Komedie er meget mere end underholdning. Der er noget, vi kun kan holde ud, hvis vi kan grine af det

Historisk har tragedien fået mere opmærksomhed og status end komedien, men det er en skam, for man skal ikke underkende komediens kritiske og forløsende effekt. Holberg var en mester i komedien og at vise sandheden med latter
Komedien skal ikke tages mindre seriøst end tragedier. En god komedie beskæftiger sig ikke kun med det overfladiske, men har og er samfundskritisk.

Komedien skal ikke tages mindre seriøst end tragedier. En god komedie beskæftiger sig ikke kun med det overfladiske, men har og er samfundskritisk.

Bjarne Stæhr

Kultur
15. juli 2022

Symbolet på teater er to masker, den ene græder, og den anden griner. Det er tragedie og komedie, der ligeværdigt udgør teatret. Sådan burde det være, men historisk er smilet stivnet, og den lidende maske overskygger grinet.

Aristoteles skrev i sit litteraturteoretiske værk Poetikken om tragedien og komedien, at tragedien handler om seriøse, vigtige og noble mennesker, hvorimod komedien behandler mindre dydige mennesker og fokuserer på menneskets svagheder. Hans uddybende tanker om komedien kan man kun gisne om, da den del af Poetikken er gået tabt, og dermed historisk har givet tragedien mest opmærksomhed og status.

I Umberto Ecos roman Rosens navn (1980) er bogen om komedien ikke mistet, men gemt af en humorforladt munk, som hader latteren så meget, at de, der læser i bogen, skal dø af grin. Han mener, at latter er djævlens værk, der gør ansigtet deformt, og at latterens forløsende virkning er kættersk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Komedien er subversiv, tragedien som oftest en anerkendelse af tingenes tilstand - og dertil ganske tit ret sentimental.
Det er komediens venden tingene på hovedet, der åbner øjne og indbyder til at tænke sig om - i modsætning til tragediens dyrkelse af følelsen, som jo bremser al handlekraft.
Og det var en fed Maskerade, absolut anbefalelsesværdig.

Kurt Nielsen, Nike Forsander Lorentsen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Desværre har man indtryk af, at det er nødvendigt at skrive en sådan leder, fordi der er generationer, der ikke er opvokset med humor.
Selv var jeg heldig allerede som 4-årig at se og falde dybt for Huset på Christianshavn, og snart efter for den satiriske del af dansk revytradition med tv-revyerne Hov-Hov og Uha-Uha, men også det program, der bevarede for eftertiden nogle af Osvald Helmuth allermorsomste og mest bidende viser fra de sene Hornbækrevyer.
Nogle må selvfølgelig være vokset op med det, for i disse år trives revyen jo næsten bedre end nogensinde. Den kan bare godt mangle den elegante farlighed fra gamle dage.

Kurt Nielsen, Rolf Andersen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

og: hvis man vil se mesterlig komedie på dansk, så ligger der på dr.dk/bonanza Ingmar Bergmans opsætning af Molieres Misantropen på Det Kongelige Teater. Det er en legendarisk produktion.

Kurt Nielsen, Rolf Andersen, Ejvind Larsen og Søren Peter Langkjær Bojsen anbefalede denne kommentar
Sten Stenbæk

Hvorfor lader jeg mig irritere af de to stavefejl i Julia Andrews citatet: A spoonfull of sugar helps the medicin go down? Det er vel efterhånden standarden,

Steffen Gliese

Hvorfor, Sten Stenbæk, lader jeg mig irritere over, at du kalder hende Julia?

Kurt Nielsen, Inger Pedersen og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar