Leder

Historier som dem om Michael Bojesen afslører en syg kultur i kulturlivets elite

Det er lykkeligt, at de mange historier om krænkelser, dårlig opførsel og usund kultur i toppen af danske kulturinstitutioner kommer for en dag. Men en kulturforandring kræver, at omgivelserne siger fra over for chefernes opførsel
Det er lykkeligt, at de mange historier om krænkelser, dårlig opførsel og usund kultur i toppen af danske kulturinstitutioner kommer for en dag. Men en kulturforandring kræver, at omgivelserne siger fra over for chefernes opførsel
Kultur
19. april 2022

Skærtorsdag bød Ekstra Bladet den forhenværende korleder og operachef Michael Bojesen velkommen på forsiden med ordene: »Afsløring: Sendte klam mail om brystvorter.«

»Hun har udviklet sig helt vildt sangligt …« skrev han således i november 2015 om en potentiel korsanger – og fortsatte: »… og har tilsyneladende brystvorter – men ingen bryster at bakke dem op med.«

Hvem han sendte ordene til, oplyser avisen ikke, men der er angiveligt tale om en »maildialog, som var en operafaglig drøftelse af kvindens potentiale«. Indholdet er verificeret, og konteksten var, at en fagfælle havde taget kontakt og anbefalet en ung sangerinde og sendt en video, som Bojesen besvarede.

På det tidspunkt, hvor han sendte mailen, var han direktør for Copenhagen Opera Festival efter ti år som chefdirigent i DR Pigekoret, og som avisen skriver, afslører uddraget, hvordan Michael Bojesen også som operachef brugte en grov seksualiseret tone i professionel sammenhæng.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Justitia anbefaler i forbindelse med Advokatrådets undersøgelser af advokatundersøgelsernes uvuldighed, at disse undersøgelser 'kun bør anvendes i forbindelse med juridiske undersøgelser og ikke i forbindelse med for eksempel undersøgelser, som har til formål at afdække kulturen i en organisation.'
Det synes at være gået hen over hovedet på Elmelund, der ivrer efter at deltage i en nem klapjagt på udpegede personer, her Michael Bojesen.
Advokatundersøgelser igangsættes på intiativ af klienten, dvs af den der har bestilt og betalt for undersøgelsen. Klienten bestemmer, hvad advokaten skal undersøge (eller undlade at undersøge), og på hvilket grundlag undersøgelsen skal foretages. Advokatundersøgelser er derfor ikke uvildige. Undersøgelsen som her sammenblander den udøvende og dømmende myndighed og advokaten bliver derfor anklager og dommer er én og samme person.
Michael Bojesen kan derfor ikke forvente retfærdighed i et system som Rasmus Elmelund hylder.

Hans Larsen, Jan August, Carsten Bjerre, uffe hellum, Niels Christensen, Marianne Stockmarr, Gert Friis Christiansen, Christian de Thurah og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Der er hanner og der er hunner… nogle er vældig optagede af at gøre nogle af de andre opmærksomme på sig, og intuitivt ved de i reglen hvor der vil være gevinst og hvor ikke. Det kommer nok ikke til at stoppe, trods den øjeblikkelige victorianismes gode presse.
Pudsigt, i nogle sammenhænge er teenagere uhyre kloge, modne og myndige, i andre betragtes de som uskyldsrene ofre for den grumme virkelighed de pludselig og helt uforberedt og uforskyldt befinder sig i. Eller har befundet sig i.
Tja, det er jo ikke nyt at måle fortiden med nutidens alen eller at se bort fra sig selv, fra kontekst samt at der skal to til en tango.
Det er nok et meget, meget stort spørgsmål hvor mange blikke og tanker der bli’r forandret af at noget er blevet gjort No Go at sige og skrive?
O.k., en vis adfærd vil nok ikke blive savnet, hvis den forsvinder… hvad den jo vel ville gøre hvis fx dels ingen bød op til dans, dels ingen dansede med… ?
Hvorfor kommer jeg mon til at mindes filmen “Aldrig om Søndagen” lige nu?

Anders Sørensen

Forsvarer ovenstående debattører simpelthen denne dybt ulækre omtale/behandling af kvinder/piger? Komplet med en vammel dosis victimblaiming, for man må jo forstå, at pigerne bare kunne undlade at gro bryster, hvis de ville undgå at blive bedømt på dem og ikke deres faglighed.

"Der skal to til en tango"? For satan, det er ulækkert skrevet.

Troels Ken Pedersen, ingemaje lange, Marianne Stockmarr, Inge Lehmann, Ole Olesen, Naja Abelsen, Inger Pedersen, Steffen Gliese og Martin Kristensen anbefalede denne kommentar

Der er noget som hedder at være voksen og at tage et ansvar.
Overgreb, lille eller stort kan aldrig være offerets skyld.
Tak for et fint skriv, det er desværre vigtigt at vi hele tiden luger ukrudt.

