Leder

Ukraines censur af russisk kunst er en påmindelse om, hvad landet også er

Hvis Ukraine vil gøre sig forhåbninger om en plads i det forjættede EU-fællesskab, er det en dårlig idé med national lovgivning, der forbyder import og udgivelse af kunst fra andre nationer
Tidligere på måneden besøgte EU-kommissionsformand, Ursula von der Leyen, Ukraine og Kyiv, hvor hun betonede, at Ukraine stadig har »behov for at gennemføre reformer til for eksempel at bekæmpe korruption og at modernisere administrationen«. Siden besøget har det ukrainske parlament imidlertid også stemt en lovpakke igennem, der censurerer russisk kunst.

Tidligere på måneden besøgte EU-kommissionsformand, Ursula von der Leyen, Ukraine og Kyiv, hvor hun betonede, at Ukraine stadig har »behov for at gennemføre reformer til for eksempel at bekæmpe korruption og at modernisere administrationen«. Siden besøget har det ukrainske parlament imidlertid også stemt en lovpakke igennem, der censurerer russisk kunst.

STRINGER/Ritzau Scanpix

Kultur
27. juni 2022

Ukraine har gjort meget for at styrke retsstatsprincippet, sagde Ursula von der Leyen, da EU-kommissionsformanden tidligere på måneden besøgte Ukraine og talte med præsident Volodymyr Zelenskyj. Hun tilføjede dog, at landet stadig har »behov for at gennemføre reformer til for eksempel at bekæmpe korruption og at modernisere administrationen«.

Hvad det mere præcist er, der kræver »modernisering«, gik hun ikke i detaljer med, men måske tænker hun på landets sikkerheds- og forsvarsråd, som en måned inde i krigen besluttede at suspendere 11 russisksindede politiske partier og forbyde dem alle former for politisk aktivitet. Det kan også være, hun tænker på, at Zelenskyj har underskrevet et dekret, der skal forene alle nationale tv-kanaler på én platform, fordi der, som det hedder, er behov for en »forenet informationspolitik«, mens krigen raser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Marie-Christine Poncelet

Og det kunne godt været at man burde havde kigget på med kritiske øjner sprogloven som bliver indført i 2017 der diskriminere imod særligt det russiske talende mindretallet.
Efter den russiske invasion har man mere eller mindre i medier beskrevet Ukraine som et land lidt som vores, demokratisk, nærmest social demokratisk, det har fået folk til at solidariske gå i krigen for Ukraine, at acceptere milliarder af militære udgifter, at acceptere amerikanske trupper i Danmark og at acceptere på forhånd alle de økonomiske problemer krigen vil føre til, det ville have været lidt vanskeligere hvis man havde beskrev Ukraine som et korrupt land hvor selv parlament medlemmer er korrupt, dommer osv og hvor rigtigt nok der fandtes nogle stærke yderst højre bevæbnet milits som har været aktive i Øst Ukraine imod de ukrainske separatister. Det er de færreste der accepter tanken om at præsident Zelenskyj har også en par oligarker i ryggen.
Godt at efterhånden man får en mere faktuel billede af Ukraine, dens parlament, dens demokratisk tilstand og dens præsident og det forhindrer ikke at Putin er en skurke og invasionen af Ukraine ikke i orden.

Hans Larsen, Thomas Tanghus, svend christian tychsen, Johan Schlichtkrull, David Zennaro, Hans Aagaard, Jens Jensen, jesper christensen, Niels Borre, sys jensen, Jeppe Lyngsø Bundgaard, Mogens Bach Jensen, Hanne Utoft, Alexander Bak, Martin Hansen, Mogens Holme, Inger Pedersen, Alan Frederiksen, Torben Arendal, Peter Krogh, Steen K Petersen og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Henrik Mølgaard

"og det forhindrer ikke at Putin er en skurke og invasionen af Ukraine ikke i orden"

Og det forhindrer heller ikke i at Vesten skal hjælpe Ukraine med våben, økonomisk støtte, forhandlinger om optagelse i EU, etc.

At der er mange sten på vejen for Ukraine, før de er klar til at blive optaget i EU, har intet at gøre med Rusland skal rammes så hårdt af EU, som vi overhovedet er I stand til, så de lærer at NU stopper det. De skal INTET have ud af at indlede en overfaldskrig på et naboland. Tværtimod, skal de blive en paria stat, som ingen vil handle med!

