Leder

Vingegaard står på skuldrene af frivillige. Hurra for dem og Foreningsdanmark!

Det er vigtigt at få anerkendt sit arbejde, særligt når det er uden løn. Det gjorde Jonas Vingegaard, da han hyldede de frivillige i landets klubber. Uden dem mener han, at han ikke havde vundet Tour de France. 40 procent af danskerne er frivillige, og dem skylder vi et stort, og anerkendende tak, når individet sejrer
Tour de France-vinder Jonas Vingegaard ankommer til sin hjemby, Glyngøre. I Paris takkede Vingegaard alle de frivillige i landets klubber på globalt tv.

Tour de France-vinder Jonas Vingegaard ankommer til sin hjemby, Glyngøre. I Paris takkede Vingegaard alle de frivillige i landets klubber på globalt tv.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Kultur
30. juli 2022

Siden Jonas Vingegaard vandt Tour de France, er han med rette blevet hyldet for sin præstation, både i Paris, København, Glyngøre og i internationale medier. Men som i mange sportspræstationer er det nemt at glemme alle dem, der har gjort vinderens podieplads mulig. Vandbærerne, som de hedder i cykelsporten, dem, der sørger for de bedst mulige betingelser for deres kaptajn, men som sjældent kommer i rampelyset. Det er er udtryk, som er sivet fra sporten og ind i sproget og karakteriser alle dem, der i en virksomhed mere eller mindre usynligt får ansigtet udadtil til at stråle og holder hjulene i gang.

Historien om den ydmyge thybo er smuk. Som barn var der ingen, der troede, han ville blive en stor rytter, men alligevel vandt han verdens største cykelløb. Historien om alle de frivillige, der gjorde det muligt, om Foreningsdanmark, der løfter talenterne, er lige så smuk.

Den huskede han selv danskerne på, da han i sin tale på Københavns Rådhus med tusindvis af begejstrede fremmødte, der kom for at fejre ham, greb chancen for at hylde landets frivillige. De var helt konkret repræsenteret ved hans gamle cykelhold, Thy Cykle Ring, som mindede os om, at enkeltpræstationer kræver en holdindsats.

På skuldrene af lokalsamfundet

I Paris takkede Vingegaard sit hold på globalt tv, »men det går meget længere tilbage end det«, sagde han. Hele talen brugte han til at takke alle de frivillige i landets klubber: »Uden dem ville jeg nok aldrig have vundet Tour de France.« »Det er helt fantastisk, at der er så mange frivillige, der gider at bruge hver weekend og så mange timer hver dag. Dansk idræt ville aldrig være noget uden jer.«

Det har han ret i, og det er ikke blot dansk idræt, der skylder en stor tak til frivillige. Kulturlivet, miljøorganisationer, børn, unge, ældre og flygtninge er mange steder også afhængige af, at nogle vil bruge deres fritid på at arbejde gratis. Det er dem, der kan gøre hele forskellen for eksistensgrundlaget for en cykelklub, en lille biograf eller lektiehjælp. 40 procent af danskerne bruger tid på frivilligt arbejde eller aktiviteter, og selv om det er en stor andel, så har foreninger altid brug for flere. 

Søndag slutter Tour de France Femme, hvor Cecilie Uttrup Ludwig med rette skal hyldes for sin flotte præstation i klassementet og som etapevinder. Som Jonas Vingegaard er hun også flittig til at takke sit hold. Det gør ikke den enkeltes præstation mindre, at de står på skuldrene af et hold og et lokal- og civilsamfund, tværtimod.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gitte Holmen

Jonas er god til at køre på cykel, virker som en god fyr - og tak for god cykel-underholdning i juli måned. MEN særligt tak til det danske civilsamfund, der via sit store, gratis bidrag har bidraget til, at cykelholdenes store sponsorer og andre har kunnet tjene endnu flere penge.

Ruth Sørensen, Eva Schwanenflügel og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar