Leder

Nationalmuseet ender som et museum uden forbindelse til fortiden

Snart er der ikke længere en besættelsestidshistoriker ansat på landets Nationalmuseum. Det er et stort svigt over for det ansvar, som museet har for vores kollektive erindring om en afgørende periode i vores historie, der konstant politiseres
Ved årets udgang vil der ikke længere være en eneste forsker ansat på Nationalmuseet med speciale i besættelsestidshistorie.

Ved årets udgang vil der ikke længere være en eneste forsker ansat på Nationalmuseet med speciale i besættelsestidshistorie.

ÅNDAHL TORBEN

Kultur
7. juni 2022

Da Frihedsmuseet brændte i 2013, fik brandfolkene en medalje for at redde alle genstande og arkiver ud af flammerne. Alle anerkendte samlingen som fuldstændig afgørende for nyere dansk historie, og der var politisk opstandelse og utvetydig opbakning til at genopbygge museet. Besættelsen er vi tydeligvis slet ikke færdige med at undersøge: dokumentarisk, historisk, dramatisk og moralsk. Men det er Nationalmuseet åbenbart.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Hørte i P1 i en udsendelse hvor Nationalmuseets direktør Rane Willerslev medvirkede - her kom det frem at de heller ikke havde forskere med viden om Stenaldren - så det er bestemt ikke alene de 5 års historie der må leve uden ansatte forskere.

Gitte Loeyche, Ete Forchhammer , Inger Pedersen, Bjørn Pedersen, David Zennaro, Marianne Jespersen, Hans Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Problemet er, at mange museer har travlt med at gøre historisk dannelse til underholdning og oplevelsesøkonomi, fx fotoudstillinger med Jim Lyngvild’s banale popart, for at tjene penge til driften. Men underholdning manifesterer ikke nogen betydningsfulde erindringsspor i bevidstheden. I stedet for bliver det et udtryk for en umiddelbar behovstilfredstillelse, på vej til den næste, uden nogen egentlig form for (kritisk)reflektion og dermed erfaringsdannelse - desværre!

Gitte Loeyche, Ete Forchhammer , svend christian tychsen, David Zennaro, Marianne Jespersen, Hans Houmøller, Alan Frederiksen, Eva Schwanenflügel og Morten Bo Johansen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Vi har de museer politikernes vilje og fantasi rækker til at gi’ os (dvs. ikke ret langt og ikke i retning af museernes egentlige væsen), og sådan har det været i mange år… Da jeg for en del år siden var knyttet til et af vore bymuseer, var vi flere ufaglærte i museal sammenhæng i job med løntilskud end der var museumsfagligt uddannet personale ansat. Tænk, hvis fx erhvervslivet blev drevet på tilsvarende vis…