Leder

Film er åbenbart for nichet til DR

At DR henviser kulturstoffet til radio og podcast er utilfredsstillende i sig selv, men også et symptom på en større ledelsesmæssig krise hos public service-mastodonten
I DR-programmet Kulturelt, som lukker ved årets udgang, går vært Jonathan Herrik bag om en aktuel kulturhistorie. I et afsnit var det for eksempel satireserien ’Folkets tjener’, som Volodymyr Zelenskyj lavede, inden han blev ukrainsk præsident.

I DR-programmet Kulturelt, som lukker ved årets udgang, går vært Jonathan Herrik bag om en aktuel kulturhistorie. I et afsnit var det for eksempel satireserien ’Folkets tjener’, som Volodymyr Zelenskyj lavede, inden han blev ukrainsk præsident.

DR

Kultur
8. september 2022

Efter tirsdagens fyringsrunde på DR står det klart, at Danmarks største public service-medie udfaser dækningen af kulturområdet på sine tv-kanaler og på DR TV. I udmeldingen fra DR’s ledelse lød det tirsdag, at DR fremover »fokuserer det traditionelle kulturområde omkring lyd«. Der vil givetvis blive produceret og købt tv-programmer om kulturelle emner, men nogen kontinuerlig dækning af kulturstoffet kan man tilsyneladende skyde en hvid pind efter.

På baggrund af den udvikling, DR’s kulturdækning har været igennem i længere tid, var det den mindst overraskelse nyhed overhovedet. Konkret kommer det bare til at betyde en lukning fra årsskiftet af programmerne Kulturelt, der sender godt 20 minutter om et mere eller mindre aktuelt kulturelt emne, og Filmselskabet Delight – den nedbarberede version af det for længst lukkede filmmagasin Filmselskabet – der bliver sendt i forlængelse af Kulturelt og varer sølle seks-syv minutter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er vanvittigt, for det fungerer jo udmærket digitalt med DRs programmer. De skal bare være mindre bøvlede at finde - især podcasts.
På den anden side kan man glæde sig over, at nemesis ramte - efter afskaffelsen af teknikerne som klasse i DR.

Lad betalingskanalerne tage sig af underholdning og alt det andet gejl. Den slags er ikke public service.
DR skal ikke konkurrere om seere, de skal være vores alle sammens informator om hvad der sker omkring os.
Detektor er et fantastisk program, men det er åbenbart farligt for ledelsen i DR at der er nogen "vigtige folk" der bliver taget i at være fulde af løgn.

DRs ide om hvad der er public service er temmelig langt fra hvad jeg troede det var.

Irene Clausens, Per Klüver, Jytte Rasmussen, Hans Jørgen G. Ravn, Svend-Erik Runberg, Rolf Andersen, Anne-Marie Esmann, Eva Schwanenflügel, Gøsta Hansson, Claus Voltelen, Else Mortensen, Thomas Tanghus og Poul Søren Kjærsgaard anbefalede denne kommentar

Jeg må indrømme, at jeg oplever en gevaldig deroute på Detektor i de seneste sæsoner, hvilket er forfærdeligt, fordi det er et vigtigt program.
Imidlertid er det jo rigtigt, at den type virkelighedstjek hører til alle steder i det journalistiske arbejde.
Men problemet er, at DR er blevet så inderligt et nyhedsmedie, hvor den løbende fastholdelse af formålet med institutionen, udbredt på stadigt flere måder, viger for det flade og populistiske.
Der er jo ingen, der har problemer med at streame de udsendelser, der laves i dag - og det burde være klart for alle, at det er stærkt undergravende for et medie ikke at være bundet til døgnet, men ligesom udkomme hele tiden uden en stærk styring af kronologien. Digitale dagblade lider i høj grad af denne form for forvirring.
Men først og fremmest bør DR beskæftige sig med det, der ligger udover løbende nyhedsdækning, herunder historisk oplysning som i netop 'Kampen om historien', der slagtes.
DR bør hellere slippe af med sine alt-godt-fra-havet-magasinprogrammer til fordel for dybdegående og solid dækning af kultur og videnskab i regi af egne faglige redaktioner.

Per Klüver, Svend-Erik Runberg, Rolf Andersen, Anne-Marie Esmann, Gøsta Hansson, Else Mortensen, Fam. Tejsner, Kenneth Jacobsen, Carsten Bjerre, Poul Søren Kjærsgaard, Dorte Sørensen og Mathias Petersen anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Undskyld kulturprogram på DR TV, at smide nogenting ud som aldrig været, til lykke med det.

Bjørn Pedersen

I betragtning af typen af programmer der skæres i, klinger det hult når DR's ledelse siger at beskæringerne sker for at følge med tiden, væk fra flow-tv. Hvorfor skulle man ikke kunne lave film, kritisk tv og debatprogrammer på en streaming platform? Det er noget der lyder som politisk spin, så man kunne håbe at nogle journalister et eller andet sted kunne stille DR's ledelse et par kritiske spørgsmål.

Anne-Marie Esmann

Tænker lige på at Mennesker og Medier også blev skåret væk for 1 til 2 år siden med Kurt Strand. Det program var en fast rutine for mig at høre hver fredag. Shame on DR. Igen et seriøst dybt og kritisk program, der fik saksen. Savner det hver fredag. Og i øvrigt er det jo noget sludder, at lukke programmerne. For det hele kan jo streames allerede idag.

Per Klüver, Jytte Rasmussen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar

Det originale 'Radio 24/7' blev slagtet af politikere .. men de gik ned fuldt kæmpende og med ære.

DR's ledelse lader tilsyneladende DR som public service kanal føres villigt til slagtebænken.

Hvis 'Public Service' betyder fordummelse af befolkningen ... så ehh ja: De har valgt den rigtige strategi.