Jim Lyngvild nyfortolker vikingeudstillingen på Nationalmuseet til stor succes og debat, tv-serien Vikings på HBO er et kæmpe hit, og det rødbedefarvede danske pas prydes af Jellingstenen. Men snart kan det blive temmelig svært af få lov at studere de sprog, som sagaerne og runestenene er skrevet på, i Danmark.
Leder
På de danske universiteter risikerer kulturarven at blive en saga blot
Fra årsskiftet vil det ikke længere være muligt at lære de norrøne sprog på et universitet i Danmark. Mens vikinger, vølver og nordiske sagn er populære som aldrig før, udhules det videnskabelige grundlag for at forstå fortiden

Kultur
13. oktober 2022
Ønsker du at kommentere artiklerne på information.dk?
Du skal være registreret bruger for at kommentere.
Log ind eller opret bruger »
En lille korrektion: "Faget har hidtil været obligatorisk på religionsvidenskab på AU".
Norrøn sprog har være et af de sprog, der kunne vælges imellem til det obligatoriske propædeutiske fag på overbygningen.
Det er en lillebitte og sandsynligvis ligegyldig detalje, men nu faldt jeg over den.
https://bachelor.au.dk/tilvalg/religionsvidenskab/
Fra "Forskning" til faktura---
For 50 år siden taltes om kapitalens omfangslogiske status. Man var klar over, at der var fare for at profitmaksimerings interesser dvs. almindelige forretnings-, forbrugs og indtjenings muligheder ville blive bærende for den tænkning der "drev" samfundet. Klassiske dyder, værdier og videns sfærer var udsat for alvorlige trusler og kunne blive afviklet. De der advarede blev ofte anset for vidtløftige hippier med et fobisk syn på verden.
Gad gerne se en undersøgelse af den omsiggribende forarmelse i vores såkaldte velfærds samfund. Vi kunne se på udviklingen i.
1. Antallet af enlige (med/uden børn); 2. Psykisk sygdom blandt unge; 3. barnløshed og fertilitetsbehandlinger; 4. Fri tid til leg i familien; 5. Normeringer i institutioner; 6. Arbejdstid (inklusive arbejde i hjemmet, transport, indkøb) 7. Uplanlagte drop ind møder mellem venner; 7. Udvikling i fordeling af forskningsmidler til forskellige fagområder (humanistiske, tekniske etc) etc
Udviklingen omkring universiteterne er en katastrofe. bestyrelser erstattede delvis demokrati og forskning og undervisning maltrakteres af kortsynet profit- og faktura tankegang.
Mens alle vifter med Dannebrog og nationalistiske fordomme forsømmer og ødelægger vi al udvikling og vedligeholdelse af viden om vores fortid og sprog. Humaniora udsultes, men partiernes demagoger og spindoktorer bræger om dansk kultur. Hvor dumme, uvidende og "barbariske" vil vi være i dette land ??
Det er sjovt: Da jeg var ung i '60'erne og gik i II-real i Karlslunde Landsbyskole fik jeg tilbudt Latin-undervisning ... og jeg bestod den 'Lille Latinprøve'.
Da min egen datter sidenhen også gik i folkeskolen, forhørte jeg mig på et stort fælles forældremøde om mulighederne for, at hun også kunne få latin-undervisning.
... Jeg blev grinet ud ;-(
Kurser i oldnordiske sprog er ligesom i Danmark underkastet samme 'omfangslogiske' status i de øvrige skandinaviske lande. De udbydes kun, hvis der er tilstrækkelig mange studerende der melder sig - og lærere til rådighed.
Hvis vi lige kigger op fra kapitallogikkens bundløse vande og retter blikket ud med verden, er der vel andre forhold, der mere trænger til akademia end lige oldnordisk?
Hvad skal et universitet gøre, hvis der kun er 3 eller 4 der melder sig til et semesterkursus og tilmeldingerne har været på på samme niveau de sidste mange år - med pil nedad?
Vi må klare os med de herlige ældre oversættelse af sagaer, Saxo osv der allerede findes.