Det sku’ være så godt, og så’ det faktisk skidt. I hvert fald hvis man spørger Dansk Skuespillerforbund, Danske Dramatikere, Danske Filminstruktører og Producentforeningen. Der er nemlig efter flere års hektisk aktivitet i den danske film- og tv-branche, hvor man har produceret masser af fiktionsindhold, blevet indført et midlertidigt stop for udvikling og produktion af nye fiktionsserier af TV 2 og streamingtjenester som Netflix, HBO og Viaplay.
Det skyldes en aftale, som rettighedsorganisationen Create Denmark har indgået med Producentforeningen på vegne af de danske kunstnerforbund om rettigheder til de serier, der laves i Danmark. Normalt skal en tv-station betale skuespillere, forfattere og instruktører, hver gang en serie vises. Men streamingtjenesterne har insisteret på et éngangsbeløb, et såkaldt buyout, at købe alle fremtidige rettigheder til de serier, de finansierer.
Efter dansk ophavsretslov er buyout slet ikke mulig, for man kan ikke opgive sin ophavsret, man kan sælge sin copyright, men det er ikke en sådan lovgivning, der ligger til grund for kreative rettigheder i Danmark.
Den danske lov er absolut langt mere fair og har været uvurderlig for danske ophavsmænd i mange forhandlinger om netop fuldkommen at afgive sine rettigheder til f.eks. en oversættelse af et udenlandsk værk.