Birthe Drews, Troels Ken Pedersen, ingemaje lange, erik pedersen, Marianne Stockmarr, Inge Lehmann, Ole Olesen, Naja Abelsen, Inger Pedersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvis der opstår kærlighed mellem en lærer og en elev, må de til alle tider vente, til de ikke længere er lærer og elev, men uden indbyrdes afhængighed.

Troels Ken Pedersen, Harald Viuff, Inger Pedersen, Inge Lehmann, Ole Olesen, Naja Abelsen og Gert Friis Christiansen anbefalede denne kommentar
Martin Kristensen

@Steffen Gliese
"Hvis der opstår kærlighed mellem en lærer og en elev, må de til alle tider vente, til de ikke længere er lærer og elev, men uden indbyrdes afhængighed"

Lige præcis så klart kan det siges. Og lad mig tilføje, at ansvaret herfor ligger hos den voksne/autoritære part.

Troels Ken Pedersen, Harald Viuff, Inger Pedersen, Inge Lehmann, Steffen Gliese og Naja Abelsen anbefalede denne kommentar
Gert Friis Christiansen

Man skal altid være ansvarlig i sine handlinger og udtaleler, men hvis man bliver forelsket i en pige på 17 år. Hvad så? Så er men jo forelsket! Alligevel må men holde pinen ud indtil forholdet er ligeværdigt. Når den franske præsident kan gøre det, kan andre vel også.

Søren Rehhoff

@ jens christian jacobsen kl. 7:36

"Advokatundersøgelser igangsættes på intiativ af klienten, dvs af den der har bestilt og betalt for undersøgelsen. Klienten bestemmer, hvad advokaten skal undersøge (eller undlade at undersøge), og på hvilket grundlag undersøgelsen skal foretages. Advokatundersøgelser er derfor ikke uvildige."

Hvem ville du så helt nøjagtigt mene kunne være uvildig? Et konsulentfirma for eksempel, selvom de skulle selvfølgelig nok også betales. Uvildighed handler vel ikke så meget om, at man får betaling for at lave en undersøgelse, men mere om at man er en udefrakommende eller tredjepart, der måske kan anskue en konflikt eller problemstilling, lidt mere nøgternt, end de direkte involverede. DR er selvfølgelig dem der har bestilt undersøgelsen, men det lyder lidt usandsynligt, at DR ligefrem skulle have bestilt og designet en undersøgelse, der havde til formål at sætte deres egen ledelse og organisation, og ledelsen af Pigekoret i et ufordelagtigt lys.

Marianne Stockmarr, Inge Lehmann og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kasper Pedersen

Der skal to til kærlighed - der skal kun én til overgreb og voldtægt.

Det er ikke op til en selv, om man pludseligt udvikler følelser for fx en alt for ung pige/dreng, MEN det er op til dig selv, hvad du gør med de følelser!

Macron var 15 - er det lovbrud, der opfordres til?

"Skolelærerparagraffen"
§ 223 Den, som har samleje med en person under 18 år, der er den skyldiges stedbarn eller plejebarn eller er betroet den pågældende til undervisning eller opdragelse, straffes med fængsel indtil 4 år.

Troels Ken Pedersen, Harald Viuff, Inge Lehmann, Steffen Gliese og Jens Christensen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Søren Rehoff
Jeg skal ikke motivforske i DRs ledelsesbeslutninger, men husker andre medievirksomheders (TV2) politiske korrekte angst for at træde ved siden af. Retssikkerheden kunne sikres bedre ved at
a. Den 'anklagede' in casu Michael Bojesen, der ikke er 'rigtigt' anklaget, men blot 'undersøgt', får mulighed for at forsvare sig i fuld offentlighed med juridisk bistand og helst i en retssag. Det er vel stadig sådan i DK, at anklages man for noget som man kan straffes for, skal der foreligge en lovovertrædelse og ikke bare brud på hvad boulevardpressen og andre eksponenter for folkedybet mener er 'strafbart.'
Nu er Bojesen fyret som direktør for Malmö Opera på baggrund af - advokatundersøgelsen med begrundelsen, at operaens bestyrelse vil have 'arbejdsro.' Jess Dorph-Petersen blev fyret ud fra samme fremgangsmåde med en (eller to) advokatundersøgelser. Han var heller aldrig rigtig anklaget fordi han ikke havde ikke begået lovbrud, ikke voldtaget eller forbrudt sig mod hvad der i pågældende tidsrum blev anset for ansvarlig opførsel.
b. Offentligheden - os - får heller ikke at vide hvori krænkelserne mere præcist består. Vi får at vide af boulevardpressen at Bojesen har sendt upassende mails. Det er alt. Så har han haft 'et forhold' til en 17årig, som han senre giftede sig med og vist stadig er gift med. Er det 'forbudt?'

Kasper Pedersen

Så har han haft ’et forhold’ til en 17årig - Er det ’forbudt?

Ja, det er forbudt jf. Straffeloven § 223, stk. 1.

jens christian jacobsen

@Kasper Petersen
Jeg går ud fra at hverken du eller jeg ved hvad 'forholdet' gik ud på. Derfor citationstegnene.
Selv siger Bojsen at 'forholdet' først blev et rigtigt forhold, da pigen blev 18. Det retter jeg mig efter og ikke hvad man kan svælge i på baggrund af Ekstrabladet m.fl. mener.

Søren Rehhoff

@ jens christian jacobsen kl.12:26

De der advokatundersøgelser skal vist mest ses som en art arbejdsmiljøundersøgelser og folk kan godt afskediges uden at have begået noget, der er decideret strafbart, det har været oppe og vende tidligere.

Henning Kjær, Troels Ken Pedersen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar

Jeg må desværre gøre opmærksom på, at overskriften; "Historier som dem om Michael Bojesen afslører en syg kultur i kulturlivets elite"er falsk, - det rækker ikke med kun at ville begrænse den syge kultur til kulturlivet elite, - det omfatter hele den elite der ikke ville tage sager som disse alvorligt, fordi det var børn, og ikke kun børn, "men fantasifulde børn", der kom med den slags anklager overfor og imod voksne.

DRs tidligere generaldirketør Christian S. Nissen, der ikke handlede på ofrenes og deres forældres vegne, da anklagerne om seksuelle krænkelser kom frem, - men i stedet afviste anklagerne som forkerte, upassende.

Christian S. Nissen blev således medløber og beskytter for denne kultur hvor seksuelle udskejelser er en elitær rettighed for samfundet top.

Troels Ken Pedersen, ingemaje lange og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

@Søren Rehhoff
Kender godt argumentet om en advokatundersøgelses eksplorative karakter, der ikke dømmer, men bare undersøger. Men det holder altså ikke, jf. Justitias gennemgang og Advokatrådets undersøgelse. Hvis Bojsens arbejdsgiver DR vil gå videre end bar at lave en 'kulturundersøgelse', skulle de have taget retslige skridt mod ham og have gennemført en retssag med krav om dom (for voldtægt?)
Det tjener en retsstat ikke at ligge under for folkestemninger baseret på oplysninger mange år efter forseelserne.

jens christian jacobsen, 19. april, 2022 - 16:39

"Det tjener en retsstat ikke at ligge under for folkestemninger baseret på oplysninger mange år efter forseelserne", - Årh..., det ved jeg snart ikke om er rigtigt.

Kan vi sikke dømme krigsforbrydere som Slobodan Milosovich, Pol Pot og mange andre fordi de har gemt sig i 20 - 30 år, - "så vinder de retten til at gå fra, - fordi det er så mange år siden"!?

Gert Friis Christiansen

Efter min mening er vi komment langt ud, hvis en bemærkning om bryststørrelser i en privat mail , skal sammelignes med et massivt folkedrab af den cambodianske befolkning. Hvad sker der for dig, Esben Bøgh?

jens christian jacobsen

@Espen Bøgh
Rigtig sjov sammenligning og når vi har grinet færdig er du vist selv klar over hvor langt ude din 'sammenligning' er!

Søren Rehhoff

@ jens christian jacobsen 19. april, 2022 - 16:39

"Kender godt argumentet om en advokatundersøgelses eksplorative karakter, der ikke dømmer, men bare undersøger. Men det holder altså ikke, jf. Justitias gennemgang og Advokatrådets undersøgelse"

Det jeg har kunnet finde om Advokatrådets holdninger til advokatundersøgelser er det her:

https://www.advokatsamfundet.dk/nyheder-medier/nyheder/2021/arbejdsgrupp...

Det er nogle generelle betragtninger om hvor meget vægt man skal tillægge advokatundersøgelser og overvejelser om hvordan sådan nogle advokatundersøgelser bør forløbe. Såvidt jeg kan se, er der ikke foregået specielt mystisk i forhold til de advokatundersøgelser, der har været iværksat på hhv. TV2 og DR. De konsekvenser de undersøgelser har haft for nogle medarbejdere er ledelsesbeslutninger, der er truffet på baggrund af undersøgelser foretaget af advokatfirmaet, det er ikke advokatfirmaet, der har fældet dom.

jens christian jacobsen

@Søren Rehhoff
Så du mener at alt er i orden? Advokatrådet har ikke afsluttet deres undersøgelser og derfor kan du ikke udtale dig om, hvad de måtte mene. Men alene det at Rådet finder anledning til at undersøge, hvor vidt der foregår en sammenblanding af den udøvende og dømmende magt, siger en del om problemets alvor.
Indtil de når en konklusion kan du læse Justitias syn på samme problemstilling.