemmerne er så blinde og døve gennem så mange år.

Men med Vestager: Det er jo bare sådan, det er...

Marie-Christine Poncelet

Denne krise vi er i, krigen i Ukraine belyser så tydeligt de ideologiske svagheder der findes i de vestlige land, for det er ikke kun i Danmark at man forhindrer russiske kunstner at optræde, belyser selvmodsigelser mellem de vestlige lande selvfortælling og deres handlinger.
Aldrig har jeg haft en så store bevidsthed om at jeg tilfældig er født i den hvide vestlige del af verden, aldrig har jeg mærket på denne måde dens hvidhed.

Ole Kresten Finnemann Juhl

Kulturel udrensning er glimt og meningsløst.

Når Zar Putin regime bliver væltet og erstattet af et endnu værre despoti, så lad os fortsat huske, at systemet er fjenden - ikke folket og kulturen.

Kirsten Dyhrberg Grønne, Marianne Jespersen og Søren Dahl anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

Tyske operasangere kunne ikke tage til London og give koncerter under 2. Verdenskrig.

Jo flere der siger: vi vil ikke have noget med dem at gøre, på grund af det de gør, jo tydeligere bliver det, at russerne står alene i verden med deres opfattelse af Ukraine. Der er måske ikke andre måder at forklare dem det på.

Men lige så vigtigt er det opmuntrende, moralske signal, som man herved sender til ukrainerne.

Rikke Nielsen

Jeg kan godt leve med, at der for en periode, statueres et eksempel over for Putin. At så længe Ukrainske byer bombes, civile dræbes og mange millioner sendes på flugt, da har vi ikke lyst til at beskæftige os med noget som helst, der kunne bekræfte en form for støtte til invasionen.

Jeg håber selvfølgelig, at Putin ombestemmer sig og stopper sin morderiske krig - og at vi snart kan åbne op for de bløde kulturelle udvekslinger igen,