Leder

Han var et ikon for den folkelige hedonisme, og han var overgrebsmand, og vi elskede ham indtil for nylig

Når vi siger, at det var »en anden tid«, plejer det at referere til den tid, hvor datidens begivenheder fandt sted. Men ser vi på de portrætter, der i populærkulturen er blevet tegnet af Simon Spies – også i dette årtusind – tyder det på, at den »anden tid« måske ikke er så længe siden
Pilou Asbæk i rollen som Simon Spies i Christoffer Boes 2013-film 'Spies og Glistrup'.

Pilou Asbæk i rollen som Simon Spies i Christoffer Boes 2013-film 'Spies og Glistrup'.

Nordisk Film

Kultur
23. august 2022

Vi kender alle Simon Spies – eller i hvert fald myten om ham.

Han er en af »Danmarks mest farverige personligheder i nyere tid«, som Det Danske Filminstitut skriver i sin omtale af Christoffer Boes 2013-film Spies og Glistrup. Den korte tekst om den populære og prisbelønnede film nævner Simon Spies’ »morgenbolledamer og det udsvævende liv« i sammenhæng med, at han var »karismatisk og topbegavet« og satte tydelige spor i danskernes hverdag i flere årtier. »Sammen og hver for sig brød Spies og Glistrup om nogen med janteloven, og vi elskede dem for det!«

I en ny dokumentarserie, der kan ses på DR, og som anmeldes her i avisen, tegnes et andet og noget mindre elskeligt billede af Simon Spies.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Jeg har ikke set dokumentaren.
Men "Vi" har ikke elsket Simon Spies for at bryde med janteloven ved at udnytte mennesker og især kvinder.
Det er (også) en myte.

Ditte Bentzen, Karen Møller Grothe, jens peter hansen, Mathias Petersen, Per Fabricius, Søren Kristensen, Morten Jensen, Mogens Holme, Per Kortegaard, uffe hellum, Frederik Schwane, Ulla Vandel , Niels Holm Olsen, Peter Meyling, Raido Rafn, Morten Kjeldgaard, Helle Abel, Ruth Sørensen, Jane Nielsen, Josephine Kaldan, Marianne Rosenkvist , Eva Schwanenflügel, Poul Genefke-Thye, jens christian jacobsen, Susanne Kaspersen, Christian Mondrup, Herdis Weins, Katrine Damm, Inge Nielsen, Hallberg Borg, Holger Nielsen, Ejvind Larsen, Dennis Tomsen, Torsten Jacobsen, Søren Fosberg, Steen Simonsen, Jan Damskier og Mette Møhl anbefalede denne kommentar
Bjarne Toft Sørensen

En kommentar til:

"--- taler vi ofte om, at »det var en anden tid«. Når vi siger sådan, plejer det at referere til den tid, hvor krænkelserne fandt sted".

Hvad er det for et "vi", der her er tale om. Hvad er det for en "sort - hvid" tænkning, som kommer til udtryk i en sådan fremstilling?

Som om alle dengang i 70erne og 80erne var enige om, at Spies var "beundringsværdig og en fin fyr", og at de nu mener, at tiden er en anden???

Der var allerede dengang mange, der nemt kunne gennemskue, at der reelt var tale om en rejsevirksomheds kapitalistiske og marketingsorienterede udnyttelse af hippiebevægelsens idealer om hedonisme, seksuel frigørelse og frisind.

At der desuden ret åbenlyst var tale om prostitution og udnyttelse af unge under 18 år.

Jens Juhl-Holm, Mogens Holme, uffe hellum, Raido Rafn, Morten Kjeldgaard, Helle Abel, Josephine Kaldan, Marianne Rosenkvist , Eva Schwanenflügel, Poul Genefke-Thye, jens christian jacobsen, Susanne Kaspersen, Herdis Weins, Peter Bryde Poulsen, Katrine Damm, Inge Nielsen, Hallberg Borg, Ejvind Larsen, Holger Nielsen, Karsten Olsen, Lise Lotte Rahbek, Hans Larsen, Torsten Jacobsen, Kim Houmøller, Søren Fosberg, Steen Simonsen og Hans Christian Jørgensen anbefalede denne kommentar

Enig Lise Lotte; - denne brug af 'vi' i tide og utide er en journalistisk uvane. Jeg vil nødig sluses ind i denne 'vi elskede', bvadr. Jeg har altid syntes denne Spies var en topmålt egocentrisk idiot, og er der et par mere, der hælder til det synspunk, kunne vi jo lave vores egen lille 'vi' klub.

Karen Møller Grothe, Mathias Petersen, Mogens Holme, Helle Abel, Jane Nielsen, Josephine Kaldan, Marianne Rosenkvist , Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Inge ambrosius, Inger Pedersen, Herdis Weins, Inge Nielsen, Ejvind Larsen, Holger Nielsen, Karsten Olsen, Lise Lotte Rahbek, Hanne Andreasen, Søren Fosberg, Steen Simonsen og Hans Christian Jørgensen anbefalede denne kommentar
Erik Vestergaard

Altså, at nogen på noget tidspunkt kan have været i tvivl om hvad en morgenbolledame var går helt over min forstand?
Hvad er nyheden?
Er det ikke bare et udslag af råkapitalisme i en ureguleret tid?

Mathias Petersen, Morten Larsen, Morten Schunck, jens christian jacobsen, Susanne Kaspersen, Herdis Weins, Inge Nielsen, Ejvind Larsen, Holger Nielsen, Karsten Olsen, Povl Clasen, Carsten Bjerre, Lise Lotte Rahbek, Hanne Andreasen, Niels Makholm og Jan Damskier anbefalede denne kommentar
Kasper Pedersen

Nu kaldes det sugar daddy/babe, og er organiseret på diverse hjemmesider, så vi alle kan være med...

Svend Erik Sokkelund, Arne Albatros Olsen, Michael Larsen, Inger Pedersen, Morten Schunck, Susanne Kaspersen, Holger Nielsen, Hanne Andreasen og Jean Thierry anbefalede denne kommentar

Jeg husker da tydeligt tiden, hvor Simon Spies var populær, og jeg husker også at han så absolut ikke gjorde nogen form for hemmelighed ud af det udsvævende og extravagante liv, han levede. Men masser af danskere elskede ham tilsyneladende og mig bekendt var der lange køer for at blive ansat hos ham som morgenbolledame med tilhørende luxusliv og stor løn.
Det var bare en måde at prostituere sig på.

Michael Larsen, uffe hellum, Morten Schunck, Dennis Tomsen, Inge Nielsen, Carsten Bjerre og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

"Kend en kendt" og "kejserens nye klær" er evig gyldig......desværre......og i alverdens sammenhænge!!!
Utroligt hvad "folk" (er nu også enormt træt af journalisters generaliserende sprogbrug) støtter op om, i håb om lidt stjernedrys.
Lige fra fan-klubber, influencere, politikere til despoter !!!
......og hvad de er villige til for penge !!!

Pressen kunne jo passende spørge sig selv om hvorfor de hyldede ham mf. ? ........og her bruge "vi" ordet !!!!

Mathias Petersen, Inger Pedersen, Morten Schunck og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Kasper Pedersen

Ikke alle, kun dem med penge nok til at betale for de saftige og af og til dominansvoldelige ydelser, men der er ingen tvivl om nutidens sugardating og Simon Spies' forhold til piccoliner/morgenbolledamer følger de samme mønstre og kriterier.

Morten Schunck, Eva Schwanenflügel, Inge Nielsen, Susanne Kaspersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Flemming Jensen

Ikke alle har elsket ham, selv om pressen gjorde sit bedste.

Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Herdis Weins, Poul Genefke-Thye, Inge Nielsen, Susanne Kaspersen, Lise Lotte Rahbek og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Spies, rejs (ning) og vær glad.

Poul Genefke-Thye

"Det var en anden tid" - nej, og Spies var ikke alene, han havde bare penge nok til at realisere sine seksuelle fantasier.
I både store og små virksomheder var - og er der stadig, men forhåbentlig langt færre - ledere og mellemledere, der ikke havde/har så gode muligheder som Spies, men som så måtte/må "nøjes med" at gramse alt det de kunne/kan komme til.
Mangel på respekt for andre er der desværre stadig!

Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Lars Schmidt, Jane Nielsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

På sin vis er det her bare så totalt ligegyldigt.
Men nuvel:
Spies var fræk og skamløs - og udstillede det.
Det faldt en del af offentligheden for.
De blev benovede og imponerede.

Det lykkedes ham samtidig at korrumperede et forbløffende stort antal pressefolk, som var til fals for fester, sprut og ikke mindst gratis rejser - som ikke kostede ham en disse - det var ikke solgte flysæder og hotelværelser.
De pressefolk sørgede for at skabe historien om ham.
Helt gratis.

Jeg har mødt ham ved en enkelt lejlighed, og jeg kan huske, jeg blev overrasket over, hvor utiltalende manden faktisk var. Åbenbart det menneske han var, når han ikke spillede "Spies-rollen".

Og nu, hvor al det her dukker op, har jeg ikke kunnet lade være med at tænke, at han måske var nødt til at købe alt det - samvær, kvinder (piger) - som for andre mennesker er naturlige del af livet. Som de aldrig betaler for.

På en måde en tragisk skikkelse, som udviklede sig til en grotesk karikatur.
Som pengene gjorde det muligt for ham at udvikle i helt monstrøse dimensioner.
I alt fald efter danske forhold.
Og skabe tilsvarende tragedier for de unge piger/kvinder, der blev lokket i fælden.

Men når noget er tilstrækkeligt anderledes og bizart, ja så tiltrækker den slags sig nu engang opmærksomhed. Og det forstod han i den grad at udnytte.
Han var jo trods alt cand. psych.

Mogens Holme, Lillian Larsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Frederik Schwane

Og så må vi også huske på, at det seksuelle samvær, han have med de piger, der var under 18 år, faktisk var kriminelt ifølge Straffelovens paragraf 223. Med en strafferamme på 4 år.

Søren Kristensen

Jeg tænker det også kommer an på hvor gammel man er - eller var. Min far fx (uddannet tjener/blev senere restauratør) var temmelig facineret af Simon Spies, nok mest pga. hans succes som forretningsmand og jeg er langt fra sikker på han var klar over at morgenbolledamerne var "ulovlige" og at de blev så dårligt behandlet - hvilket jo også kunne være svært at gennemskue, når man kun så dem glamourøst præsenteret i bladene.
Tiden var også helt klart en anden, for i halvferdsernes korte historiske vindue blev sex, for måske første gang siden Ruder Konge, ikke længere betragtet som farligt, hverken i forhold til uønskede graviditeter eller kønssygdomme og jo mere man kunne få af det, jo mere respekt fulgte der i regelen med. Promiskuitet var nærmest adelsmærke.
Selv var jeg endnu ikke tyve og kun interesseret i sex i forbindelse med forelskelse og når det kommer til idoler langt mere til Simon og Garfunkel. Jeg var ikke engang facineret af Spies som forretningsmand, tvært imod. For de fleste i min generation og i hvert fald omgangskreds var det at stræbe efter penge omgærdet af lige så maget stigma som det i tidligere tider havde været at dyrke sex.

Lise Lotte Rahbek

Søren Kristensen
I 70'erne var sex stadig farligt set ift uønskede graviditeter og kønssygedomme. Ikke alle former for prævention kunne bruges af alle kvinder og det var dengang normen, at kvinderne tog sig af børnene, som blev avlet. MAO - det var kvinderne, som hang på både prævention eller afkommet.
Du skriver om sex: " jo mere man kunne få af det, jo mere respekt fulgte der i regelen med." Ja, hvis 'man' var mand. Hvis der var tale om kvinder, var udtrykket "forsuttet bolsje" ret anvendt.

Karen Møller Grothe, Frederik Schwane og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det var muligvis Simon Spies’ penge, der gjorde de seksuelle krumspring og ”morgenbolledamer” mulige. Men det var de progressive, der forlenede hans tvivlsomme moral med progressivitet. Sex var godt, også med mindreårige kvinder.

Nu skriger de progressive så i forargelse over, hvad de selv skabte. Tiderne skifter, som de selv plejede at sige dengang.