Leder

TV 2 får kritik for bøllemetoder, men de har faktisk en pointe

Ny aftale skal sikre danske rettighedshavere flere penge, når de laver serier til streaming. Men aftalen er urimelig, mener TV 2, og det har ført til et stop for produktion af ny fiktion. Spørgsmålet er også, hvorfor streamingtjenesterne ikke har været med til at udarbejde aftalen
TV 2’s fiktionsserie ’Rita’ kørte i fem sæsoner.

TV 2’s fiktionsserie ’Rita’ kørte i fem sæsoner.

Per Arnesen/TV 2

Kultur
9. maj 2022

Det sku’ være så godt, og så’ det faktisk skidt. I hvert fald hvis man spørger Dansk Skuespillerforbund, Danske Dramatikere, Danske Filminstruktører og Producentforeningen. Der er nemlig efter flere års hektisk aktivitet i den danske film- og tv-branche, hvor man har produceret masser af fiktionsindhold, blevet indført et midlertidigt stop for udvikling og produktion af nye fiktionsserier af TV 2 og streamingtjenester som Netflix, HBO og Viaplay.

Det skyldes en aftale, som rettighedsorganisationen Create Denmark har indgået med Producentforeningen på vegne af de danske kunstnerforbund om rettigheder til de serier, der laves i Danmark. Normalt skal en tv-station betale skuespillere, forfattere og instruktører, hver gang en serie vises. Men streamingtjenesterne har insisteret på et éngangsbeløb, et såkaldt buyout, at købe alle fremtidige rettigheder til de serier, de finansierer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Efter dansk ophavsretslov er buyout slet ikke mulig, for man kan ikke opgive sin ophavsret, man kan sælge sin copyright, men det er ikke en sådan lovgivning, der ligger til grund for kreative rettigheder i Danmark.
Den danske lov er absolut langt mere fair og har været uvurderlig for danske ophavsmænd i mange forhandlinger om netop fuldkommen at afgive sine rettigheder til f.eks. en oversættelse af et udenlandsk værk.