Klaus Ankerstjerne Eriksen, Torben Siersbæk, Frederik Schwane, Christa Una Ryholt, Steffen Gliese og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

@ Henrik Mølgaard, det er eller ikke det jeg skriver.
Men man har i Danmark tier nogle forholder i Ukraine som har stået på i årevis, personligt vil jeg helst få sandheden at ved, jeg hader propaganda og manipulation.
Og jeg må indrømme at det er en lettelse at man efterhånden kan tillade sig at nævne nogle problematiske forholder i Ukraine, det var simpelthen tabu og man risikerede ekskludering bare ved at undre sig over nogle ting.
Det gøre ikke Putin og hans krig mere acceptabelt men i hvert fald støtter man Ukraine vel vidende at det er ikke et demokratisk, ikke korrupte lande og at Zelenskyj har sine skyggesider, det faktisk bedre at anerkende de problemer hvis man reelt vil støtte de demokratiske krafter der findes der og som nu er optaget at føre krigen ved siden af nogle mindre demokratiske krafter, og uden at glemme USA og NATOs dagsorden

Peter Beck-Lauritzen

Ukraine er i en tilspidset situation. Her fortoner det rimelige, sig imod at tone rent flag. 60% af Ukraines samfundsforhold godtages af EU, resten må sættes på plads efter krigen. PL & HU mangler også en del, for at kunne opfylde EUs rets-statsprincipper! Så, send flere våben og send Putin hjem, derefter kan Ukraine få indført EUs retsprincipper, i ro og mag!

Torben Siersbæk, Christa Una Ryholt og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Olaf Tehrani

Hvis det lykkes at få de russiske invasionsstyrker ud af Ukraine – og det må man da virkelig håbe – og Ukraine i EU, kan det meget vel vise sig, at vi har fået endnu et illiberalt medlem af unionen. Den i lederen omtalte nye lovgivning peger i den retning. Det samme gør manglende LGBT-rettigheder.

Frederik Schwane

Mærkelig at bedømme den demokratiske situation i Ukraine, mens landet er under en fjendtlig invasion - som om det bare er almindelig hverdag, for det bliver det da forhåbentlig aldrig.

Det er klart, at der må tages nogle forholdsregler under et fjendtligt angreb. Et fjendtligt angreb, der startede for mange år siden under invasionen af Krim. At så EU var halvdøve dengang ændrer jo ikke på, at landet har været - og stadig er - udsat for en invasion.

Store dele af resten af verden indfører også sanktioner mod Rusland, så det har Ukraine (vel?) også lov til... ellers er der noget dobbeltmoralsk og konspiratorisk over det.

Henrik Mølgaard, Lasse Schmidt og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

@Frederik Schwane, 27. juni, 2022 - 19:26

Konkret er f.eks. operaer med russiske sangere blevet aflyst i europæiske kulturhuse efter invasionens begyndelse. Ikke alle er tilhængere af den kulturelle boykot, og denne uenighed bliver nu projekteret over på Ukraine.

EU-landet Frankrig har siden 1994 haft en regel om, at mindst 40% af de spillede sange i radioen skal være franske eller fransksprogede.

Men nogen synes åbenbart, at det er helt naturligt, at kunstnere fra Den russiske Føderation skal have afspillet deres musik i radioen i Ukraine, alt imens raketter og missiler fra samme Russiske Føderation hagler ned over tilhørerne.

Lasse Schmidt, Frederik Schwane og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Frederik Schwane

Anders Thornvig Sørensen, den russiske propaganda har ikke levet forgæves desværre. Man kunne da have håbet på lidt mere omløb foroven.

Anders Thornvig Sørensen

Hvis jeg fik lavet en stråmand, beklager jeg hermed. Som Tehrani påpegede tidligere, kan der komme en tid efter Ruslands nederlag, hvor Ukraine realitetsforhandler med EU om optagelse. Måske er det dén situation, der tænkes på med kritikken mod forbuddet mod import og offentlig fremførelse af bøger og musik fra RF. Det vil selvsagt blive en meget anderledes kontekst end den nuværende, hvilket kommer til at forbedre vilkårene for kritikkens fremførelse. Men det må man se på, når man når så langt.