Leder

Priden er kun blevet mere relevant som protest mod homofobi og transfobi

Den igangværende Copenhagen Pride er ikke bare en fejring af allerede vundne rettighedskampe, det er også en vigtig platform for bekæmpelse af den undertrykkelse, der stadig rammer seksuelle og kønsmæssige minoriteter

 

 

I takt med at regnbuespørgsmål trænger sig mere på i den offentlige debat er modtrykket tilsyneladende også blevet stærkere. Derfor er årets Pride vigtigere end nogensinde, skriver kulturjournalist Lone Nikolajsen. 

Bax Lindhardt

Kultur
19. august 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Copenhagen Pride er hvert år en stor kulturel begivenhed, en velfortjent fejring af de allerede vundne kampe for rettigheder og mulighed for fri livsudfoldelse for seksuelle minoriteter og transkønnede og en platform for debat om diverse regnbuespørgsmål. Sidste år deltog cirka 150.000 mennesker i løbet af ugen, og 60.000 mennesker gik med i den årlige parade, der finder sted igen på lørdag.

Mange vil nok opfatte fejringen af de rettigheder, seksuelle minoriteter allerede har, som det centrale i priden. Det ville da også være optimalt, hvis priden kunne nøjes med at være det – en festlig markering af en veloverstået samfundsforandring, der én gang for alle har givet plads til, at diverse minoriteter kan udfolde sig på lige fod med majoritetsbefolkningen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Erik Fuglsang

Et af de helt store problemer er, at ethvert pip, der ikke flugter med en meget LGBT-venlig linje, udskammes som "homofobisk". Hvorfor ikke acceptere, at rettigheder til LGBT-mennesker er et politisk spørgsmål, som vi alle kan have en holdning til, lige som vi kan have en holdning til andre minoriteters rettigheder.
At være uenig i at give fripas til f.eks. alle mulige specialordninger på familieområdet er ikke homofobi eller lignende (eller "modtryk" som det betegnes i lederen). Det er komplet legitime holdninger, der kan begrundes, parallelt med så mange andre politiske holdninger.

Mette Eskelund, Colin Bradley og Carsten Bjerre anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Historisk set har der altid været pæne bøsser og lesbiske, som syntes, at vi andre gik for langt. I dag er det langt nemmere at organisere sig og få pressen til at interessere sig for sig, fordi den er så fokuseret på konflikter. Men "Regnbuerådet" er en marginaliseret gruppering, som forhåbentlig ingen indflydelse får.

Imens kan vi andre drage ud og svinge regnbuen og glæde os over alle de ting, som vi trods alt har fået ændret igennem årene.

God pride til jer alle! :-)

Peter Ussing, Troels Ken Pedersen, Julius Gotthardt Møller, Ib Gram-Jensen, Jens Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

@David Zennaro
Din historieskrivning er absolut ikke korrekt. Trans spørgsmålet var aldrig på agendaen i kvinde politik inkl. den lesbiske. Det er et 'fenomen' her via intersektionalismen og den senere påstand at gender/køn er en social konstruktion. I dag presser man på med medicinsk behandling og kirurgi ned i aldrene på unge som er usikre på sit køn og som numre gerne tolkes som om de unge er trans men som senere springer ud som homoseksuelle eller lesbiske. Og den der med pæne bøsser og lesbiske kan du stikke.....
De kvindepolitiske rødstrømper, lesbiske og Bøssernes Befrielses Front, de folk som var på barrikaderna var og er rebeller og kæmpede og vant kampe som du og andre nyder godt af i dag. Men kampen må gå videre, kun synd at PRIDE har mistet sin ursprunglige mening. ' En kampdag for alle, der ikke lever op til den heteroseksuelle norm'. Nu sponseret af big business som i klæder sig i regnbuefarverne under en uge, ja også et par partier som Socialdemoraterne og enhedslisten.

Colin Bradley, Mette Eskelund og Jeppe Lyngsø Bundgaard anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Nej, der står intet om trans i mit indlæg, det handler om LGBT-rettigheder generelt, som jeg har kæmpet for hele mit voksne liv. Inklusiv flere årtier, hvor jeg systematisk arbejdede for lesbiskes ret til at få børn på en sikker måde og til at have børnene på en sikker måde.

Jeg ved ikke, hvor du har fundet den stråmand, at vi skulle presse de unge til at tage hormoner mm. Vi kæmper for, at de får det valg, som vi aldrig selv fik.

Det sjove er, at jeg faktisk tænkte på Bøssernes Befrielsesfront og Lesbisk Bevægelse, som de grimme, der fik ændret tingene ved at stå frem og være netop grimme. Jeg har kun sporadisk været en del af Lesbisk Bevægelse, fordi jeg er for ung. Men jeg føler mig helt klart som arvtager efter tankerne fra dengang.

Troels Ken Pedersen, Eva Schwanenflügel og Ib Gram-Jensen anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Støtten til LGBT+-aktivisme stiger altid lokalt efter Pride, men spreder sig sjældent til geografiske områder, der ikke har haft besøg. Det gælder også i storbyer.
Såkaldte nærhedsmekanismer forstærker Pride-effekter. Sociologer og antropologer har også påvist, at interviewpersoner uanset geografisk bopæl er lydhøre over for både mobiliserings- og modmobiliseringsappeller fra lokale aktivister. Derfor har Pride både en positiv effekt på at flytte allokering af ​​økonomiske ressourcer mod lokale pro-LGBT+ aktivister, men også væk fra aktiviteter og oppositionsgrupper, der politisk 'burde' være positive overfor LGBT. Her burde de røde advarselslamper blive tændt.
Når så forskningen så også viser, at hvis LGBT skal have et større universelt impact på samfundslivet, skal Pride og andre LGBT-aktivister stoppe med at opfatte og agere som om 'deres' kultur og værdier er en social sfære adskilt fra politik og økonomi, men i stedet anerkende at LGBT er en ud af flere løst knyttede ideer, værdier og antagelser, der påvirker politikker og praksis på alle områder af samfundslivet.
Rent praktisk må man derfor håbe, at Pride med tiden knyttes til større politiske bevægelser, der kan bære LGBT-tolerencen ud i hele samfundet.

Colin Bradley

". . kampen for rettigheder, tolerance og rummelighed er gået for vidt. "
Når en norske kvinde kan blive truet med tre års fængsel for at have sagt at mænd ikke kan være lesbiske, så er der måske noget om det?

Martin Jensen, Mette Eskelund, Søren Rehhoff, Nanna Kinch, Jeppe Lyngsø Bundgaard og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Troels Ken Pedersen

Dengang da det store spørgsmål var om kvinder skulle have stemmeret, var der aktivister som kæmpede både for og imod. En pæn del af de aktivister som kæmpede mest indædt imod, var konservative kvinder. Regnbuerådet er disse kvinders stolte arvtagere.

Jeppe Lyngsø Bundgaard

Jeg undersøte sagen, Colin Bradley, da jeg synes det lød for vildt. Jeg kan med beklagelse konstatere at du har ret. Så vildt:

"Jeg er blevet anmeldt for at sige, at mænd ikke er kvinder, udtalte hun i forbindelse med afhøringen.
- Ellingsen er anmeldt for at overtræde den norske straffelovs § 185, den såkaldte ‘hadparagraf’, som i starten af 2021 fik tilføjet kønsidentitet og kønsudtryk, præcis som den danske ’racismeparagraf’, § 266b, gjorde i december samme år".

Kilde: https://reelligestilling.dk/norsk-feminist-risikerer-tre-aars-faengsel-f...

Fra DK:

"Kvindehuset påstår ifølge Karen M. Larsen, at Lesbiske Feminister er transfober, fordi de ikke begærer transkønnede og dermed ikke anerkender transkønnede som »rigtige« kvinder
- I praksis har de radikale transaktivisters vrede især været rettet mod de lesbiske, som kategorisk afviser at indgå i seksuelle relationer med personer, der er født med en penis uafhængig af deres kønsidentitet.

Kilde: https://www.berlingske.dk/nyheder/lesbiske-feminister-maa-ikke-laengere-...

Dansk straffelov, Racismeparagraffen 266b

"Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller SEKSUELLE orentering, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.

Colin Bradley, Martin Jensen, Mette Eskelund og Nanna Kinch anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Det er vel egentligen de/vi lesbiske som sku bruge racismeparagrafen mod Kvindehusets agerende, den gang for tre år siden og nu. Ja , det er søreme lidt mærkligt at skrive sådan, da man er en af dem som har været med siden 'tidernes begyndelse', altså nittenhundrede halv fjerdeserne. Og for at nævne den totale udraderingen i LGBT+/PRIDE, som desuden klæder sig i lånte fjer fra den intersektionelle feminisme. Som jeg kender fra den gang i Sverige 2005 da Gudrun Schyman startede partiet Feministisk Initiativ/FI, som havde intersektionalism som ideologi. Schyman var tidligere formand for Vänsterpartiet. Dele af feminismen har da med den ideologien blevet kontroversiel, må man sige.

Jeppe Lyngsø Bundgaard og Martin Jensen anbefalede denne kommentar